Βρετανία: Οι δημοσιογράφοι μποϊκοτάρουν την Ντάουνινγκ Στριτ για αποκλεισμό συντακτών

Βρετανία: Οι δημοσιογράφοι μποϊκοτάρουν την Ντάουνινγκ Στριτ για αποκλεισμό συντακτών

Ένας από τους υψηλόβαθμους συμβούλους επικοινωνίας του Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να αποκλείσει δημοσιογράφους από την ενημέρωση – Αμέσως αντέδρασαν οι παραμένοντες

downing_street_10
Σε ανταρσία προχώρησαν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το πρωθυπουργικό ρεπορτάζ στη Βρετανία, μετά από τον αποκλεισμό συναδέλφων τους από υψηλόβαθμο σύμβουλο επικοινωνία του Μπόρις Τζόνσον.

Το περιστατικό έγινε στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όταν ο Λι Κέιν, ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τζόνσον, προσπάθησε να αποκλείσει δημοσιογράφους από την Mirror, την HuffPost, την PoliticsHome, τον Independent και άλλα μέσα.

Στους δημοσιογράφους που δόθηκε άδεια ζητήθηκε να μείνουν από τη μία πλευρά ενός χαλιού, ενώ όσοι δεν είχαν άδεια τους ζητήθηκε να στηθούν στην άλλη πλευρά.

Όταν ο Κέιν είπε στους δεύτερους να αποχωρήσουν, οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι αποφάσισαν να φύγουν μαζικά, παρά να επιτρέψουν στην Ντάουνινγκ Στριτ να επιλέγει ποιος θα κάνει ρεπορτάζ για την κυβέρνηση.

Ανάμεσα σε αυτούς που αρνήθηκαν την ενημέρωση και αποχώρησαν ήταν οι δημοσιογράφοι του BBC, του ITV, του Sky News, της Daily Mail, της Telegraph, της Sun, των Financial Times και του Guardian.

Ήδη οι δημοσιογράφοι έχουν διαμαρτυρηθεί από την αλλαγή της τοποθεσίας για την καθημερινή ενημέρωσή τους με τον επίσημο εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, από ένα δωμάτιο του κοινοβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονται σε κυβερνητικό έδαφος.

Το επικοινωνιακό επιτελείο του Τζόνσον έχει επίσης απαγορεύσει σε υπουργούς να εμφανίζονται στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 και έχουν μποϊκοτάρει εκπομπή του ITV.

Επίσης, έχει ζητηθεί από τους υπουργούς να μην γευματίζουν με δημοσιογράφους και αναφέρθηκε το Σαββατοκύριακο ότι ο επικεφαλής σύμβουλος του Τζόνσον, Ντομινίκ Κάμινγκς, έχει ένα «δίκτυο κατασκόπων» για να ενημερώνεται εάν άλλοι σύμβουλοι επικοινωνούν με τα μίντια.

Βρετανικά Μέσα επισημαίνουν ότι η τακτική του πρωθυπουργικού γραφείου παραπέμπει στον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει προσπαθήσει πολλές φορές να αποκλείσει δημοσιογράφους από τις δραστηριότητές του.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να ρίξει τους τόνους

Κλείσιμο
Μετά την αποχώρηση, υψηλόβαθμη πηγή του γραφείου του Τζόνσον υποστήριξε ότι θα γινόταν δύο ενημερώσεις, η μία για όλους τους πολιτικούς συντάκτες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και μία δεύτερη, πιο μικρή, με επιλεγμένους επικεφαλής εξειδικευμένους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας αριθμός δημοσιογράφων που δεν είχαν κληθεί πήγαν στο Νο10 και απαίτησαν να μετέχουν, ενώ τους ειπώθηκε ότι δεν μπορούν.

Πάντως, οι δημοσιογράφοι που αποκλείστηκαν είχαν περάσει κανονικά από τους ελέγχους ασφαλείας, είχαν δείξει το δημοσιογραφικό τους πάσο και χτύπησαν την πόρτα για να μπουν.

Παράλληλα, όλοι οι δημοσιογράφοι που είχαν κληθεί ήταν πολιτικοί συντάκτες και όχι εξειδικευμένοι στο Brexit.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης