Γυναίκες Πεσμεργκά: Οι σύγχρονες «αμαζόνες» που ορμούν στη μάχη κόντρα στους τζιχαντιστές τραγουδώντας

koritsia-stratos-arthrou

Κρατάνε πάντα μια σφαίρα για να αυτοκτονήσουν εάν πρόκειται να πέσουν στα χέρια των εχθρών, ενώ στην εκπαίδευσή τους καλούνται μερικές φορές να δαγκώσουν από κουνέλια μέχρι... φίδια

Στα απομακρυσμένα βουνά του βόρειου Ιράκ αλλά και στη βόρεια Συρία μπορεί να συναντήσει κανείς όμορφα νεαρά κορίτσια που, αν και μετά βίας έχουν μετρήσει δεκαεννιά, είκοσι καλοκαίρια, καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται ακόμα στην χαραυγή της ενηλικίωσής τους, εγκατέλειψαν την πρότερη ζωή τους για να πολεμήσουν εναντίον όσων κατέχουν την κουρδική γη, εναντίον του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Σήμα κατατεθέν τα μακριά μαύρα κυματιστά μαλλιά και τα ζεστά μελιά ή και ανοιχτά πράσινα μάτια τους. Οι σύντροφοί τους τα αποκαλούν «τα κορίτσια του ήλιου». Φοράνε χακί, διασχίζουν την κουρδική γη σε σχηματισμό, κρατάνε οπλοπολυβόλα, χαμογελούν και σχηματίζουν με τα χέρια τους το σύμβολο της νίκης.

Σε αντίθεση, όμως, με τους συνομήλικους τους δε διαβαίνουν την πύλη πανεπιστημίων, δε φλερτάρουν, δε χαζολογούν με τους φίλους τους. Κρατάνε όπλα στα χέρια, εκπαιδεύονται σπαρτιάτικα και συμβάλλουν όχι μόνο στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, αλλά και στη μάχη σώμα με σώμα με τους τζιχαντιστές, προστατεύοντας ολόκληρο τον κόσμο. «Αυτή τη στιγμή, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να καταστρέψει όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, οι Κούρδοι προστατεύουν όλο τον κόσμο», λέει μία από αυτές.

fidia-1
fidia-2


Τις γυναίκες Πεσμεργκά, όπως αποκαλούνται οι μαχητές κυρίως στο βόρειο Ιράκ, θα μπορούσε να τις παρομοιάσει κανείς με σύγχρονες αμαζόνες. Εκεί ανήκουν στον στρατό που έχει συγκροτήσει το αυτόνομο Κουρδιστάν και ο οποίος εκτιμάται ότι αριθμεί σήμερα περίπου 190.000 μαχητές. Πρόκειται κυρίως για πρώην αντάρτες που ανήκαν στις ένοπλες πολιτοφυλακές των δύο βασικών κουρδικών παρατάξεων στο βόρειο Ιράκ, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΚDΡ) και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (ΡUΚ).

Οι Πεσμεργκά υφίστανται από την εμφάνιση του κουρδικού κινήματος ανεξαρτησίας στο βόρειο Ιράκ, στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Η μετάφραση της λέξης Πεσμεργκά αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τον αγώνα τους, καθώς σημαίνει «αυτοί που αντιμετωπίζουν τον θάνατο». Αληθές, αν αναλογιστεί κανείς το ευρύτερο κουρδικό κίνημα και στη Συρία και στην Τουρκία. Πάνω από 1.600 υπολογίζονται οι νεκρές Κούρδισες μαχήτριες που έπεσαν υπερασπιζόμενες το Κομπάνι όταν το πολιορκούσαν με την υποστήριξη της Τουρκίας οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πριν μερικά χρόνια.

Οι νεαρές γυναίκες αποτέλεσαν εξαρχής ενεργά μέλη του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος. Συμμετείχαν ενεργά στο κοινωνικό και πολιτικό ακτιβισμό, αλλά συμμετείχαν και στο αντάρτικο του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία και στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη βόρεια Συρία. Παντού πολέμησαν ισότιμα με τους άνδρες συντρόφους τους. Εξάλλου, οι Κούρδισες παραδοσιακά έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της γης τους. Από το 605 π.Χ. τις συναντάμε να αγωνίζονται μαζί με τους άνδρες αλλά και να κατέχουν ηγετική θέση στον στρατό.

fidia-3
fidia-4


Η 26χρονη Zekia Karhan ανέφερε: «Είμαστε ακριβώς το ίδιο με τους άντρες πολεμιστές. Έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις. Μας συμπεριφέρονται ως ίσος προς ίσο, αυτός είναι και ο λόγος που πολεμούμε στο πλευρό των ανδρών».

Στον πρόσφατο αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους συστρατεύτηκαν και γυναίκες με κουρδική καταγωγή που ζούσαν μέχρι τότε στη Δύση. Αν και δεν είχαν ξαναπιάσει ποτέ μέχρι τότε όπλο στα χέρια τους, βάλθηκαν να εμποδίσουν τη διεύρυνση του λεγόμενου Χαλιφάτου και των εγκλημάτων του κατά της ανθρωπότητας και ειδικά κατά της θρησκευτικής κοινότητας των Γιαζίντι. Αυτές οι γυναίκες ήταν που εμπόδισαν τους τζιχαντιστές να καταλάβουν το Κομπάνι. Μετά από ηρωικές μάχες κατάφεραν να απωθήσουν το στρατό του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο πριν μερικά χρόνια είχε καταλάβει τη Μοσούλη και επεδίωξε να καταλύσει το αυτόνομο κουρδικό κρατίδιο στο βόρειο Ιράκ. Στις περιοχές των μαχών που δόθηκαν υψώνονται σημαίες του Κουρδιστάν και μνημεία με χαραγμένα τα ονόματα των πεσόντων.

Πάνε στη μάχη ακούγοντας δυνατή μουσική από τα τζιπ τους, έτοιμες να υπερασπιστούν τα εδάφη και τις οικογένειές τους. Ασπάζονται το όνειρο της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν που θα εκτείνεται στις περιοχές του Ιράκ, του Ιράν, της Τουρκίας και της Συρίας που κατοικούνται από Κούρδους.

Γενναίες, ατρόμητες και αποφασισμένες να θυσιάσουν την ζωή τους, προκαλούν πανικό στους τζιχαντιστές, οι οποίοι θεωρούν ατιμωτικό τον θάνατο που επέρχεται από γυναικεία χέρια. Κινδυνεύουν να μείνουν έξω από τις πύλες του παραδείσου. Μίας και το Ισλαμικό Κράτος απαγορεύει το τραγούδι και τη μουσική, εκείνες ορμούν στη μάχη τραγουδώντας.

fidia-5
fidia-6


Γνωρίζοντας τις ωμότητες που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος σε βάρος των γυναικών, έχουν όλες ορκιστεί να μην επιτρέψουν να τις αιχμαλωτίσουν. Κρατάνε πάντα μια σφαίρα για να αυτοκτονήσουν εάν πρόκειται να πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών. Οι γυναίκες περνούν από εκπαίδευση έξι εβδομάδων. Μαθαίνουν να πυροβολούν σε στόχο και πώς να δρουν ως ελεύθεροι σκοπευτές. Παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια, μαθαίνουν να χειρίζονται βαρύ οπλισμό, ενώ καθημερινά εξασκούνται σε διάφορες πολεμικές τεχνικές. Παρά τις σκληρές συνθήκες οι στολές τους είναι φροντισμένες, όπως και η εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκάδες γυναίκες «αμαζόνες» σφαγιάστηκαν από φανατικούς ισλαμιστές στο Κομπάνι της βόρειας Συρίας. «Τώρα βρίσκομαι στο μέτωπο, αλλά είμαι παντρεμένη και έχω μία κόρη, την οποία άφησα στους γονείς μου για να πολεμήσω κατά των εξτρεμιστών. Είμαι χαρούμενη που κάνω το καθήκον μου, ώστε να υπερασπιστώ το Κουρδιστάν», είχε δηλώσει μία από αυτές. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους κυλιούνται στις λάσπες, πέφτουν μέσα σε ένα λάκκο με παγωμένο νερό, ενώ αποδεικνύουν την ευλυγισία τους και τις ικανότητές τους στις πολεμικές τέχνες. Κάποιες φορές κλήθηκαν να δαγκώσουν από κουνέλια μέχρι… φίδια!

Μία τελετή αποφοίτησης όλο... φρίκη - Γυναίκες Πεσμεργκά δάγκωσαν από κουνέλια μέχρι φίδια!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (135)

Bαλκάνιος

Πσόφο στους ούγκανους που κάποτε μας έσφαζαν και τώρα ξαφνικά τους αγαπήσαμε επειδή δεν ανοίγουμε βιβλία ιστορίας και στο σχολείο διδασκόμαστε μόνο μπούρδες.

Vespa76

ΚΟΥΡΔΟΙ.Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ.ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ ΤΑ ΣΚΟΠΙΆ Η ΒΟΣΝΙΑ Κ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ.ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΣΚΥΒΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΕΥΧΩΜΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΖΩ Κ ΝΑ ΔΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑ ΚΡΑΤΟΣ

Ιωνας

Τον παππου μου στο Εσκι Σεχηρ το 1922 στα ταγματα εργασιας Κουρδοι τον κρατούσαν.. .Δεν ξεχνω.

@Vespa76

Όλοι οι Κούρδοι κατάγονται από την Εβραίικη φυλή

Τιμκαν

Μπράβο καί πάλι μπράβο στίς επί τής γής πολεμίστριες μπράβο οοοοο

Ρουθ

Εκπαιδεύονται να μισούν και σκοτώνουν σε τι κόσμο άσχημο γεμάτο μίσος ζούμε!!!!

Εκπαιδευονται

για να υπερασπιστουνε τη γη τους και ευτυχως για εμας, εσενα κι εμενα. Βγες απο την ροζ φουσκα σου. Ελεος.

@τρ 14/02/2020, 11:01

Ψάξε Peshmerga όχι Pesmerga... Πάντως είναι γυναικάρες! (Προσωπικά προτιμώ Ελληνίδες)

Ελληνίδα

Όσοι μας κατηγορείτε ότι νοιαζόμαστε μόνο για σέλφι, ποτό, τσιγάρο κτλ είστε υποκριτές. Δηλαδή εσείς δε νοιάζεστε για την ευημερία κ την καλοπέραση σας; Υπάρχει κάποιος που προτιμά τις κακουχίες από την άνεση; Εγω μόνο τον bear grills έχω δει να κάνει γυμνάσια κ αυτα απ την τηλεόραση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κ γίνονται λόγω κονομας. Εδώ δεν έχουμε πόλεμο άπαξ κ γίνει κάποιες από μας εννοείται θα κάνουμε ότι μπορούμε αλλες είναι πιο ετοιμοπολεμες αλλες Οχι πάντως θα συμβάλουμε κ μεις όσο κ όπως μπορούμε. Οι ρωσιδες είναι περισσότερο υπερβολικες πχ όσον αφορά την εμφάνιση δε σας είδα να τις κατηγορείτε ... πολλή υποκρισία κ χολή για τις Ελληνίδες

Ζ.Ζ

Εκεί πραγματικά εφαρμόζεται η ισότητα των αντρών και των γυναικών. Στην Ελλάδα έχουμε μείνει μόνο στα λόγια ( μόνο εκεί που μας συμφέρει θυμόμαστε την ισότητα). Μπράβο στις κυρίες αυτές (πεσμεργκα)που δείχνουν πως άντρας και γυναίκα είναι ίσοι.

BasTv

Χαζομάρες. Οι κούρδοι είναι μουσουλμάνοι και το ισλάμ έχει συγκεκριμλενους κανόνες για τις γυναίκες. Καμία απ' αυτές δεν αρνήθηκε τη θρησκεία της ούτε πρόκειται. Επίσης, καλό θα ήταν κα σκεφτόμαστε καμιά φορά τη δύναμη της προπαγάνδας και της διαφήμισης.

Τόλης.

Πρίν από 80 χρόνια και στην Ελλάδα υπήρχαν τέτοιες γυναίκες που έδειξαν ποιες ήταν επάνω στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου. Ονομάστηκαν ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ και δεν είχαν καμία σχέση με τις σημερινές Ελληνίδες της καλοπέρασης και της ασυδοσίας που για ένα σπάσιμο του μανικιούρ τους πέφτουν σε βαριά κατάθλιψη.

Ενω

οι αντρες του σημερα ειναι ιδιοι με αυτους του παρελθοντος... Ασε μας ρε φιλε ολοι καταλοιπα εχετε με τις ελληνιδες γιατι ειστε μπακουρια! Ελεος πια!

Ενώ εσύ τι κάνεις ρε σκληροπυρηνικέ νεοΕλ;

Δίνεις σκληρές μάχες και αγώνα για το πόσο γρήγορα θα καταβροχθίσεις το πιτόγυρο; Πόσο γρήγορα θα τελειώσεις το στριφτό; Πόσο γρήγορα θα ξοδέψεις το χαρτζηλίκι ή πόσο πολύ θα δουλέψετε στις οικοδομές;

Προς την σχολιαστή!

Θα δώσεις πρώτα 18 μήνες από την ζωή σου υπηρετώντας την πατρίδα σου ως στρατιώτης με τους 14 από αυτούς παραμεθόρια δίπλα στο ποτάμι και μετά θα έχεις δικαίωμα να σχολιάσεις. Εγώ αυτό που μου ζήτησε η πατρίδα μου της το έδωσα με όλη μου την καρδιά και εάν πάλι με χρειαστεί θα είμαι και πάλι εκεί!!! Εσείς τι δώσατε γι'αυτην???

Μ. ΠΑΣΟΚ

Γυναίκες με ....μία μάντρα φρύδια.Συγχαρητηρια κοπελιές.

Geoegiop

Που έχει καταντήσει ο Σατανάς την ανθρωπότητα!!!!

Θες γιατρό

Χθες .

Bkritsot

Τι φταίει ο σατανάς πού οι γυναίκες έχουν τόσο ΕΓΩΗΣΜΟ.. Οι κουρδες πολεμούν από ανάγκη, επειδή δεν γίνεται διαφορετικά... ΑΝ τις ρωτήσετε θα σας πουν ότι δεν θα το προτιμούσαν.. Από ανάγκη, όχι επειδή ο Θεός έδωσε κορίτσι στον μπαμπά τούς κι όχι αγόρι, με αποτέλεσμα να τούς έχουν φουσκώσει τα μυαλά.. Άλλος ο ρόλος τής γυναίκας κι άλλος τού άνδρα.. Αλλιώς μας κατασκεύασε ο θεός.. Δεν είμαστε ίσοι σε δικαίωματα, αλλά διαφορετικοί σε λειτουργία.. Για άλλα πράγματα φτιάχθηκε η γυναίκα, γιά αλλά ο ΑΝΔΡΑΣ.ΕΞ ΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ.... ΕΜΕΊΣ ομως αντί ν'ακουσουμε τις συμβουλές του κατασκευαστή,κάνουμε του κεφαλιού μας, από ΕΓΩΗΣΜΟ... Ο εγωησμος είναι ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου, αυτά πού έρχονται θα μάς τον ρίξουν στα πατώματα κι τότε θα πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο τού..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης