Κορωνοϊός στην Ιταλία: Θα γίνονται έλεγχοι και στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Θα γίνονται έλεγχοι και στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν

Στην Ιταλία προωθείται σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο θα απαγορευτεί το τρέξιμο σε ανοιχτούς χώρους, λόγω κορωνοϊού

italy-0
Σε κλοιό πανικού βρίσκεται η Ιταλία, με τους νεκρούς να πλησιάζουν τις 3.500 και το δράμα να κορυφώνεται στη Λομβαρδία όπου ο στρατός μεταφέρει πτώματα στον δρόμο Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζει νέα, αυστηρότερα μέτρα και περιορισμούς.

Όπως γίνεται γνωστό, από το Σάββατο είναι πιθανό να γίνονται έλεγχοι σε όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και όχι μόνο σε ένα μικρό ποσοστό, να απαγορευθεί το τρέξιμο σε ανοικτούς χώρους, να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ στα εμπορικά κέντρα τα σαββατοκύριακα, να μην μπορεί να πηγαίνει κανείς σε σπίτι του στην εξοχή.

Στόχος των νέων πιθανών απαγορεύσεων είναι να αποθαρρυνθούν οι Iταλοί και να μην αποφασίσουν να πάνε σε κάποιο θέρετρο, μέσα στο σαββατοκύριακο. Παράλληλα, αναμένεται να ζητηθεί από τουςIιταλούς να ψωνίζουν τρόφιμα μόνον μια φορά την εβδομάδα, αποφεύγοντας να βγαίνουν κάθε μέρα για περιορισμένο αριθμό τροφίμων.

Σε πάνω από 53.000 έχουν ασκηθεί διώξεις

Περιορισμένοι στα σπίτια τους, αρκετοί Ιταλοί δεν κρατιούνται. Κι ενώ έως σήμερα σε πάνω από 53.000 έχουν ασκηθεί διώξεις για άσκοπες μετακινήσεις, η κυβέρνηση μετέρχεται κάθε δυνατού, ή αδύνατου μέσου για να τους αποτρέψει.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό διάταγμα που επιτάσσει την απομόνωση, οι έξοδοι δεν επιτρέπονται παρά για επαγγελματικούς λόγους, για λόγους υγείας και για την αγορά τροφίμων, με κάθε παραβάτη να κινδυνεύει με φυλάκιση τριών μηνών, ή πρόστιμο 206 ευρώ.

Για να ενισχύσει την εκούσα άκουσα αποτροπή εξόδου, η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μία πλειάδα από μέτρα:

Κλείσιμο
Πρώτο και καλύτερο, «ο φόβος του χωροφύλακα».

Οδοφράγματα στους αυτοκινητοδρόμους κι έλεγχοι σε κάθε γωνιά του δρόμου. Η αστυνομία είναι πανταχού παρούσα κάθε μέρα και δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι πραγματοποιούνται για να διαπιστωθεί εάν η κάθε μετακίνηση είναι δικαιολογημένη. Κάθε Ιταλός που βγαίνει από το σπίτι του θα πρέπει να έχει μία υπεύθυνη δήλωση που θα εξηγεί τον λόγο της εξόδου του.

Κι οι έλεγχοι είναι καθημερινά εντατικότεροι: 173.000 τη Δευτέρα, 187.000 την Τρίτη, 200.000 την Τετάρτη, πάνω από 200.000 την Πέμπτη. Οι αγωγές για παραβιάσεις ήταν αντίστοιχα 8.100, 8.300, 8.500 και 9.500.

Εκεί που δεν πίπτει ράβδος, η κυβέρνηση επιστρατεύει τον λόγο, με ενημερωτικές εκστρατείες: από τα μέσα ενημέρωσης έως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρχές «σφυροκοπούν» το κοινό με το απλό και κατανοητό σύνθημα "io resto a casa" (εγώ μένω σπίτι).

Το μοτίβο αυτό είναι επίσης κι ο τίτλος στο διάταγμα της 9ης Μαρτίου που επέβαλε την απαγόρευση μετακινήσεων και θα το δει κάποιος παντού. Με φωτεινά γράμματα στην πρόσοψη της Πιρελόνε, του εμβληματικού πρώτου ουρανοξύστη του Μιλάνου, απέναντι από τον κεντρικό σταθμό, όπου βρίσκεται κι η έδρα της Περιφέρειας της Λομβαρδίας, αλλά και ως χάσταγκ (#iorestoacasa) στους λογαριασμούς των πολιτικών και των άλλων προσωπικοτήτων από τον κόσμο του θεάματος, της μουσικής, του κινηματογράφου και του αθλητισμού.

Αλλά, μιας κι η πειθώ δεν είναι αρκετή, επιστρατεύονται και τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα, τα drones.

Πολλές κοινότητες έχουν καταφύγει σε αυτά για να εντοπίζουν τους λάθρα περιπλανώμενους, ή τις πιθανές συναθροίσεις. Ο Φάμπιο Κίες, δήμαρχος του Κονελιάνο, κοντά στο Τρεβίζο στο Βένετο, έφθασε μέχρι και να υπογράψει συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία για να ελέγχει με drones, αρχής γενομένης από αύριο, τους παρακείμενους λόφους όπου βρίσκονται τα αμπέλια που παράγουν το εκλεκτό αεριούχο κρασί Προσέκο.

Ο ρόλος του στρατού

«Βλέπω ακόμη πολλούς ανθρώπους που δεν τηρούν το διάταγμα. Γύρω από την κοινότητά μας υπάρχει μία ζώνη με λόφους 25 χλμ2 και δεν μπορούμε να την περιπολούμε», εξήγησε ο ίδιος στο ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σοβαρά να εντάξει σε διάταγμα για τη διαχείριση της κρίσης την προσφυγή στη βοήθεια του στρατού για να εφαρμοσθούν τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων.

Η εφημερίδα Il Corriere della Sera, μάλιστα, επικαλείται τον αριθμό των 17.000 στρατιωτών, που θα έλθουν να προστεθούν στους 7.000 Ιταλούς στρατιώτες, που ήδη βρίσκονται στους δρόμους της χώρας από χρόνια για να συνδράμουν την αστυνομία στο έργο της τήρησης της τάξης.


Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Εικόνες «Αποκάλυψης» στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο - Δείτε βίντεο

Κορωνοϊός: Στα μπαλκόνια βγήκαν οι Ιταλοί το πρωί - Όλα τα ραδιόφωνα μετέδωσαν ταυτόχρονα τον εθνικό ύμνο

Κορωνοϊός στην Ιταλία: 85χρονος ασθενής κέρδισε τη μάχη στο Κοντόνιο της Λομβαρδίας!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης