Μεξικό: 2.000 συλλήψεις μεταναστών από την Κεντρική Αμερική

Μεξικό: 2.000 συλλήψεις μεταναστών από την Κεντρική Αμερική

Οι συλλήψεις έγιναν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ μελών των δυνάμεων της τάξης και μελών του καραβανιού των μεταναστών 

mexico-border-1
Το Μεξικό ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε πριν από δύο ημέρες σε περισσότερες από 2.000 συλλήψεις μεταναστών από την Κεντρική Αμερική στα νότια σύνορα της χώρας, κυρίως στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ μελών των δυνάμεων της τάξης και μελών του καραβανιού των μεταναστών.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Μετανάστευση (INM) του Μεξικού ανακοίνωσε ότι σχεδόν 1.300 μετανάστες συνελήφθησαν στην πολιτεία Ταμπάσκο και 800 στην πολιτεία Τσιάπας.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι άνθρωποι που συμμετείχαν στο «καραβάνι 2020», το οποίο ξεκίνησε από την Ονδούρα πριν από μία εβδομάδα καθώς και μετανάστες που εισήλθαν στο Μεξικό από διάφορα σημεία εισόδου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ανήλικοι.

Από την πλευρά του το μεξικανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 460 πολίτες Ονδούρας απελάθηκαν χθες Τετάρτη με αεροπλάνα και λεωφορεία από τις δύο πολιτείες που συνορεύουν με τη Γουατεμάλα.



Κλείσιμο
Περίπου 500 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική προσπάθησαν τη Δευτέρα να εισέλθουν με τη βία στο Μεξικό μέσω του ποταμού Σουτσιάτε που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα, αλλά απωθήθηκαν από τις μεξικανικές δυνάμεις ασφαλείας που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ελπίζουν ότι το Μεξικό θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς βορρά για να φτάσουν στις ΗΠΑ όπου σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο.

Μπροστά στην αύξηση των καραβανιών των μεταναστών στα τέλη του 2018 και τις αρχές του 2019 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει το Μεξικό με εμπορικές κυρώσεις, αν δεν σταματήσει την εισροή μεταναστών προς τις ΗΠΑ.

Ο Μεξικανός ομόλογός του Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέπτυξε περίπου 26.000 στρατιωτικούς στα βόρεια και τα νότια σύνορα της χώρας του. Από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο του 2019 το Μεξικό μείωσε κατά 56% την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης