Ουκρανία για συντριβή Boeing 737: Εάν πρόκειται για ιρανικό πύραυλο, θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Ουκρανία για συντριβή Boeing 737: Εάν πρόκειται για ιρανικό πύραυλο, θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Συζητείται πού θα αναλυθούν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους - «Θα αποφασίσουμε με τους Ιρανούς - Εμείς θέλουμε να αποκρυπτογραφηθούν στο Κίεβο», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών  - «Έχουμε την ακριβή ώρα που οι πιλότοι μας επικοινώνησαν για τελευταία φορά με τους ελεγκτές», πρόσθεσε 

boeing-new-arthro
Aπαντήσεις για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα με το Boeing 737 - 800 αναμένεται να δώσουν τα μαύρα κουτιά. «Το Ιράν συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα για τη συντριβή του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους ενώ το Κίεβο δεν έχει αποκλείσει μέχρι στιγμής καμία εκδοχή για το τι θα μπορούσε να έχει οδηγήσει στην αεροπορική τραγωδία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Βαντίμ Πριστάικο.

Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εκφράζουν υπόνοιες ότι το αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας UIA καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, προφανώς κατά λάθος, όμως ο Πριστάικο είπε ότι η Ουκρανία δεν θέλει προς το παρόν να εξάγει κανένα συμπέρασμα για τη συντριβή. Στην περίπτωση όμως που επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για πύραυλο, τότε το Κίεβο θα ζητήσει να αποζημιωθούν τα θύματα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι ακόμη συζητείται το πού θα αναλυθούν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. «Θα αποφασίσουμε με τους Ιρανούς το πού θα πάνε τα μαύρα κουτιά, αν θα αποκρυπτογραφηθούν στο Ιράν. Εμείς θέλουμε να αποκρυπτογραφηθούν στο Κίεβο», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός.

Σύμφωνα με τον Πριστάικο, κατά την τελευταία επικοινωνία μεταξύ των πιλότων και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας διαφαινόταν ότι η πτήση εξελισσόταν ομαλά.

«Μέχρι την τελευταία συνομιλία η κατάσταση ήταν φυσιολογική»

«Έχουμε την ακριβή ώρα που οι πιλότοι μας επικοινώνησαν για τελευταία φορά με τους ελεγκτές. Λάβαμε αυτήν την πληροφορία σήμερα. Έχουμε πλήρη πρόσβαση στην (ηχογραφημένη) συνομιλία, όχι μόνο από τα μαύρα κουτιά αλλά επίσης το πλήρες αρχείο (της συνομιλίας) των Ιρανών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με τους πιλότους μας. Μέχρι την τελευταία συνομιλία, η κατάσταση στο αεροπλάνο ήταν φυσιολογική», είπε.

Οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στο Ιράν επί του παρόντος αναλύουν τη ζημιά στους κινητήρες του αεροσκάφους.

Κλείσιμο
«Υπάρχουν καμένα μέρη (…) πρόκειται για τα μέρη για τα οποία απαιτείται ενδελεχής μελέτη, για παράδειγμα, για τον εντοπισμό υπολειμμάτων χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να εντάσσονται στην κατηγορία των εκρηκτικών», είπε ο Πριστάικο. Λίγο νωρίτερα ωστόσο είχε δηλώσει ότι «σε αυτή τη φάση, δεν έχουν βρεθεί επαρκείς αποδείξεις» στα συντρίμμια του αεροσκάφους που «να υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια ή για (…) αφύσικα γεγονότα ή κάποια αφύσικη ζημιά στο αεροσκάφος».

Ο Πριστάικο επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν περισυλλεγεί ακόμη όλα τα συντρίμμια. «Και οι δύο κινητήρες βρίσκονται εκεί, αλλά κάποια σημαντικά μέρη δεν έχουν βρεθεί. Η ιρανική πλευρά εργάζεται κυρίως για αυτό», πρόσθεσε.

Νωρίτερα στο Twitter είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες που άφηναν να εννοηθεί ότι το σημείο της συντριβής είχε καθαριστεί με μπουλντόζες. Ο Ουκρανός υπουργός δεν επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία, την οποία νωρίτερα είχε διαψεύσει και ο Ιρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης