Κορωνοϊός: Στη Γαλλία ο πρώτος νεκρός της επιδημίας για την Ευρώπη

Κορωνοϊός: Στη Γαλλία ο πρώτος νεκρός της επιδημίας για την Ευρώπη

Πρόκειται για 80χρονο Κινέζο τουρίστα από τη Χουμπέι, ο οποίος πέθανε εχθές το βράδυ - Εκτός κινδύνου η κόρη του που νόσησε και αυτή από τον ιό - Ο κορωνοϊός πιθανόν να είναι παρών και την επόμενη χρονιά, προειδοποιεί το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων - Απολυμαίνουν μέχρι και τα χαρτονομίσματα οι Κινέζοι

coronoios-nekros-arthro
Στη Γαλλία καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη.  Πρόκειται για 80χρονο Κινέζο τουρίστα από τη Χουμπέι, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Υγείας. Μέχρι τώρα, οι θάνατοι περιορίζονταν στην ασιατική ήπειρο. 

«Ενημερώθηκα εχθές τη νύχτα για τον θάνατο ενός Κινέζου τουρίστα ηλικίας 80 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Bichat στο Παρίσι», δήλωσε η Ανιές Μπουζίν, υπουργός Υγείας της Γαλλίας.  Στην ανακοίνωσή της, η υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι ο ασθενής είχε διακομιστεί με την κόρη του στο Bichat από τις  25 Ιανουαρίου. Και τα δύο άτομα ήταν από την επαρχία Χουμπέι και τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε πλήρη απομόνωση. 

Η κατάσταση της υγείας της κόρης του Κινέζου τουρίστα, η οποία νόσησε και αυτή από τον ιό Covid-19, δεν εμπνέει πλέον ανησυχία, όπως ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας αφήνοντας να εννοηθεί πως σύντομα η κοπέλα θα λάβει εξιτήριο. 

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», o ηλικιωμένος Κινέζος τουρίστας επισκέφθηκε τη Γαλλία στις 16 Ιανουαρίου.  Αφότου νόσησε από τον κορωνοϊό, παρουσίασε λοίμωξη του αναπνευστικού και νοσηλεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου. «Η κατάστασή του επιδεινώθηκε γρήγορα και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση για αρκετές ημέρες», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας. 

Στην ασιατική ήπειρο, τρεις θάνατοι από τον κορωνοϊό έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής εκτός της Κίνας: στις Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία. Συνολικά, η Γαλλία έχει 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδημία ιογενούς πνευμονίας την οποία έχει προκαλέσει ο COVID-19 στοίχισε τη ζωή σε άλλους 143 ανθρώπους χθες Παρασκευή, αυξάνοντας το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα σε 1.523, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων θανάτων (139) καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Σε όλη την κινεζική επικράτεια, εντοπίστηκαν 2.641 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, τα 2.420 επίσης στη Χουμπέι. Το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν έφθασε τους 66.492 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Κλείσιμο
Sharp increase in coronavirus infections explained | DW News



Πιθανώς παρών και την επόμενη χρονιά ο ιός

Για πρώτη φορά, το Αμερικανικό Κέντρο και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να απειλήσει τη δημόσια υγεία έως και την επόμενη σεζόν. «Αν και αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια επιθετική κατάσταση περιορισμού της επιδημίας», δήλωσε ο διευθυντής του CDC, καθηγητής Ρόμπερτ Ρέντφιλντ στο CNN, δεν γνωρίζουμε πολλά γι 'αυτόν τον ιό. Αυτός ο ιός θα είναι πιθανόν μαζί μας και πέρα από αυτή τη σεζόν, και την επόμενη χρονιά».

Στις ΗΠΑ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί σε επτά πολιτείες: την Καλιφόρνια, το Ιλινόις, την Αριζόνα, την Ουάσιγκτον, τη Μασαχουσέτη, το Ουισκόνσιν και το Τέξας. Ο καθηγητής Ρόμπερτ Ρέντφιλντ εξήρε τη αναγκαιότητα ενδελεχούς έρευνας για την πλήρη κατανόηση του ιού και υπογράμμισε ότι η επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας, δίνει περισσότερο χρόνο στους ερευνητές να εργαστούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου και αντιβιοτικών.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο νοσηλευτικό προσωπικό της Κίνας. Ο διεθνής οργανισμός ζητά από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έχουν νοσήσει από τον κορωναϊό. Μέχρι στιγμής, 1.760 γιατροί και νοσηλευτές έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό ενώ έξι έχουν χάσει την ζωή τους. «Πρόκειται για μια κρίσιμη πληροφορία, επειδή οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι ο σύνδεσμος του συστήματος υγείας και της αντιμετώπισης της επιδημίας«, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Just how contagious is the coronavirus


Απολυμαίνουν τα χαρτονομίσματα οι Κινέζοι

Στην Κίνα, οι αρχές απομονώνουν και απολυμαίνουν τα χαρτονομίσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μία προσπάθεια να φρενάρουν την εξάπλωση του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 1.500 ανθρώπων παγκοσμίως, όπως δήλωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι. Στις τράπεζες με την βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας ή τις υψηλές θερμοκρασίες απολυμαίνονται τα χαρτονομίσματα γιουάν και στη συνέχεια μπαίνουν σε καραντίνα έως και έως 14 ημέρες - ανάλογα με τη σοβαρότητα της εστίας στη συγκεκριμένη περιοχή πριν από την επανακυκλοφορία τους, όπως δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κορωνο:iός, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 66.000 ανθρώπους στην Κίνα κι εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έχει κινητοποιήσει τις αρχές που απολυμαίνουν τους δημόσιους χώρους της χώρας καθώς επίσης προσπαθούν να περιορίσουν τη επαφή μεταξύ των ανθρώπων.

Στη Βρετανία, 200 άτομα που συμμετείχαν σε συνέδριο που διεξήχθη στο κέντρο «QEII Centre», στις 6 Φεβρουαρίου, βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ένας από τους εννέα επιβεβαιωμένους φορείς του κορωνοϊού στη χώρα του Μπόρις Τζόνσον συμμετείχε στο συνέδριο «QEII Centre», ένα από τα μεγαλύτερα της βρετανικής πρωτεύουσας στο Γουέστμινστερ.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας απέστειλε επιστολή στους συνέδρους καλώντας τους να μην κάνουν κάτι αν δεν εμφανίσουν συμπτώματα του κορωνοϊού, αλλά να μείνουν στο σπίτι τους, να αποφεύγουν επαφή με άλλους ανθρώπους και να καλέσουν την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας «NHS» αν εκδηλώσουν ανησυχητικά συμπτώματα, όπως πυρετό ή βήχα.

Μεταξύ των συνέδρων συμπεριλαμβάνονταν στελέχη του τομέα μεταφορών, μέλη του κοινοβουλίου και διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών παροχής υπηρεσιών μεταφορών, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Από την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας του «COVID-19» αποτελεί «σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης