Ευρωκοινοβούλιο: Επανεξελέγη Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια η Έμιλυ Ο Ράιλι

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεξελέγη Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια η Έμιλυ Ο Ράιλι

Στη σημερινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν βρέθηκε πλειοψηφία ούτε στον δεύτερο γύρο και χρειάστηκε ο τρίτος και τελευταίος ανάμεσα στις δύο βασικές υποψήφιες, την κυρία Ο Ράιλι και την κυρία Τζούλια Λαφράνκ

Emily_OReilly_01
Με ψήφους 320 υπέρ, η κυρία Έμιλυ Ο Ράιλι επανεξελέγη Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, καθώς χρειάστηκε και τρίτος γύρος ψηφοφορίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την χθεσινή αποτυχία των πέντε ανθυποψηφίων για τη συγκεκριμένη θέση να εξασφαλίσουν την πλειονοψηφία των ευρωβουλευτών.

Στη σημερινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν βρέθηκε πλειοψηφία ούτε στον δεύτερο γύρο και χρειάστηκε ο τρίτος και τελευταίος ανάμεσα στις δύο βασικές υποψήφιες. Την κυρία Ο Ράιλι και την κυρία Τζούλια Λαφράνκ.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας η Ιρλανδή Έμιλυ Ο Ράιλι έλαβε 240 ψήφους, ενώ η Εσθονή δικαστής Τζούλια Λαφράνκ ήρθε δεύτερη με 162. Στην τρίτη θέση με 73 ψήφους βρέθηκε η Σουηδή πρώην ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίλκστρομ και ακολούθησε ο Ιταλός Τζουζέπε Φορτουνάτο με 67 και ο Λετονός, πρώην Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς με 47 ψήφους.

Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής διερευνά καταγγελίες για κακοδιοίκηση από πλευράς οργάνων ή άλλων υπηρεσιών της ΕΕ. Τις καταγγελίες αυτές μπορούν να υποβάλλουν πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι χωρών της ΕΕ, ή ακόμα ενώσεις ή επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ (άρθρο 228) ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, ο οποίος εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι αρμόδιος να δέχεται τις καταγγελίες όλων των πολιτών της Ένωσης ή των φυσικών ή νομικών προσώπων που κατοικούν ή έχουν την καταστατική τους έδρα σε κράτος μέλος, σχετικά με περιπτώσεις κακής διοίκησης στα πλαίσια της δράσης των θεσμικών ή λοιπών οργάνων ή οργανισμών της Ένωσης, με εξαίρεση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών του καθηκόντων. Ερευνά τις καταγγελίες αυτές και συντάσσει σχετικές εκθέσεις.

Στα πλαίσια των καθηκόντων του, ο διαμεσολαβητής διεξάγει τις έρευνες που κρίνει δικαιολογημένες είτε με δική του πρωτοβουλία είτε βάσει των καταγγελιών που του έχουν υποβληθεί απευθείας ή μέσω μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτός εάν για τα καταγγελλόμενα γεγονότα έχει ή είχε κινηθεί δικαστική διαδικασία. Εάν ο διαμεσολαβητής διαπιστώσει περίπτωση κακής διοίκησης, υποβάλλει το θέμα στο οικείο θεσμικό ή λοιπό όργανο ή οργανισμό που διαθέτει προθεσμία τριών μηνών για να εκθέσει τη γνώμη του στο διαμεσολαβητή. Ο διαμεσολαβητής διαβιβάζει εν συνεχεία έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προς το οικείο θεσμικό ή λοιπό όργανο ή οργανισμό. Ο καταγγέλλων ενημερώνεται για το αποτέλεσμα των ερευνών αυτών.

Κλείσιμο
Η κυρία Ο Ράιλι κατάφερε να αποκτήσει πολλούς φίλους και εχθρούς κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριαw, καθώς αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για την απόφαση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να εργαστεί στην Goldman Sachs μετά το τέλος της θητείας του στις Βρυξέλλες, ενώ προσφάτως αποφάσισε να διεξάγει έρευνα σχετικά με τον διορισμό του Γερμανού Μάρτιν Σελμάιερ στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκαλώντας μεγάλη δυσαρέσκεια τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και σε μερίδα ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης