ΗΠΑ: Απορρίφθηκε το αίτημα της Halkbank να «παγώσει» η δίωξή της για την παροχή βοήθειας στο Ιράν

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε το αίτημα της Halkbank να «παγώσει» η δίωξή της για την παροχή βοήθειας στο Ιράν

Η τουρκική κρατική τράπεζα κατηγορείται πως παρείχε βοήθεια στο Ιράν για να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ - Απορρίφθηκε το αίτημά της από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν

HalkBank
Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Μανχάταν απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank να βάλει «στον πάγο» την ομοσπονδιακή δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος της, για την κατηγορία της παροχής βοήθειας στο Ιράν να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός περιφερειακός δικαστής Richard Berman δήλωσε ότι η Halkbank «δεν θα αντιμετωπίσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε περίπτωση που η υπόθεση προχωρήσει» και πως ο περιορισμός της ζημιάς τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο φήμης «μπορεί να εξασφαλιστεί καλύτερα από την ταχεία απάντηση της Halkbank στις ποινικές διώξεις».

Ο Berman δήλωσε επίσης ότι αρκετός κόσμος είχε έντονο ενδιαφέρον για την «άμεση εκδίκαση» του υποτιθέμενου ρόλου της Halkbank σε «κύκλωμα» για την υπονόμευση των κυρώσεων, συμπεριάμβανομένης της μεταφοράς 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ιρανικά funds που είχαν υποστεί περιορισμούς στις κινήσεις τους.

Οι νομικοί της Halkbank δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για τον σχολιασμό της παραπάνω απόφασης, ενώ ένας εκπρόσωπος του Αμερικανού εισαγγελέα Geoffrey Berman στο Μανχάταν, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Halkbank υπέβαλε ένσταση στην ομοσπονδιακή καταγγελία περί απάτης και ξεπλύματος χρημάτων που ανακοινώθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Η τράπεζα είχε ζητήσει από τον Berman να αναστείλει την υπόθεση, έως ότου το ομοσπονδιακό εφετείο στο Μανχάταν αποφασίσει αν θα της επέτρεπε να κάνει μια «ειδική εμφάνιση» για να αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων, πριν υποβάλει ένσταση. Ωστόσο, ο Berman έκρινε στις 5 Δεκεμβρίου ότι θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί η ένσταση.

Οι κατηγορίες απειλούσαν να περιπλέξουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και ανακοινώθηκαν μία μέρα μετά την ανακοίνωση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τον Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία.

Κλείσιμο
Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι από το 2012 έως το 2016, η Halkbank και τα στελέχη της χρησιμοποίησαν χρηματιστές και «μπροστινές» εταιρείες στο Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Επίσης, δήλωσαν ότι η Halkbank έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές για λογαριασμό του Ιράν, οι οποίες εξέθεσαν την τράπεζα σε κυρώσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες σε εννέα άτομα, για τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο κύκλωμα. Μεταξύ τους, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2018, όταν ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Τουρκο-ιρανός έμπορος χρυσού Reza Zarrab, παραδέχτηκε την ενοχή του και κατέθεσε εναντίον του.

Η Atilla επέστρεψε στην Τουρκία φέτος μετά την αποφυλάκισή της και διορίστηκε γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης