Δυτική Όχθη: Νεκρός νεαρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά - Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

Δυτική Όχθη: Νεκρός νεαρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά - Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

Αιματοβαμμένη ακόμη μια Παρασκευή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 19χρονο Παλαιστίνιο, σε συνέχεια των συγκρούσεων στην περιοχή - Oι Παλαιστίνιοι αντιδρούν στα σχέδια των ΗΠΑ για ισραηλινή κυριαρχία στο 30% της Δυτικής Όχθης

000_1OS2WQ
Καζάνι που βράζει για ακόμη μια φορά η Δυτική Όχθη. Η μακροχρόνια σφοδρή διαμάχη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους έχει αναζωπυρωθεί σε ανησυχητικό βαθμό μετά και τις εξαγγελίες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου περί προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και της Νεκράς Θάλασσας. Τα «πάθη» δεκαετιών οδηγούν για ακόμη μια φορά σε θανατηφόρες συγκρούσεις, λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την ισραηλινή κυριαρχία στο 30% της Δυτικής Όχθης. 

Αιματοβαμμένη ακόμη μια Παρασκευή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 19χρονο Παλαιστίνιο, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, σε συνέχεια των συγκρούσεων στην περιοχή. 

Κοντά στη νότια πλευρά της Δυτικής Όχθης εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Από τις αναταραχές τραυματίστηκαν, όχι σοβαρά, τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι. 

Παλαιστίνη: Ένας ανήλικος νεκρός

Ένας 17χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν, την Πέμπτη, σε συγκρούσεις με τον στρατό του Ισραήλ νωρίς το πρωί σήμερα στην Τζενίν, πόλη που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα επεισόδια, ξέσπασαν όταν δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στην πόλη για να καταστρέψουν μια κατοικία.

Σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προχωρά στο επόμενο βήμα

Λίγες ώρες αφότου ο πλανητάρχης παρουσίασε το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή, βάσει του οποίου πρωτεύουσα του Ισράηλ ορίζεται η Ιερουσαλήμ, παρατηρείται έντονη κινητικότητα από πλευράς του Ισράηλ στο θέμα των επιδιώξεων στα κατεχόμενα εδάφη. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την παρουσία του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και κοντά στη Λωρίδα της Γάζας με «μάχιμες μονάδες στρατού».

Την ίδια στιγμή, ανησυχία επικρατεί σχετικά με την απάντηση της Παλαιστίνης, με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να διαμηνύει ότι η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται.

«Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι μεραρχίες μας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (η ονομασία από τις ισραηλινές αρχές της Δυτικής Όχθης) και στη Γάζα με επιπλέον μάχιμες μονάδες στρατού», υπογράμμισαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Ο στρατός ανακοίνωσε λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση στην Ουάσινγκτον του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, την ανάπτυξη ενισχύσεων πεζικού στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγική περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να προσαρτήσει αυτή την κοιλάδα. Τώρα το αμερικανικό σχέδιο έρχεται να στηρίξει αυτή του τη δέσμευση, και την προσάρτηση αυτής της λωρίδας γης από το Ισραήλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης