ΗΠΑ: Διατηρούνται οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα

ΗΠΑ: Διατηρούνται οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα

Η Ουάσιγκτον θα εξετάσει την άρση των δασμών όταν θα υπάρξει η «Φάση 2» της συμφωνίας

usa_china
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διατηρήσει σε ισχύ δασμούς που επιβάλλει σε αγαθά που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα ως την ολοκλήρωση της λεγόμενης «Φάσης 2» της διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

«Αυτοί οι δασμοί θα παραμένουν σε εφαρμογή ωσότου υπάρξει η ‘Φάση 2’. Εάν ο πρόεδρος επιτύχει γρήγορα την Φάση 2, θα εξετάσουμε την άρση των δασμών στο πλαίσιο της Φάσης 2», τόνισε ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους.

«Δεν υπάρχει συμφωνία για μείωση των δασμών. Κάθε φήμη περί του αντιθέτου είναι εντελώς λαθεμένη», τονίζει εξάλλου κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο αναμένεται να υπογράψουν σήμερα Τετάρτη τη λεγόμενη «Φάση 1» της συμφωνίας για το εμπόριο με την οποία φιλοδοξούν να βάλουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσά τους που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, οι αμερικανοί δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Το Πεκίνο ζητεί από την Ουάσινγκτον να άρει το σύνολο ή μέρος των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα αγαθά που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα.

Κλείσιμο
Αλλά βάσει των όρων της συμφωνίας μέρος των οποίων αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο από την αμερικανική κυβέρνηση οι επιπλέον τελωνειακοί δασμοί 25% που επιβάλλονται σε κινεζικά εμπορεύματα αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα παραμείνουν σε ισχύ.

Αντίθετα οι επιπλέον δασμοί ύψους 15% σε κινεζικά αγαθά αξίας άλλων 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου, θα μειωθούν στο μισό (7,5%). Ο αμερικανός πρόεδρος εξάλλου ακύρωσε την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 15% σε κινεζικά αγαθά αξίας 160 δισεκ. δολαρίων που εισάγονται στη χώρα του που προγραμματιζόταν για τα μέσα του Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης