Βουλή των Αντιπροσώπων: Ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση καλής λειτουργίας του Κογκρέσου

Βουλή των Αντιπροσώπων: Ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση καλής λειτουργίας του Κογκρέσου

Με πλειοψηφία 230 και 229 ψήφων - Ρεπουμπλικανοί: Οι Δημοκρατικοί δεν ξεπέρασαν την ήττα τους το 2016 - Οι κατηγορίες εις βάρος του Αμερικανού προέδρου αφορούν στην κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου - Ο λόγος πλέον περνά  στη Γερουσία, η οποία θα αναλάβει να προγραμματίσει τη δίκη, πιθανότατα για τον Ιανουάριο του 2020

trump0
Την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη και για τις δύο κατηγορίες στην πρόταση μομφής αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. 

Impeachment vote live: House begins debate on the floor ahead of vote – 12/18/2019


Οι κατηγορίες εις βάρος του Αμερικανού προέδρου αφορούν στην κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου. 

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), ξεκίνησε η ψηφοφορία για το πρώτο άρθρο στην πρόταση μομφής, που αφορά την κατάχρηση εξουσίας.  Μετά από διαδικασία λίγων λεπτών, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά πλειοψηφία την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Οι θετικές ψήφοι ήταν 230, 14 περισσότεροι από τις 216 που απαιτούνταν, ώστε να παραπεμφθεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας για το δεύτερο άρθρο της μομφής κατά του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που αφορά την παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου. Κατά την ψηφοφορία επικράτησαν και πάλι οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι με 229 ψήφους παραπέμπουν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο σε δίκη και για την κατηγορία του δεύτερου άρθρου.

pelosi
Ο Τραμπ είναι ο τρίτος πρόεδρος στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη. Ο λόγος πλέον θα περάσει στη Γερουσία, η οποία θα αναλάβει να προγραμματίσει τη δίκη, πιθανότατα για τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, η Γερουσία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη διαμηνύσει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα αθωωθεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μια «συνεχής απειλή» για «την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, δήλωσε νωρίτερα η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κογκρέσο για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης. «Οι ανεύθυνες πράξεις του προέδρου κατέστησαν απαραίτητη τη σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος του, δεν μας άφησε άλλη επιλογή» επισήμανε η ίδια ενώπιον των βουλευτών.

Κλείσιμο
Μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο Ντόναλντ Τραμπ διακήρυξε άλλη μια φορά την αθωότητά του. «Μπορείτε να πιστέψετε πως θα τεθώ σήμερα υπό κατηγορία από τη ριζοσπαστική αριστερά, τους Δημοκρατικούς που δεν κάνουν τίποτα, ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΚΟ! Απαίσιο πράγμα. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί σε κανέναν άλλο πρόεδρο» έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, ζητώντας από τον αμερικανικό λαό να προσευχηθεί.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για αυθαιρεσία εξουσίας και δήλωσε ότι «οι Δημοκρατικοί δεν ξεπέρασαν ποτέ την ήττα του 2016», προσθέτοντας ότι «πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και θα είναι και μετά το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ», υπενθυμίζοντας ότι το 2016, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ψηφίστηκε από 63 εκατ. Αμερικανούς πολίτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης