Η Ρουάντα κρατάει δια της βίας και κακομεταχειρίζεται τα άστεγα παιδιά

Η Ρουάντα κρατάει δια της βίας και κακομεταχειρίζεται τα άστεγα παιδιά

Η Human Rights Watch υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συλλαμβάνει ανθρώπους και τους κρατεί σε κέντρο κράτησης υποβάλλοντάς τους σε κακομεταχείριση

rou12
H Ρουάντα, που συχνά επαινείται διεθνώς για την πρόοδο της οικονομίας της και για την επανένταξή της μετά την γενοκτονία του 1994, κρατεί δια της βίας και κακομεταχειρίζεται τα παιδιά των δρόμων σε ένα κέντρο κράτησης στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα μια διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δύο άστεγα αγόρια, τα οποία είχαν κρατηθεί σε ένα κέντρο κράτησης, γνωστό ως Διαμετακομιστικό Κέντρο Τζικόντο, επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι εκεί έπεσαν θύματα κακοποίησης και περιέγραψαν με παρεμφερή τρόπο όσα είχαν καταγραφεί σε έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, και είχαν βασιστεί σε μαρτυρίες 30 παιδιών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουάντα Τζόνστον Μπαζίνγκιε δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο κέντρο εκπαιδεύονται παιδιά στην ξυλουργική ή στην τέχνη της συγκόλλησης, ενώ βοηθούνται και στην επανένταξή τους στην κοινωνία.

«Αυτά τα κέντρα λειτουργούν νόμιμα», τόνισε σε γραπτό του μήνυμα προς το Reuters.

Η Ρουάντα ψήφισε έναν νόμο το 2017 που χαρακτηρίζει το Τζικόντο, το οποίο λειτουργεί από το 2005, κέντρο επανένταξης για ανθρώπους, ανάμεσά τους και ανηλίκους, που επιδεικνύουν «παραβατική» συμπεριφορά.

Η Human Rights Watch υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συλλαμβάνει ανθρώπους και τους κρατεί εκεί αυθαιρέτως υποβάλλοντάς τους σε κακομεταχείριση.

Κλείσιμο
Η Human Rights Watch μίλησε με 30 παιδιά ηλικίας από 11 ως 17 ετών, στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, τα οποία στο παρελθόν είχαν κρατηθεί στο Τζικόντο.

Με εξαίρεση δύο παιδιά όλα τα άλλα είπαν ότι αξιωματούχοι του κέντρου τα χτυπούσαν. Κάποια παιδιά είπαν ότι μοιράζονταν με άλλα τα γεμάτα ψείρες στρώματά τους, ότι είχαν ελάχιστη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και ότι δεν υπήρχε υποστήριξη για επανένταξη.

Ο πρόεδρος της χώρας Πολ Καγκάμε, ο οποίος το 2017 εξασφάλισε μια τρίτη θητεία, επαινείται διεθνώς επειδή έχει οδηγήσει με ειρηνικό τρόπο την χώρα στην ανάκαμψη μετά την γενοκτονία του 1994, όταν μέλη της εθνοτικής μειονότητας Χούτου κατέσφαξαν περίπου 800.000 μέλη των Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου.

Έχει όμως ταυτόχρονα δεχτεί κριτική για ευρείες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για φίμωση του ανεξάρτητου Τύπου και καταστολή της αντιπολίτευσης.

Ο 12χρονος Νέλι Νσουτιναμαγκάρα, ο οποίος ζει στους δρόμους του Κιγκάλι, είπε στο Reuters ότι συνελήφθη από την αστυνομία ένα βράδυ, τον μετέφεραν στο Τζικόντο και τον χτύπησαν με γκλομπ.

«Μας κακομεταχειρίζονται χρησιμοποιώντας γκλομπ...όταν ένα παιδί κάνει λάθος, μας χτυπάνε όλους».

Ένα άλλο παιδί, ο 9χρονος Φρανσουά Μουχίζι, είπε στο Reuters: «Μας κλειδώνουν μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα και δεν μας βγάζουν από εκεί για να ουρήσουμε».

Η Human Rights Watch κάλεσε την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία σήμερα ξεκινάει μια επιθεώρηση της πολιτικής στη Ρουάντα, να ζητήσει το άμεσο κλείσιμο του κέντρου. Η Ρουάντα επικύρωσε την Συνθήκη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1991.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης