«Στα κάγκελα» ο Τραμπ: Κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για «πραξικόπημα» και «κυνήγι μαγισσών»

«Στα κάγκελα» ο Τραμπ: Κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για «πραξικόπημα» και «κυνήγι μαγισσών»

Σήμερα διεξάγεται η ψηφοφορία αμφισβήτησης του προέδρου των ΗΠΑ - Επιστολή οργής του Ρεπουμπλικανού πολιτικού στην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι - «Γελοία αμφισβήτηση» χαρακτήρισε τη διαδικασία ο Τραμπ

trump_ar
Για «πραξικόπημα» και «κυνήγι μαγισσών» από τους Δημοκρατικούς έκανε λόγο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αντιδρώντας στη διαδικασία αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αφορμή το ουκρανικό σκάνδαλο.

Στην τελευταία του αναφορά ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «γελοία αμφισβήτηση» τη διαδικασία, έκανε λόγο για «εντονότατες πιέσεις της ηγεσίας των Δημοκρατικών στους βουλευτές τους» να ψηφίσουν «ναι» και πρόβλεψε πως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, «οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν μία ευκολότερη νίκη στις εκλογές του 2020».

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Κανονισμού

Η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων άνοιξε οριστικά τον δρόμο προκειμένου να διεξαχθεί αργότερα σήμερα Τετάρτη η ιστορική ψηφοφορία στην ολομέλεια για την παραπομπή του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία.

Η Επιτροπή Κανονισμού, έπειτα από μια ψηφοφορία στην οποία τηρήθηκαν, όπως αναμενόταν, οι κομματικές γραμμές (εννέα ψήφοι υπέρ, τέσσερις κατά), ενέκρινε κείμενο που προβλέπει έξι ώρες διαλόγου και κατόπιν τη διεξαγωγή των τελικών ψηφοφοριών για τις δύο κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι επανέλαβε χθες ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» αναγγέλλοντας την ψηφοφορία, στην οποία προεξοφλείται ότι το σώμα, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, θα εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ.

Θα πρόκειται για μόλις την τρίτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος παραπέμπεται σε δίκη και κινδυνεύει με καθαίρεση τα 250 χρόνια του δημοκρατικού πολιτεύματος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αναμένεται να βγει αλώβητος, αν όχι ενισχυμένος, από τη δίκη στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να καταδικαστεί και να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Η επιστολή οργής του Τραμπ στην Πελόζι

Κλείσιμο
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στείλει μια οργισμένη επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και επικεφαλής της ομάφας των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι, χαρακτηρίζοντας παράνομη τη διαδικασία παραπομπής του.

Η επιστολή απεστάλη λίγες μόνον ώρες πριν πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου σε δίκη.

Η διαδικασία παραπομπής είναι ένας «ανοιχτός πόλεμος στην αμερικανική δημοκρατία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή που έχει αποδέκτη τη Νάνσι Πελόζι.

«Προχωρώντας με την άκυρη διαδικασία παραπομπής, παραβιάζετε τον όρκο σας, παραβιάζετε την πίστη σας στο Σύνταγμα και κηρύσσετε ανοιχτό πόλεμο στην αμερικανική δημοκρατία» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Προσβάλλετε τους Αμερικανούς πιστούς όταν λέτε ότι "προσεύχεστε για τον πρόεδρο" και γνωρίζετε ότι αυτή η δήλωση είναι ψευδής -εκτός και αν το λέτε με αρνητικό τρόπο» γράφει, μεταξύ άλλων, ο Τραμπ στην Πελόζι, λέγοντάς της ότι αυτή θα πρέπει να ζήσει με τις τύψεις για τη διαδικασία της παραπομπής του!

Ο Τραμπ μιλά -ξανά- για “κυνήγι μαγισσών“, μιλά ξανά για “πραξικόπημα” και κατηγορεί την Πελόζι πως όλες οι διαδικασίες που κινεί εναντίον του είχαν στην πραγματικότητα ξεκινήσει πριν καν γίνει η συνομιλία του με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι».

Στην πολυσέλιδη επιστολή, ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει ότι η κατηγορία κατάχρησης εξουσίας σε βάρος του είναι ασήμαντη και κατηγορεί την κ. Πελόζι και τους Δημοκρατικούς ότι μετατρέπουν μια πολιτική διαφωνία σε δικαστική.

«Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει πραγματικά» συνέχισε ο κ. Τραμπ και καταλόγισε στο Δημοκρατικό Κόμμα ότι «δεν επανήλθε ποτέ» από την ήττα του το 2016.

«Είστε απρόθυμοι και ανίκανοι να δεχτείτε την ετυμηγορία των μεγάλων εκλογών του 2016. Έτσι έχετε περάσει τρία χρόνια προσπαθώντας να ανατρέψετε τη βούληση του αμερικανικού λαού» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει απευθυνόμενος στους Δημοκρατικούς: «Είστε αυτοί που παρεμβαίνουν στις εκλογές της Αμερικής, εσείς είστε εκείνοι που υπονομεύετε τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη για το δικό σας προσωπικό, πολιτικό και κομματικό όφελος».

Από την επιστολή του Αμερικανού προέδρου δεν απουσιάζουν και οι χαρακτηριστικές... υπερβολές καθώς όπως αναφέρει «πιο δίκαιη μεταχείριση επιφυλάχθηκε στη δίκη για τις μάγισσες του Σάλεμ»!

«Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν για να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών μας. Ήρθε η ώρα εσείς και οι αντάρτες Δημοκράτες στο Κογκρέσο να “παγώσετε” άμεσα αυτή την ανύπαρκτη υπόθεση παραπομπής και να επιστρέψετε στη δουλειά για τους Αμερικανούς πολίτες. Ενώ δεν έχω καμιά προσδοκία πως θα το πράξετε αυτό, σας γράφω αυτό το γράμμα για λόγους ιστορικούς και για να καταγράψω τις σκέψεις μου μόνιμα και ανεξίτηλα.

Σε εκατό χρόνια από τώρα, όταν οι άνθρωποι θα κοιτούν πίσω σε αυτή την υπόθεση, θέλω να το καταλαβαίνουν, και θα μαθαίνουν από αυτό, ούτως ώστε να μην μπορέσει να συμβεί ξανά σε κανέναν Πρόεδρο», καταλήγει στην  εξασέλιδη επιστολή του ο Τραμπ.

Δείτε εδώ την επιστολή.

Σήμερα η κρίσμη ψηφοφορία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει σήμερα Τετάρτη επί των δύο άρθρων παραπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, ανακοίνωσε σήμερα ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή, Στένι Χόγιερ.

Ο Χόγιερ ανέφερε σε δημοσιογράφους πως ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στη Βουλή δεν έχουν ασκήσει πιέσεις στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για τον τρόπο που θα ψηφίσουν.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε την ενεργοποίηση δύο άρθρων παραπομπής.

Οι κατηγορίες που αποδίδουν οι Δημοκρατικοί σε βάρος του Ρεπουμπλικανού προέδρου είναι: «κατάχρηση εξουσίας» και «παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης