Επίθεση στο Λονδίνο: Ο δράστης είχε όνειρο ζωής να πεθάνει ως μάρτυρας

Επίθεση στο Λονδίνο: Ο δράστης είχε όνειρο ζωής να πεθάνει ως μάρτυρας

Οι βρετανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει να μην απελευθερωθεί ο τρομοκράτης του Λονδίνου - Η επίθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εποπτεία των τρομοκρατών που απελευθερώνονται κι αν πρέπει να αντιμετωπίσουν αυστηρότερες ποινές

teroristarthneo
Ήθελε να πεθάνει ως μάρτυρας. Αυτό ήταν το όνειρο της ζωής του. Για τον λόγο αυτό εξαπέλυσε ο Σουντές Αμάν την επίθεση στο Λονδίνο στην Κυριακή, θέλοντας να εκπληρώσει έναν από τους στόχους της ζωής του. «Πίστευε στη μετά θάνατον ζωή», όπως επισημαίνει ο Αλέξις Μπουν, τότε επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, που είχε παρακολουθήσει την πορεία του στη φυλακή. Ο Σουντές Αμάν, τρομοκράτης του Ισλαμικού Κράτους, δεν ήταν μόνο γνωστός και μη εξαιρετέος στις βρετανικές αρχές. Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο να μην αφεθεί ελεύθερος, καθώς δεν τους είχε πείσει ότι είχε πάρει το μάθημά του στη φυλακή.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο 20χρονος Σουντές Αμάν, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Στριτχαμ του νότιου Λονδίνου, έμεινε στη φυλακή πάνω τρία χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος μία εβδομάδα πριν από την επίθεση. Ο Αμάν είχε αποφυλακιστεί μόλις πριν από λίγες μέρες, καθώς εξέτιε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για 13 υποθέσεις σχετικές με την τρομοκρατία. Είχε παραδεχτεί την ενοχή του για την κατοχή και διανομή τρομοκρατικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων εγχειριδίων κατασκευής βόμβας και οδηγών μάχης μαχαιριών. Αλλά αφέθηκε ελεύθερος μόλις πριν από λίγες μέρες, παρά τους φόβους ότι εξακολουθούσε να προωθεί εξτρεμιστικές απόψεις, ανοίγοντας το δρόμο για την επίθεσή του.

Streatham attack: Man shot dead by police in London knife attack was convicted terrorist


Οι αστυνομικοί από την Αντιτρομοκρατική δήλωσαν ότι αναζητούσαν δύο διευθύνσεις οικισμών - μία στο Νότιο Λονδίνο και η άλλη περίπου 40 μίλια μακριά στην πόλη Hertfordshire της περιοχής Stortford. Ο 19χρονος ονειρευόταν να κάνει τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι ή με οξύ οδηγώντας μοτοποδήλατο, ενώ μοιραζόταν προπαγανδιστικό υλικό της Αλ Κάιντα μέσω ενός γκρουπ στο WhatsApp που είχε φτιάξει η οικογένειά του. Η επίθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εποπτεία των τρομοκρατών που απελευθερώνονται κι αν πρέπει να αντιμετωπίσουν αυστηρότερες ποινές.

Το διάστημα της σύλληψής του ήταν φοιτητής και είχε ανεβάσει σε εφαρμογή μηνυμάτων σε κινητό ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα, στο οποίο έγραφε «το Ισλαμικό κράτος είναι εδώ και θα μείνει», όπως και βίντεο με αποκεφαλισμούς προς την κοπέλα του. Η σύλληψή του είχε γίνει από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας, μετά από έρευνα για τις διαδικτυακές του δραστηριότητες.

Κλείσιμο
Την χρονιά που καταδικάστηκε ο Αμάν, ο τότε επικεφαλής της διοίκησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είχε δηλώσει ότι ο καταδικασθείς είχε επιδείξει «έντονο ενδιαφέρον για τη βία και τον μαρτυρικό θάνατο». Η τότε εισαγγελέας στη δίκη του είχε υποστηρίξει πως το ενδιαφέρον του κατηγορούμενου για τον ισλαμικό εξτρεμισμό και το Ισλαμικό Κράτος δεν ήταν απλά ένας ανώριμος ενθουσιασμός, αντίθετα τον είχε παρακινήσει να συλλέγει και να διαδίδει τέτοιου είδους υλικό.

Witnesses describe terrifying moments freed terrorist attacks London
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης