Δολοφονία Σουλεϊμανί: Τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού

Ποια θα είναι η αντίδραση της Τεχεράνης; - Τα αντίποινα του Ιράν θα οδηγήσουν σε ολοκληρωτικό πόλεμο;

suleimany_1
Ανοίγουν οι «πύλες της κολάσεως» στη Μέση Ανατολή μετά την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, με εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πλέον, η ειρήνευση στην περιοχή κρέμεται από μία... κλωστή.

Ο θάνατος του επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς και «αιχμή του δόρατος» της εξάπλωσης της ιρανικής στρατιωτικής επιρροής στη Μέση Ανατολή σε αεροπορικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης απειλεί να εκτροχιάσει επικίνδυνα την κατάσταση, προειδοποιούν αναλυτές.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κηρύσσει «ιερό πόλεμο» και τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια. Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter στη γλώσσα φαρσί.

Η επιθετική κίνηση του Τραμπ δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό τη χρήση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, επισημαίνει το CNN. Για τον γαλλικό Τύπο, ο Τραμπ υψώνει το ανάστημά του και ενόψει των εκλογών το 2020.

Κλείσιμο
Στην επίθεση που σκοτώθηκε ο Σουλειμανί έχασε τη ζωή του και ο Αμπού Μαχντί αλ Μουχάντις, κορυφαίος Ιρακινός διοικητής πολιτοφυλακών.

Η ιρακινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, μετέδωσε ότι ο πανίσχυρος Ιρανός στρατηγός και ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ο δεύτερος τη τάξει της συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον ιρακινό στρατό, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού.

Για τους πολιτικούς αναλυτές αυτό που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην περιοχή είναι η αντίδραση του Ιράν, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

Όπως αναφέρει το CNN, τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση της Τεχεράνης είχε εξαπολύσει επιθέσεις που είχαν σχεδιαστεί για να ερεθίσουν την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, χωρίς όμως να οδηγήσουν σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι Ιρανοί κατέρριψαν ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό drone. Ένα μήνα μετά η Ουάσινγκτον απάντησε με το ίδιο νόμισμα καταρρίπτοντας ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με τον Τραμπ να δηλώνει ότι ήταν μία κίνηση άμυνας που σκοπό είχε να αναχαιτίσει την προκλητικότητα της Τεχεράνης.

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συγκλήθηκε εκτάκτως για να εξεταστεί η «εγκληματική ενέργεια» των Αμερικανών, η δολοφονία του διοικητή Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη «που είχε συνέπεια να γίνει μάρτυρας» όπως είπε στο πρακτορείο ειδήσεων FARS ο Κεϊβάν Χοσραβί, εκπρόσωπος του οργάνου αυτού.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προέβλεψε ότι η δολοφονία του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς θα ενισχύσει την «αντίσταση» στη Μέση Ανατολή αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Απομένει να δούμε την απάντηση της Τεχεράνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης