Ο «Εσκομπάρ του Έσσεξ» που καταδικάστηκε επειδή έστειλε φορτίο με κοκαϊνη σε λάθος χώρα

Ο «Εσκομπάρ του Έσσεξ» που καταδικάστηκε επειδή έστειλε φορτίο με κοκαϊνη σε λάθος χώρα

Βρετανός ναρκέμπορας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 16 ετών, μετά από την αποστολή ενός μεγάλου φορτίου κοκαΐνης σε λάθος χώρα.

escobar001
Ο Τζόναθαν Πάρκχιλ, 55 ετών, από το Κλάκτον του Έσσεξ, έστειλε κατά λάθος 30 κιλά κοκαΐνης στη Νότια Αφρική αντί για τη Γερμανία και οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν μέσω της κρυπτογραφημένης συνομιλίας του στο EncroChat.

Ένας Βρετανός ναρκέμπορας που χαρακτηρίζεται ως ο «Εσκομπάρ του Έσσεξ» λόγω των συνδέσμων του με τα καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, φυλακίστηκε για 16 χρόνια αφού έστειλε ένα τεράστιο φορτίο κοκαΐνης σε λάθος χώρα.

Ο Τζόναθαν Πάρκχιλ από το Κλάκτον του Έσσεξ, έστειλε κατά λάθος 30 κιλά κοκαΐνης στη Νότια Αφρική αντί για τη Γερμανία. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν μέσω της κρυπτογραφημένης συνομιλίας του EncroChat, καθώς προσπαθούσε βιαστικά να διορθώσει αυτό το λάθος.

Το γερμανικό φορτίο κατασχέθηκε το 2020 και ο Πάρκχιλ συνελήφθη στο αεροδρόμιο Χίθροου μετά την επιστροφή του από την Κολομβία το 2021.

Μια πηγή δήλωσε στην εφημερίδα Sun ότι ο άνδρας από το Έσσεξ «είναι ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές ναρκωτικών που έχουν συλληφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πολύ καιρό».

Ο Πάρκχιλ καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση από το Δικαστήριο του Στέμματος του Άιζελγουορθ, μαζί με το δεξί του χέρι Κέβιν Χάνλεϊ, 44 ετών, από το Άξμπριτζ του Δυτικού Λονδίνου, ο οποίος καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση.

narkemporas
Στη φωτογραφία ο Κέβιν Χάνλεϊ, το δεξί χέρι του Πάρκχιλ. Φωτ. NCA


Ο Πάρκχιλ και ο Χάνλεϊ παραδέχθηκαν τη συνωμοσία για εισαγωγή κοκαΐνης καθώς επίσης παραδέχθηκαν και μια «σειρά άλλων αδικημάτων».

Κλείσιμο
Οι δυο τους προσπάθησαν να μεταφέρουν στο Βέλγιο πάνω από 500 κιλά κοκαΐνη, αξίας άνω των 19 εκατομμυρίων λιρών.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν: «Σε σχέση με τους κατηγορούμενους, ο κ. Χάνλεϊ θα μπορούσε να περιγραφεί ως υφιστάμενος του κ. Πάρκχιλ στην επιχείρηση. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών δείχνουν ότι συμμετείχαν στην προμήθεια ναρκωτικών κατηγορίας Α, κυρίως κοκαΐνης, σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Πάρκχιλ είχε σημαντικές διασυνδέσεις με την Κολομβία, όπως αποδεικνύεται από τη σύλληψή του μετά την επιστροφή του από τη Νότια Αμερική».

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι τα χρήματα επρόκειτο να μοιραστούν μεταξύ Κολομβιανών αντιπροσώπων και του Πάρκχιλ, αλλά η συμφωνία δεν πήγε όπως αρχικά σχεδιάζανε.

Ο Χάνλεϊ, ο οποίος είχε περιγραφεί από τον Πάρκχιλ ως τα «μάτια» του στην Αμβέρσα και ήταν υπεύθυνος για τον χειρισμό της συμφωνίας, ξυλοκοπήθηκε άγρια επειδή μπέρδεψε τις αποστολές.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της Επιχείρησης Venetic της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Η επιχείρηση Venetic ήταν ένας τρόπος να αποκρυπτογραφηθούν οι κρυπτογραφημένες συνομιλίες της συμμορίας ναρκωτικών.

Η επιχείρηση διεξήχθη υπό την ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος σε συνεργασία με εταίρους από οργανισμούς του εξωτερικού.
Το EncroChat - ένα εργαλείο για όσους συμμετέχουν σε παράνομες συναλλαγές - διαλύθηκε το 2020.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος, το EncroChat χρησιμοποιήθηκε για τον «συντονισμό και τον σχεδιασμό της διανομής παράνομων εμπορευμάτων, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη σχεδίαση δολοφονιών αντιπάλων εγκληματιών».

Πηγή: dailystar.co.uk
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης