LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Τα ιατρικά μυστήρια της πανδημίας - Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

Πόσο παραμένει ο κορωνοϊός σε επιφάνειες και στον αέρα; - Γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν σπάνια; - Σταματά η απολύμανση την εξάπλωση;

Καθώς ο κορωνοϊός SARS-CoCV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, εξαπλώνεται στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν εμβόλιο και φάρμακα που να τον σταματούν, αλλά και να δώσουν απαντήσεις σε διάφορα «μυστήρια» που τον αφορούν.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά ερωτήματα, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση:

- Πόσο παραμένει ο ιός σε επιφάνειες και στον αέρα;

Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση. Σύμφωνα με μία πολύ μικρή επιστημονική προδημοσίευση (δεν έχει ακόμη περάσει από το «φίλτρο» του ελέγχου άλλων επιστημόνων), που έγινε προ ημερών στο medRxiv, ο ιός μπορεί να ζήσει στον αέρα έως τρεις ώρες, πάνω σε χαρτονένιες επιφάνειες (π.χ. συσκευασιών) έως 24 ώρες, ενώ πάνω σε επιφάνειες πλαστικές και από ανοξείδωτο χάλυβα επί δύο έως τρεις ημέρες. Μία άλλη έρευνα, που είχε δημοσιευθεί στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Hospital Infection», σύμφωνα με το «Science», βρήκε ότι ο συγγενικός κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο SARS μπορεί να ζήσει έως εννέα ημέρες πάνω σε μη πορώδεις επιφάνειες όπως το πλαστικό και ο ανοξείδωτος χάλυβας (οι ιοί της γρίπης επιβιώνουν έως περίπου 48 ώρες).

Κορωνοϊός: Οι τέσσερις κατηγορίες ύποπτου κρούσματος


- Πόσο αποτελεσματικά σταματά η απολύμανση την εξάπλωση του ιού;

Η καλή είδηση είναι ότι τα κοινά αντισηπτικά και απολυμαντικά, όπως το το διάλυμα αιθανόλης σε περιεκτικότητα 62%-71% και η χλωρίνη, μπορούν να αδρανοποιήσουν άλλους κορωνοϊούς πάνω σε χέρια ή επιφάνειες εσωτερικού χώρου μέσα σε ένα λεπτό. Εκτιμάται ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον νέο κορωνοϊό.

Τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα για τους εξωτερικούς χώρους. Στην Κίνα, στη Ν. Κορέα και στην Ιταλία έχει γίνει απολύμανση σε εξωτερικούς χώρους με ευρεία χρήση χλωρίνης. Είναι όμως ασαφές κατά πόσο όντως η χλωρίνη καταστρέφει τον ιό πάνω στις εξωτερικές επιφάνειες και πολύ περισσότερο στον αέρα, καθώς -μεταξύ άλλων- η χλωρίνη διασπάται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, για την οποία παρεμπιπτόντως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ίδια καταστρέφει τους κορωνοϊούς. Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για την κατάχρηση χλωρίνης ως απολυμαντικού, καθώς μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και να δημιουργήσει πρόβλημα, ιδίως σε όσους ψεκάζουν το απολυμαντικό.

Ο Κινέζος επιστήμονας Ζανγκ Λιουμπό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας προειδοποίησε πρόσφατα το κοινό ότι «οι εξωτερικές επιφάνειες, όπως οι δρόμοι, οι πλατείες και τα πάρκα, δεν πρέπει να ψεκάζονται συνεχώς με απολυμαντικά, επειδή ο ψεκασμός σε μία μεγάλη περιοχή κατ' επανάληψη μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική ρύπανση και πρέπει να αποφεύγεται». Είναι πάντως πιθανότερο να κολλήσει κανείς τον κορωνοϊό από μία εσωτερική παρά από μία εξωτερική επιφάνεια.

Εξάλλου, μία νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of Medical Association), ανίχνευσε για πρώτη φορά τον νέο κορωνοϊό στα κόπρανα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εξαπλωθεί από όσους δεν πλέουν καλά τα χέρια τους μετά την τουαλέτα. Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός εξαπλώνεται από το πόσιμο νερό ή το νερό της πισίνας.

- Γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν σπάνια;

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά γιατί τα παιδιά -αντίθετα με τη γρίπη- είναι απίθανο να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από την Covid-19. Πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που μελέτησε τα κρούσματα στην Κίνα, βρήκε ότι τα παιδιά έχουν την ίδια πιθανότητα να μολυνθούν με τον νέο ιό, αλλά πολύ μικρότερη να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα. Κάτι ανάλογο, αν και όχι στον ίδιο βαθμό, είχε παρατηρηθεί στις άλλες δύο επιδημίες από κορωνοϊούς (SARS και MERS).

«Κανένας δεν έχει καλή απάντηση στο ερώτημα τι προστατεύει τα παιδιά», δήλωσε η καθηγήτρια ανοσοβιολογίας Ακίκο Ιβασάκι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, σύμφωνα με το «New Scientist». Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι επειδή το ανοσοποποιητικό σύστημα των παιδιών βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης, δεν υπεραντιδρά με αυτοκαταστροφικό τρόπο στον νέο ιό, κάτι που -αντίθετα- μπορεί να συμβεί στους ενήλικες. Αυτό έχει ως συνέπεια το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, την απειλητική για τη ζωή βλάβη στους πνεύμονες και τη σοβαρή δύσπνοια λόγω έλλειψης επαρκούς οξυγόνου. Τα παιδιά παράγουν χαμηλά επίπεδα κυτοκινών που προκαλούν φλεγμονή, πράγμα που ίσως προστατεύει τους πνεύμονές τους. Από την άλλη, αυτό δεν εξηγεί γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αντιδρά διαφορετικά στη γρίπη από ό,τι στους κορωνοϊούς.

Η κατανόηση του «μυστηρίου» των παιδιών μπορεί να βοηθήσει και τους ενήλικες. «Αν μπορέσουμε κάπως να μιμηθούμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, με φάρμακα ή άλλη θεραπεία, ίσως (η Covid-19) γίνει απλώς μία ήπια λοίμωξη ακόμη και στους μεγάλους», ανέφερε η δρ Ιβασάκι.

Όμως, η σχετική προστασία που έχουν τα παιδιά δεν σημαίνει ότι τα ίδια δεν εξαπλώνουν τον ιό, γι' αυτό οι γονείς πρέπει να επαγρυπνούν. Και γι' αυτό, άλλωστε, κλείνουν τα σχολεία.

Κορωνοϊός και ρύπανση

- Ποια θα είναι η επίπτωση της νόσου στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή;

Η δραματική μείωση των αεροπορικών και άλλων μετακινήσεων, μεταξύ των χωρών και στο εσωτερικό τους, αναμένεται ότι θα λειτουργήσει θετικά για το περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, καθώς θα περιορίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων και θα μειώσει τα «αέρια του θερμοκηπίου» που επιβαρύνουν την άνοδο της θερμοκρασίας.

Από την άλλη, όμως, η μαζική παραμονή τόσων ανθρώπων στο σπίτι τους -σχεδόν σε όλη τη γη- θα αυξήσει τη χρήση ενέργειας, ιδίως ηλεκτρισμού, πράγμα που θα λειτουργήσει αρνητικά για το περιβάλλον, καθώς η παραγωγή ρεύματος απαιτεί καύσιμα και ρυπαίνει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Το πού θα γείρει η «ζυγαριά» είναι ασαφές και θα εξαρτηθεί από τις ιδιαίτερες κλιματικές και άλλες συνθήκες κάθε χώρας, κάτι πολύπλοκο για να γίνει ασφαλής πρόβλεψη. Επιμέρους εξελίξεις, όπως η αναμενόμενη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου (οι άνθρωποι θα ψωνίζουν περισσότερο από το σπίτι τους μέσω διαδικτύου) θα έχουν αβέβαιη επίπτωση στο περιβάλλον, καθώς τα προϊόντα θα πρέπει να φθάσουν στα σπίτια των καταναλωτών, με άλλα λόγια θα γίνει χρήση καυσίμων και εκπομπή ρύπων. Το «αποτύπωμα άνθρακα» του ηλεκτρονικού εμπορίου, ιδίως σε περίπτωση πανδημίας, είναι ένα θέμα προς μελέτη. Πάντως, από όσο πιο μακριά έρχονται οι ηλεκτρονικές παραγγελίες, τόσο επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Γενικότερα, η μείωση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες και η συνεπαγόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο λόγω της πανδημίας «μεταφράζεται» κατ' αρχήν σε λιγότερους ρύπους άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ήδη, εκτιμάται ότι στην Κίνα, τη Νο1 χώρα σε εκπομπές άνθρακα, έχει υπάρξει μείωση τους κατά 25% τον τελευταίο μήνα. Όμως, όπως έχει δείξει η εμπειρία, μετά τη λήξη της κρίσης, γρήγορα οι ρύποι ανακάμπτουν, μαζί με τη βιομηχανική δραστηριότητα και την αυξημένη καταναλωτική δαπάνη, η οποία είχε συμπιεστεί προσωρινά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Τι κάνω αν πιστεύω πως έχω προσβληθεί

Τα πάντα για τον κορωνοϊό: Συμπτώματα - Οδηγίες - Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία
Δείτε βίντεο: Κορωνοϊός: Τα ιατρικά μυστήρια της πανδημίας - Τι προβληματίζει τους επιστήμονες
Κορωνοϊός: Τα ιατρικά μυστήρια της πανδημίας - Τι προβληματίζει τους επιστήμονεςΑκολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Γανυμήδης

Χα χααααααααααααααααα! Για αποφύγω τον διάβολο, η γιαγιά μου 97 χρόνών, μου έδωσε συνταγή ψαρόσουπας! Σε μιά κατσαρόλα με νερό, ρίχνω ένα μάτσο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπόλικο φρέσκο σκόρδο, μια κούπα ρίγανη του βουνού, σφραγίζω ένα φρέσκο λεμόνι, λίγο Μπούκοβο, αλάτι και στο τέλος ρίχνω τα σκορπίδια, μετά από 45 λεπτά βράσιμο η ψαρόσουπα είναι έτοιμη, σερβίρεται ζεστή, πρωί, μεσημέρι, βράδυ! Η γυναίκα μου όλη μέρα κλαίει από ευτύχια.

ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

Η χρηση ενεργειας λογω παραμονης στο σπιτι δεν θα αυξηθει.Ο λογος ειναι οτι αυτοι οι ανθρωποι που παραμενουν στο σπιτι δεν εξασκουν αλλες δραστηριοτητες οπως οι μαθητες στα σχολεια και οι εργαζομενοι γονεις στις θεσεις εργασιας του οπου θα καταναλωναν αναλογως της φυσης της εργασιας του ακομη και πολυ περισσοτερη ενεργεια (βλεπε παραγωγικους -βιομηχανικους κλπ εργαζομενους)

Ειναι αυτος ο ιος εργαστηριακός?

Περαν των θεωριων που διαδίδονται, μπορεί ενας ειδκός να μας απαντησει τι πιστευεί?

Ασθενείς

Υποχρέωση στους μαγαζάτορες, υπεύθυνους εταιρειών και ιδιωτικών υπηρεσιών να στέλνουν σπίτι τους τους ασθενείς έστω και ελαφρά υπαλλήλους και όχι να κάνουν τα στραβά μάτια για "να βγάλουν τη δουλειά" διασπείροντας τον κίνδυνο στους άλλους υπαλλήλους και τους επισκέπτες-πελάτες. Για το δημόσιο, εκεί έχουν την αναρρωτική στο τσεπάκι έτσι κι αλλιώς. Επιτέλους έλεγχος υγειονομικών συνθηκών σε καφετέριες, ταβέρνες κι εστιατόρια, που έχουν ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια (πού είσαι Ευαγγελάτε με τις εκπομπές σου και την ανάδειξη των κακών πρακτικών και επιχειρηματιών -γιατί ξεχάστηκαν αυτά;).

Γρηγόρης

Πήγα σε μικροβιολογικό εργαστήριο-- διαγνωστικό κέντρο-- να κάνω ακτινογραφία στο γόνατο που έχω λάμες. Μέσα στην αίθουσα αναμονής μέτρησα 22 γέρους και γριές και μου έκανε εντύπωση. 0ταν ρώτησα τα κορίτσια στη γραμματεία τι συμβαίνει μου λένε, τίποτα, ζουν στον κόσμο τους Ήρθαν να κάνουν το καθιερωμένο έλεγχο για ζάχαρο και χοληστερίνη!!!!!. Εκεί μέσα λοιπόν ένας να είναι φορέας όλοι οι γέροι θα κολλήσουν και δυστυχώς πέντε στους δέκα θα πεθάνουν .Αλλά θα έχουν ελέγξει τη χοληστερίνη τους πριν. Μήπως κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα????

o

πλανητης ξερει να αμυνεται

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Ελπίζω αυτά που γράφετε σε σχέση με τον κοροναϊό να είναι πιο έγκυρα από το ότι τα «αέρια του θερμοκηπίου» επιβαρύνουν την άνοδο της θερμοκρασίας.

seluk

Δεν θελω να το παιξω εξυπνος ουτε συνωμοσιολογος αλλα εχω μια απορια σχετικα με τον "νεο" κορονοιο. Πως ξερουμε οτι ο ιος αυτος ειναι made in 2020 και δεν προυπηρχε παλιοτερα? Το λογικο συμπερασμα που προκυπτει εφοσον προυπηρχε ειναι οτι ολη η φασαρια ειναι τεχνητη και ποσο ευκολα μπορεις να κατευθυνεις ολοκληρο τον πλανητη. ΥΓ Ποσο μπροστα ηταν ο Ορσον Γουελς που εβγαλε τα αμερικανακια στους δρομους διαβαζωντας απλα ενα απο αποσπασμα απο το βιβλιο Πολεμος των κοσμων λεγοντας οτι δεχονται επιθεση απο αρειανους

Ματίνα

Το γονιδίωμα του ιού ήταν γνωστό από το 2000. Το είχαν απομονώσει από τον μυρμηγκοφάγο και το είχαν μελετήσει. Στο μυρμηγκοφάγο απλά συνυπάρχει χωρίς να του δημιουργεί πρόβλημα. Πώς πέρασε στον άνθρωπο είναι άλλο θέμα.

Ανώνυμος

Δεν ξέρουν τίποτα για την γρίπη ακόμα κάνουν υποθέσεις όμως έχουν το τεστ που λέει με σιγουριά οτι προσβλήθηκες απο κορωνοϊο .

κωστας

Θα ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον να δουμε στοιχεια για την επιδραση το COVID sto κλιμα. Διοτι αν, πχ, δεν εμφανιστει ουτε μια γραμμη αλλαγης στα επομενα χρονια (οπως πολλοι υποψιαζονται) τοτε ολες οι Γκρετες και τα πανακριβα ιστιοφορα τους δεν προκειται να σας σωσουν!!! Το CO2 δεν ειναι (θα αποδειχτει) αυτο που δημιουργει την αυξηση της θερμοκρασιας, αλλα ειναι παραγωγο της (λογω της αυξησης της θερμοκρασιας των ωκεανων). Η λυση για ολα τα προβληματα ειναι μια (και ηταν απο το 1970): Σταματηστε τον υπερπληθυσμο! Και τα αερια θερμοκηπιου θα μειωθουν, και οι ανεξελεγτες μεταναστευσεις θα μειωθουν, και η μεταδοτικοτητα των ιων θα μειωθει, και οταν οι σταθμες των ωκεανων ανεβουν θα μπορειτε να μετακομισετε τους παρακτιους κατοικους. Αν οχι, το προβλημα ειναι αλυτο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης