Όλοι φεύγουν από την Κίνα, οι Βορειοκορεάτες πάνε: Αποσκίρτησαν οκτώ ανώτατοι αξιωματούχοι

Όλοι φεύγουν από την Κίνα, οι Βορειοκορεάτες πάνε: Αποσκίρτησαν οκτώ ανώτατοι αξιωματούχοι

Ένας εξ αυτών φέρεται να έχει στην κατοχή του σημαντικά έγγραφα - Συνολικά 15 κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Βόρεια Κορέα εκμεταλλεύτηκαν τις διακοπές του Νέου Έτους για να αποδράσουν, οι εφτά συνελήφθησαν σε συνοριακό χωριό

1-993
Οκτώ ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας αποστάτησαν στην Κίνα ενώ ένας εξ αυτών έχει στην κατοχή του σημαντικά έγγραφα του καθεστώτος. Όπως μετέδωσε το Radio Free Asia, επτά ακόμα αξιωματούχοι της Πιονγκγιάνγκ προσπάθησαν να αποδράσουν από την απομονωμένη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά συνελήφθησαν σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

Οι αποστάτες, όπως φαίνεται, επωφελήθηκαν από τις διακοπές για το Νέο Έτος και εγκατέλειψαν την Πιονγκγιάνγκ σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων ατόμων με κατεύθυνση προς τα βόρεια σύνορα. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα οι αποστάτες έχουν πάρει μαζί τους μυστικά έγγραφα, ίσως, για να τα χρησιμοποιήσουν ως «διαπραγματευτικό όπλο» για την είσοδό τους στη Νότια Κορέα.

Ανώνυμη πηγή του καθεστώτος δήλωσε στο Radio Free Asia πως το υπουργείο Ασφαλείας στη Βόρεια Κορέα ανακάλυψε ότι 15 ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν εξαφανιστεί στις 2 Ιανουαρίου και αμέσως, οργάνωσε επιχείρηση εκτάκτου ανάγκης για την σύλληψή τους. Καθώς οι αποστάτες θεωρούνται «σημαντικά» άτομα για το καθεστώς αξιωματούχοι του υπουργείου Ασφαλείας ταξίδεψαν στην συνοριακή πόλη Σαμτζιγιόν για να τους εντοπίσουν. Σε κοντινό χωριό συνέλαβαν επτά άτομα ενώ οι υπόλοιποι οκτώ είχαν, ήδη, αποδράσει.

Οι αποστάτες ανήκαν στην ελίτ του καθεστώτος, ήταν άτομα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και απολάμβαναν μια πλούσια ζωή. Κατοικούσαν σε πολυτελή διαμερίσματα, που έχουν κατασκευαστεί στο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ και προορίζονται για τους ανώτατους αξιωματούχους του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μείωση στις «επιτυχείς αποδράσεις» από τη Βόρεια Κορέα

Το προηγούμενο έτος καταγράφηκε μείωση στις «επιτυχείς αποδράσεις» από τη Βόρεια Κορέα καθώς το 2019 αυτομόλησαν 1.047 Βορειοκορεάτες στη Νότια Κορέα ενώ το 2018 είχαν αποδράσει από την χώρα 1.137 άνθρωποι. Ειδικοί αναλυτές του καθεστώτος αναφέρουν πως η Πιονγκγιάνγκ έχει εντείνει τις προσπάθειες να κλείσει τα σύνορα σε όσους προσπαθούν να φύγουν από την χώρα και παράλληλα, οι διακινητές, που βοηθούν τους αποστάτες, έχουν ανεβάσει τις τιμές αφού ο κίνδυνος σύλληψής τους έχει γίνει μεγαλύτερος.

Πάντως, στη Νότια Κορέα υπάρχουν ακόμα υποστηρικτές της Πιονγκγιάνγκ. Την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ καταδίκασε σε φυλάκιση τέσσερα μέλη της μεγαλύτερης ένωσης εκπαιδευτικών στη Νότια Κορέα με την κατηγορία ότι είχαν στην κατοχή τους απαγορευμένα βιβλία από την γειτονική Βόρεια Κορέα. Οι τέσσερις εκπαιδευτικοί συνελήφθησαν με την αυτοβιογραφία του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή του καθεστώτος και παππού του σημερινού «ελέω θεού» ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Κλείσιμο
Οι ίδιοι, είχαν, επίσης, στην κατοχή τους βιβλίο για την ιστορία της κορεατικής χερσονήσου, γραμμένο σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσιάζει η Βόρεια Κορέα. Τα παραπάνω κείμενα συνιστούν «κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους» και παραβιάζουν «τον νόμο για την εθνική ασφάλεια» στη Νότια Κορέα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης