Megxit: Το παρασκήνιο για το «βελούδινο διαζύγιο» με τις ευλογίες της Ελισάβετ - Τα αναπάντητα ερωτήματα

Megxit: Το παρασκήνιο για το «βελούδινο διαζύγιο» με τις ευλογίες της Ελισάβετ - Τα αναπάντητα ερωτήματα

Ο πρίγκιπας Χάρι έφτασε δύο ώρες νωρίτερα στο Σάντριγχαμ  για να δει κατ' ιδίαν τη βασίλισσα Ελισάβετ - Γιατί δεν συμμετείχε στο οικογενειακό συμβούλιο η Μέγκαν Μαρκλ - Οι προβληματισμοί και οι φόβοι του Κάρολου

megan-harry
Μετά από μια πρωτοφανή για την ιστορία της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο «σύσκεψη κορυφής» για το Megxit στο Σάντριγχαμ η βασίλισσα Ελισάβετ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι μπορούν να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και να μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά.

Στην ανακοίνωση η 93χρονη μονάρχης εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση του εγγονού της και της Αμερικανίδας συζύγου του να εγκαταλείψουν τα επίσημα καθήκοντά τους και στην αρχή της ανακοίνωσης αποκαλεί το ζευγάρι με τα μικρά του ονόματα, «Χάρι» και «Μέγκαν», και όχι με τους τίτλους ευγενείας του, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να τους αφαιρέσει. Η βασιλική συντάκτρια Βικτόρια Άρμπιτερ ανέφερε στο Twitter: «Θεωρώ πως αυτό ήταν πολύ εντυπωσιακό, ειδικότερα, σε μια ανακοίνωση από τη βασίλισσα». Αρκετοί χρήστες έγραψαν, επίσης, πως ελπίζουν η μονάρχης να αφαιρέσει τους τίτλους από τον Χάρι και την Μέγκαν, επειδή αυτοί δεν τους αξίζουν.

anakooinvs-vai


Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από το Σάντριγχαμ, πριν ξεκινήσει η οικογενειακή σύσκεψη

Η «αειθαλής» μονάρχης στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν παραλείπει να τονίσει πως θα χρειαστεί μια «μεταβατική περίοδος» για να διευθετηθούν τα θέματα που αναμένεται να ανακύψουν από την παραίτηση του δούκα και της δούκισσα του Σάσεξ και τα οποία στην ανακοίνωση χαρακτηρίζονται «περίπλοκα». Ο πρίγκιπας Κάρολος και οι δύο γιοι του, Ουίλιαμ και Χάρι, αναχώρησαν με διαφορετικά αυτοκίνητα το βράδυ της Δευτέρας από το Σάντριγχαμ μετά το τέλος του οικογενειακού συμβουλίου ενώ ο βασιλικός σύζυγος πρίγκιπας Φίλιππος είχε ήδη αποχωρήσει από το Σάντριγχαμ φανερά εκνευρισμένος από την απόφαση του εγγονού του και της Μέγκαν να εγκαταλείψουν τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο πρίγκιπας Χάρι έφτασε στο Σάντριγχαμ δύο ώρες πριν την έναρξη του οικογενειακού συμβουλίου προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει κατ' ιδίαν με τη γιαγιά του και να της παρουσιάσει τη δική του εκδοχή της ιστορίας.

Κλείσιμο
Κατά την ίδια πηγή η Μέγκαν Μαρκλ δεν συμμετείχε σε καμία φάση στο συμβούλιο -εικαζόταν ότι αυτό θα γίνει μέσω τηλεφώνου- επειδή εκφράστηκαν φόβοι ότι η παρέμβαση της δεν θα έμενε κρυφή.

Πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας Κάρολος προειδοποίησε τον Χάρι ότι δεν έχει «ανεξάντλητες πηγές» για να χρηματοδοτήσει τον νέο τρόπο ζωής του. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι ο Κάρολος φοβάται ότι ο νεότερος γιος του ελπίζει πως θα είναι η βασιλική οικογένεια που θα πληρώνει τους οικογενειακούς λογαριασμούς του.

harry-markle-elisavet0


Τα αναπάντητα ερωτήματα από την ανακοίνωση της βασίλισσας

Η μονάρχης στην ανακοίνωσή της για το Megxit δήλωσε πως «σέβεται και κατανοεί την επιθυμία του Χάρι και της Μέγκαν να αρχίσουν μια νέα ζωή». Όμως, η ίδια ανέφερε πως «αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα για να επιλύσει η οικογένειά της και θα παρθούν τελικές αποφάσεις τις επόμενες μέρες».

Ο Χάρι και η Μέγκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση παραίτησης από τα βασιλικά καθήκοντα, δεν επιθυμούν να εξαρτώνται από τις κρατικές επιχορηγήσεις που λαμβάνει το Στέμμα. Όμως, οι δημόσιες εμφανίσεις τους καθώς και κάποιες από τις ανεπίσημες εμφανίσεις του ζευγαριού χρηματοδοτούνται από τον πρίγκιπα Κάρολο. Ο διάδοχος του θρόνου κερδίζει 21 εκατ. λίρες ετησίως από εισοδήματα στο δουκάτο της Κορνουάλης και μέχρι σήμερα στήριζε οικονομικά τον Χάρι και την Μέγκαν.

Όπως οι ίδιοι ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ έχουν παραδεχθεί στην προσωπική τους ιστοσελίδα, μόνο το 5% των εξόδων τους καλύπτονται από τον κρατικό κορβανά. Με αυτά τα χρήματα το ζευγάρι καλύπτει τα επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό, ένα μέρος των εξόδων του γραφείου του και την προσωπική του ασφάλεια. Μετά την δήλωση παραίτησης, προκύπτει το ερώτημα αν ο πρίγκιπας Κάρολος θα εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τον μικρότερο γιο και τη νύφη του και αν ο Χάρι και η Μέγκαν θα καλύπτουν πλέον μόνοι τους κάποια από τα έξοδά τους.

Άγνωστο, επίσης, παραμένει τι θα γίνει με τους τίτλους ευγενείας του ζευγαριού. Στην αρχή της ανακοίνωσής της η βασίλισσα αποκάλεσε τον εγγονό της και την σύζυγό του με τα μικρά τους ονόματα ενώ στο τέλος της ανακοίνωσης το ζευγάρι αναφέρθηκε ως «Οι Σάσεξ».

Πού θα μένουν ο Χάρι και η Μέγκαν μετά την παραίτηση από τη βασιλική οικογένεια; Θα κρατήσουν το Frogmore Cottage στο Ουίνδσορ, τη μέχρι σήμερα κατοικία που τους παραχώρησε η βασίλισσα και για την ανακαίνισή της σπαταλήθηκαν 2,4 εκατ. ευρώ από τους Βρετανούς φορολογούμενους; Πού θα μένουν στον Καναδά και ποιος θα πληρώνει το ενοίκιο της κατοικίας τους;

Ο βρετανικός Τύπος θέτει ακόμα το ερώτημα ποιος θα πληρώνει για τους φόρους του Χάρι και της Μέγκαν στον Καναδά αλλά και πού θα πάει σχολείο ο γιος τους Άρτσι, αν το ζευγάρι μοιράζει την ζωή του ανάμεσα σε δύο χώρες.

Ανακουφισμένη η μητέρα της Μέγκαν Μαρκλ από την απόφαση της κόρης της και του Χάρι

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η μητέρα της Μέγκαν Μαρκλ, η 63χρονη Ντόρια Ράγκλαντ, ανάσανε με ανακούφιση όταν πληροφορήθηκε πως η κόρη της έδωσε προτεραιότητα στην ψυχική της υγεία και στην ευημερία της και αποφάσισε να αποχωρήσει από τη βασιλική οικογένεια και το αυστηρό πρωτόκολλο. Όπως αποκάλυψε φίλος της Μέγκαν στον βρετανικό Τύπο, η Ντόρια Ράγκλαντ, η οποία είναι δασκάλα της γιόγκα και κατοικεί μόνιμα στο Λος Άντζελες, ανησυχούσε για την κόρη της και υποστήριξε πλήρως την απόφασή εκείνη και ο πρίγκιπας Χάρι να παραιτηθούν από τα ανώτερα κλιμάκια της βασιλικής οικογένειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης