Συρία: To παζάρι Μόσχας - Άγκυρας και οι συνέπειες για την Ελλάδα

Συρία: To παζάρι Μόσχας - Άγκυρας και οι συνέπειες για την Ελλάδα

Παρά την μετωπική σύγκρουση Άγκυρας και Μόσχας, οι δύο πλευρές αποφεύγουν την ρήξη - Αυτό έδειξε το τελευταίο τηλεφώνημα Ερντογάν-Πούτιν, όπου εκφράστηκε η «ανησυχία και των δύο για την κλιμάκωση στην Ιντλίμπ», αλλά και το ραντεβού τους για τις 5 Μαρτίου

syriaturkey
Στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ διεξάγεται το μεγάλο παζάρι Μόσχας Άγκυρας. Ένα παζάρι, του οποίου τις συνέπειες βιώνει η Ελλάδα στα σύνορά της. Σε αυτό ο Τούρκος πρόεδρος εμπλέκει την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, επιδιδόμενος σε αναζήτηση διπλωματικής στήριξης. Θα επιθυμούσε και στρατιωτική, αλλά κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης. Οι μόνοι στρατιωτικοί σύμμαχοι του Ερντογάν αυτή τη στιγμή στη Συρία είναι υπολείμματα αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστικών ομάδων.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δεινή θέση του Ερντογάν. Ευελπιστούν έτσι να επαναφέρουν την Τουρκία στο δυτικό μαντρί, αποσπώντας την από τη ρωσική επιρροή. «Είδατε ποιοι είναι οι φίλοι σας και ποιοι οι εχθροί σας», ήταν το γεμάτο νόημα μήνυμα που απέστειλε κορυφαίος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ προς την Άγκυρα. Ο Ερντογάν σε ένα 24ωρο επικοινώνησε και με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ αναμένεται να μιλήσει και με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Παρά το πάγωμα στη μεταξύ τους σχέση, όμως, Ερντογάν και Πούτιν δεν φαίνεται να πηγαίνουν προς ολική ρήξη. Αν και τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους στη Συρία και στη Λιβύη τους έφεραν αντιμέτωπους, επιθυμούν την «αποκλιμάκωση της έντασης». Ειδικά αφότου ο Πούτιν το προηγούμενο διάστημα έστειλε ηχηρό μήνυμα προς τον σύμμαχό του, στηρίζοντας τον Άσαντ και κόβοντας την επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο. Στη διάρκεια συναντήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων Άγκυρας – Μόσχας ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: «Και από τις δύο πλευρές δόθηκε έμφαση στη μείωση της έντασης επί του πεδίου, παράλληλα με τη συνέχιση της μάχης κατά των τρομοκρατών που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ακόμα σημαντικότερο για τις εξελίξεις είναι ότι συμφωνήθηκε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών. Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν το ταχύτερο δυνατό. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν διευκρίνισε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 ή 6 Μαρτίου.

Η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας βρέθηκε επί τάπητος και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε χθεσινή του ανάρτηση στο twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι η ένταση στην περιοχή της Ιντλίμπ μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνή, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Στο στρατιωτικό πεδίο, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε «μια εγκατάσταση χημικών όπλων» του καθεστώτος της Δαμασκού στη βορειοδυτική Συρία. Πρόκειται για τα αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 Τούρκοι στρατιώτες δύο ημέρες νωρίτερα. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέψευσε τον Ερντογάν, ισχυριζόμενο ότι έπληξε το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουέιρες, ανατολικά του Χαλεπιού, όπου δεν υπάρχουν χημικά όπλα. Αυτό, όμως, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Άγκυρα είναι οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αυτές απεικονίζουν πολεμιστές που φέρουν τη σημαία και τα σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους να προωθούνται στο εσωτερικό του Ιντλίμπ με οχήματα και πολεμοφόδια που παρέχει η Τουρκία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης