Γόρδιος δεσμός η Λιβύη: Ποια τα δεδομένα για τα στρατόπεδα Χαφτάρ και Σάρατζ

Γόρδιος δεσμός η Λιβύη: Ποια τα δεδομένα για τα στρατόπεδα Χαφτάρ και Σάρατζ

Πυρετώδεις οι διεργασίες για τη διάσκεψη στο Βερολίνο

haft-sar
Γόρδιο δεσμό θυμίζει το ζήτημα της Λιβύης. Γόρδιο δεσμό που μετά και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, μόνο ελάχιστοι αισιόδοξοι ελπίζουν ότι θα τον λύσει η σύνοδος του Βερολίνου, η οποία συνέρχεται την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Εκεί όπου θα λάμψει δια της απουσίας της η Ελλάδα κι αυτό παρά την ξεκάθαρη και δηλωμένη σε κάθε τόνο επιθυμία της να συμμετάσχει.

Σε αντίθεση, όμως, με την χώρα μας, η οποία και αγνοήθηκε σκανδαλωδώς, στο Βερολίνο θα βρεθούν τελικά στις 19 Ιανουαρίου οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Κίνα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Δημοκρατία του Κονγκό και βέβαια η Τουρκίας. Επίσης, θα δώσουν επίσης το παρόν ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Οι προετοιμασίες, μάλιστα, είναι πυρετώδεις και σ’ αυτές πρωταγωνιστούν και πάλι ο Ρώσος πρόεδρος και βέβαια η οικοδέσποινα Γερμανίδα καγκελάριο. Παρά την αποτυχία υπογραφής συμφωνίας για εκεχειρία στη Μόσχα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε αισιόδοξος για τη διάσκεψη. Τα νούμερα, όμως, όσων εγκαταλείπουν άρον άρον τη Λιβύη είναι ενδεικτικά για την δυσοίωνη κατάσταση. Από τις αρχές του έτους, υπολογίζεται ότι αναχώρησαν από τη Λιβύη διά θαλάσσης περίπου 1.100 μετανάστες.

Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα, που όμως διαρκώς μεταβάλλονται, είναι ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ αρνήθηκε να υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας, εγκαταλείποντας τη Μόσχα. Κατά τα άλλα ζήτησε περιθώριο δύο ημερών για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που τον υποστηρίζουν το τελικό σχέδιο συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ αντιθέτως την υπέγραψε και κατευθύνθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας συναντήθηκαν στη Μόσχα. Εντυπωσιακό, πάντως, είναι το γεγονός ότι αν και είναι τόσο πολύ εμπλεκόμενη στην κρίση της Λιβύης, η Άγκυρα συνεχίζει να θυμίσει τις επεκτατικές διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας. Διεκδικήσεις που γνωρίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες και δηλώνουν ότι επιθυμούν να αποφύγουν όξυνση της κατάστασης. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, εξάλλου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στην αποκλιμάκωση της έντασης στο ελληνοτουρκικό μέτωπο.

Παράλληλα, αρχίζει να καθίσταται σαφές ότι και ιρανική κρίση απέχει πολύ από το να έχει τερματιστεί. Πέντε πύραυλοι έπληξαν χθες το βράδυ την αμερικανική βάση Taji, που βρίσκεται βόρεια της Βαγδάτης. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποιο μέλος της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης έχει τραυματιστεί. Είναι σαφές ότι οι σιιτικές πολιτοφυλακές, που ελέγχονται από την Τεχεράνη, επιδίδονται σε έναν πόλεμο φθοράς εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Επιδιώκουν να καλλιεργήσουν κλίμα ανασφάλειας με στόχο να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε αποχώρηση από το Ιράκ.

Κλείσιμο
Οι New York Times δημοσίευσαν ένα νέο βίντεο από την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing 737. Σε μια προσπάθεια αποφόρτισης της κατάστασης, εκπρόσωπος του ιρανικού δικαστικού σώματος δήλωσε πως η έρευνα για την κατάρριψη έχει ξεκινήσει και έχουν ήδη συλληφθεί αρκετά άτομα. Εν μέσω όλων αυτών, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να ασκούν μία διακριτική πίεση στο Ιράν για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα εφαρμόσουν την αμερικανική πολιτική των σκληρών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης