Κορωνοϊός: Ελλείψεις σε χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη
Οι υγειονομικές υπηρεσίες, εν μέσω κορωνοϊού, προειδοποιούν ότι κανείς δεν θα πρέπει να λαμβάνει αυτά τα φάρμακα για προληπτικούς λόγους, χωρίς ιατρική επίβλεψη
Η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανέφερε ότι παρουσιάζονται ελλείψεις στα φάρμακα χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη που καταπολεμούν την ελονοσία, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Τα φάρμακα αυτά, τα οποία έχουν δοκιμαστεί με κάποια επιτυχία.
Σε αρκετές χώρες είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα δύο αυτά φάρμακα είναι αποτελεσματικά στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
Ως αποτέλεσμα, έχει αυξηθεί η ζήτησή τους.
Η FDA πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με εταιρείες που παρασκευάζουν γενόσημα των φαρμάκων αυτών για να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι κανείς δεν θα πρέπει να λαμβάνει αυτά τα φάρμακα για προληπτικούς λόγους, χωρίς ιατρική επίβλεψη και χωρίς συνταγή γιατρού.
Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως απώλεια όρασης, καρδιακά προβλήματα ή ακόμη και θάνατο αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Σε μια βραδιά υψηλού συμβολισμού στην καρδιά της Αθήνας, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε τις νέες εμφανίσεις του για τη σεζόν 2026/27, εγκαινιάζοντας επισήμως παράλληλα και τη νέα στρατηγική συνεργασία του με τη Superbet, η οποία αποτελεί τον Μεγάλο Χορηγό της ομάδας