ΗΠΑ: Στα 21 έτη αυξάνεται η νόμιμη ηλικία για την αγορά προϊόντων καπνού και ατμίσματος

ΗΠΑ: Στα 21 έτη αυξάνεται η νόμιμη ηλικία για την αγορά προϊόντων καπνού και ατμίσματος

Η νομοθεσία προέκυψε μετά την κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης μεταξύ των εφήβων - Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ σε περίπου εννέα μήνες - Ο καπνός και το ηλεκτρονικό τσιγάρο εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με το αλκοόλ και την κάνναβη

e-cigar
Στα 21 έτη, έναντι 18 που ήταν σήμερα, αυξάνεται η νόμιμη ηλικία αγοράς προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Κογκρέσο.

Ο νέος ομοσπονδιακός νόμος επιβάλει τον περιορισμό αυτό παντού, από την Αλάσκα μέχρι τη Φλόριντα. Θα τεθεί σε ισχύ σε περίπου εννέα μήνες, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να δημοσιοποιηθούν οι απαγορεύσεις και να διευκρινιστούν οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους παραβάτες.

Η αύξηση του ορίου ηλικίας έχει ως στόχο να καταπολεμηθεί η δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ μαθητών λυκείων και σπουδαστών κολεγίων τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες, το 27,5% των μαθητών της τελευταίας τάξης του λυκείου απάντησε ότι έκανε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μέσα στον μήνα που προηγήθηκε. Το ποσοστό αυτό ήταν 11,3% το 2016.

Ο καπνός και το ηλεκτρονικό τσιγάρο εντάσσονται έτσι στην ίδια κατηγορία με το αλκοόλ και την κάνναβη (στις Πολιτείες όπου είναι νόμιμη η χρήση της), ως προϊόντα που προορίζονται για ενήλικες άνω των 21 ετών. Μέχρι σήμερα ο κανονισμός αυτός ίσχυε μόνο σε 19 από τις 50 Πολιτείες και οι περισσότερες τον υιοθέτησαν αυτήν τη χρονιά.

Πάντως, το μέτρο απέχει από αυτό που ήθελε αρχικά η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ τον Σεπτέμβριο: την πλήρη απαγόρευση των προϊόντων ατμίσματος με άρωμα, τα οποία προτιμούν οι νέοι.

Το καλοκαίρι σημειώθηκε μια σημαντική υγειονομική κρίση: ατμιστές, συνήθως νέοι ηλικίας 20-30 ετών, παρουσίασαν μια σοβαρή πνευμονική πάθηση. Από την έρευνα που ακολούθησε κρίθηκε ότι οφειλόταν σε ένα συστατικό που συνήθως προστίθεται στα προϊόντα ατμίσματος με κάνναβη που πωλούνται στη μαύρη αγορά. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 2.409 ασθενείς και οι 52 από αυτούς πέθαναν.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος Τραμπ αρχικά τασσόταν υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των αρωματικών προϊόντων, όμως τελικά υποχώρησε, καθώς πιθανότατα πείστηκε από τους συμβούλους του ότι κάτι τέτοιο θα του στοίχιζε ψήφους, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Η βιομηχανία του ατμίσματος –παραγωγοί προϊόντων και πωλητές– οργάνωσε ακόμη και διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο, υπό το σύνθημα «Ατμίζουμε, Ψηφίζουμε».

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία Juul, ο κολοσσός των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ, σταμάτησε οικειοθελώς να πουλάει υγρά αναπλήρωσης με γεύσεις φρούτων και διαθέτει στην αγορά μόνο εκείνα με γεύση καπνού και μεντόλ. Στις άλλες χώρες πάντως εξακολουθεί να πουλάει κανονικά όλα τα προϊόντα της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης