Κορωνοϊός - Έρευνα: Η ηλικία των παιδιών παίζει καθοριστικό ρόλο στον βαθμό επικινδυνότητας των συμπτωμάτων

Κορωνοϊός - Έρευνα: Η ηλικία των παιδιών παίζει καθοριστικό ρόλο στον βαθμό επικινδυνότητας των συμπτωμάτων

Στις νεαρές ηλικίες, τα βρέφη και τα νήπια κινδυνεύουν περισσότερο ενώ οι έφηβοι λιγότερο, υποστηρίζουν επιστήμονες

child-coronavirus
Μπορεί τα παιδιά να παρουσιάζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα του Covid-19 σε σχέση με τους ενήλικες, όμως αυτό δεν ισχύει για όλο το φάσμα των ηλικιών. Η ηλικία των παιδιών παίζει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τον βαθμό επικινδυνότητας των συμπτωμάτων που ενδέχεται να παρουσιάσουν σε περίπτωση που νοσήσουν από τον κορωνοϊό, όπως προειδοποιούν για πρώτη φορά οι επιστήμονες.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε παιδιά που νόσησαν στην Κίνα, έδειξε ότι η κατάσταση της υγείας τους ήταν λιγότερο σοβαρή από αυτή των ενηλίκων. Ωστόσο, όσο πιο μικρά ήταν τα παιδιά, τόσο πιο ευάλωτα ήταν στον ιό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βρέφη διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Το ίδιο ίσχυε και για τα νήπια.

Οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο τα συμπτώματα της νόσου 2.143 παιδιών, ηλικίας κάτω των 18 ετών, αναλύοντας δεδομένα για την πορεία της υγείας τους από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου. Η μελέτη έδειξε ότι περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα του COVID-19 ενώ τα υπόλοιπα καταγράφηκαν ως επιβεβαιωμένα. Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των αγοριών και των κοριτσιών.

Περίπου το 4% των παιδιών που νόσησαν ήταν ασυμπτωματικά, το 51% νόσησε με ήπια συμπτώματα και το 39% με μέτρια συμπτώματα.

Σχεδόν το 6% των παιδιών ήταν σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση σε σχέση με το 18,5% των ενηλίκων. Από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, υπέκυψε μόνο ένα 14χρονο αγόρι.

Κλείσιμο
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι, τα βρέφη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρότερα συμπτώματα του Covid-19 σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Σχεδόν το 11% των βρεφών κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, ενώ για τα νήπια ηλικίας ενός έως πέντε ετών, το ποσοοστό ανέρχεται σε 7%. Για τις ηλικίες 6 έως 10 ετών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4% όπως και για τις ηλικίες 11-15 ετών, ενώ για τους έφηβους 16 και άνω, το ποοσστό είναι 3%.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Υβόν Μαλντονάντο, πρόεδρος της επιτροπής «ΑΑP» (Aμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής) για τα λοιμώδη νοσήματα, επισημαίνει ότι ο ιός είναι άγνωστος, έχει ιδιαίτερότητες κι ότι τα βρέφη πιθανότατα να είναι πιο ευεπίφορα στον ιό αφού δεν μπορούν να λάβουν αντισώματα από τις μητέρες τους.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοΐός - Μένουμε Σπίτι: «Αερίστε και καθαρίστε καλά τα σπίτια σας», λέει καθηγητής του ΑΠΘ

Κορωνοϊός: Με κλειστά σχολεία πώς πείθουμε το παιδί ότι δεν κάνει διακοπές

Αμερικανός επιδημιολόγος για κορωνοϊό: Ήρθε για να μείνει, αλλά θα γίνει πιο ήπιος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης