ΗΠΑ: Σε μονομαχία Μπάιντεν - Σάντερς εξελίσσονται οι προκριματικές για το χρίσμα των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Σε μονομαχία Μπάιντεν - Σάντερς εξελίσσονται οι προκριματικές για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Μετά την αποχώρηση του Μάικλ Μπλούμπεργκ από την κούρσα ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σηκώνει κεφάλι

biden-sanders
Με το χαμόγελο του νικητή, ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σηκώνει τα μανίκια για τις επόμενες προκριματικές εκλογές στις 1ο Μαρτίου, ύστερα από τις εντυπωσιακές επιτυχίες του στις 14 πολιτείες της «Σούπερ Τρίτης».

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης , ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών αφού, αν και δαπάνησε μισό δισεκατομμύριο δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία, το αποτέλεσμα της απογοητευτικό.

Ανέφερε πάντως ότι θα στηρίξει τον Μπάιντεν, ο οποίος εκπροσωπεί τη μετριοπαθή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, θεωρώντας ότι είναι «ο καλύτερος» υποψήφιος για να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Σε σύνολο 14 πολιτειών, όπου διεξήχθησαν προκριματικές εκλογές, ο τέως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε σε δέκα, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης σε πληθυσμό (και αριθμό αντιπροσώπων) πολιτείας του Τέξας.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν διαθέτει ισχυρή υποστήριξη σε ένα ευρύτατο γεωγραφικό, φυλετικό και κοινωνικό φάσμα ψηφοφόρων.

Πικρή ήταν η «Σούπερ Τρίτη» για τον αριστερό υποψήφιο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος υποχώρησε και πάλι από τον ρόλο του φαβορί σε εκείνον του αουτσάιντερ.

Ο 78χρονος γερουσιαστής επικράτησε στη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ, την Καλιφόρνια, όπως επίσης στη Γιούτα, το Κολοράντο και στη δική του πολιτεία, το Βερμόντ, αλλά υστέρησε, σε πολλές περιπτώσεις των επιδόσεων που είχε καταγράψει το 2016, όταν διεκδικούσε και πάλι το χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον.

Γεγονός είναι ότι η «Σούπερ Τρίτη» ξεκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό το τοπίο στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται πλέον η γερουσιαστής Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία κατέλαβε μόλις την τρίτη θέση στην ίδια την πολιτεία της. Με αυτά τα δεδομένα, οι προκριματικές των Δημοκρατικών εξελίσσονται σε μονομαχία Μπάιντεν - Σάντερς.

Κλείσιμο
Για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο συνέδριο των Δημοκρατικών, όπου θα κριθεί το προεδρικό χρίσμα, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει την υποστήριξη 1.991 αντιπροσώπων.

Η επόμενη αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στις πολιτείες Αϊντάχο, Μίσιγκαν, Μισισίπι, Μισούρι, Βόρεια Ντακότα και Ουάσιγκτον.

Τη δυσαρέσκειά του για τη δυναμική ανάκαμψη του Μπάιντεν εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας, μέσω Twitter, ότι «το κατεστημένο των Δημοκρατικών συσπειρώθηκε και συνέτριψε τον Μπέρνι Σάντερς». Σε άλλο μήνυμά του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «εγωίστρια» τη Γουόρεν γιατί μένει στην κούρσα «κάνοντας μεγάλη ζημιά στον Μπέρνι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης