Εκλογές στη Βρετανία: Οι 10 λόγοι που έφεραν το νοκ-άουτ του Τζόνσον στον Κόρμπιν

johnhson-street-arthro

Τo Brexit, οι προσωπικότητες των επικεφαλής Συντηρητικών και Εργατικών, η κατάρρευση του «κόκκινου τείχους» για το κόμμα του Κόρμπιν και τα μηνύματα που εξέπεμψαν χάρισαν τη νίκη με 43,6% στον Τζόνσον έναντι 32,2% του αντιπάλου του

Το... καπέλο βγάζουν στον μεγάλο νικητή των χθεσινών βρετανικών εκλογών, Μπόρις Τζόνσον, πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι σχολιάζοντας το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του κόμματός του. Το γεγονός ότι κατάφερε να συσπειρώσει πολλούς «αντάρτες» του κόμματός του, των Τόρις, αλλά και να πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν στο θέμα του Brexit, φάνηκε χθες ξεκάθαρα στην κάλπη καθώς συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους του 43,6% των εκλογέων έναντι περίπου 32,2% που επέλεξαν Κόρμπιν. Η θέση του Τζόνσον στο θέμα του Brexit ήταν από την αρχή ξεκάθαρη: Ήθελε ένα γρήγορο Brexit με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνούν με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Δεν έκανε πισωγυρίσματα. Και τα κατάφερε.

«Το μεγάλο κατόρθωμα του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον ήταν να συγκεντρώσει πίσω τους «Leavers», όλους όσοι ήθελαν Brexit αλλά διαφωνούσαν με την πολιτική του Τζόνσον: είτε ήταν από το κόμμα του είτε όχι. Το 78% των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, τελικά τον ψήφισαν. Ωστόσο, οι "Remainers" -δηλαδή όσοι είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε- δεν τον ακολούθησαν: άλλοι στήριξαν τους Εργατικούς, άλλοι τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ενώ υπήρξαν και αυτοί που δεν ψήφισαν», επισημαίνει η Σάρα Χόμπολτ, καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics.

«Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν προσεκτικός ώστε να μην περιγράψει το ακριβές χρονοδιάγραμμα του Brexit στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσουν την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους», σχολιάζει η Χόμπολτ. Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Τζόνσον ήταν ότι κατάφερε να δημιουργήσει «μια νέα βάση ψηφοφόρων».

«Βαθιά μέσα του, ο Μπόρις Τζόνσον είναι αναμφισβήτητα ένας μετριοπαθής Brexiteer, ήταν πάντα ένας Συντηρητικός πολιτικός, μάλλον κεντρώος», εξηγεί ο Σίμον Χιξ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο London School of Economics, και προσθέτει: «Oι νέες έδρες που κέρδισαν οι Συντηρητικοί στα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών βρίσκονται σε βιομηχανικές περιοχές και ορισμένες είναι φτωχές περιοχές. Αυτή είναι μια εντελώς νέα βάση των ψηφοφόρων για τους Συντηρητικούς και θα πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του Brexit», προσθέτει.

Για τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», πέντε είναι οι λόγοι που οδήγησαν στον θρίαμβο του Τζόνσον.

1. Το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον επαναλάμβανε συνεχώς ότι θα φέρει εις πέρας το Brexit γεγονός που καθησύχασε πολλούς Βρετανούς που ανησυχούσαν για το αν θα καταφέρει η χώρα να βγει από την Ε.Ε.

2. Η επιμονή του

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δήλωσε ότι θα επιλύσει γρήγορα το ζήτημα του Brexit με τη συμφωνία που σύναψε με τους Ευρωπαίους ηγέτες παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα. Επίσης, επαναλάμβανε ότι, σε περίπτωση που ανέβαιναν οι Εργατικοί στην εξουσία, η χώρα θα οδηγούνταν σε δεύτερο δημοψήφισμα.

3.Απλότητα του μηνύματος

Το μήνυμα των Tόρις ήταν πολύ πιο εστιασμένο από αυτό των Εργατικών. Ο Τζόνσον επικεντρώθηκε με πειθώ στο σύνθημα: «Ας κάνουμε το Brexit» και δεσμεύτηκε για περισσότερες θέσεις αστυνομικών και νοσηλευτών. Αντιθέτως, το μανιφέστο των Εργατικών υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια: από τη μαζική εθνικοποίηση μέχρι την ελεύθερη ευρυζωνική σύνδεση. Τελικά, το γεγονός ότι ο Τζόνσον επικεντρώθηκε σε έναν περιορισμένο αριθμό υποσχέσεων λειτούργησε υπέρ του.

4. Η αδυναμία του Εργατικού Κόμματος

Το Εργατικό Κόμμα έχασε σε δημοτικότητα και αξιοπιστία. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Εργατικών φαίνεται ότι έμειναν χθες στο σπίτι ή ψήφισαν το κόμμα που ήταν υπέρ του Brexit. Οι βουλευτές των Εργατικών που έχασαν χθες την έδρα τους κατηγόρησαν την πολιτική του κόμματος για το Brexit, κυρίως όμως τον ηγέτη του, Τζέρεμι Κόρμπιν, για τη... βουτιά που έκανε το κόμμα.

5. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν σαφώς καλύτερος υποψήφιος απ' ό,τι η Τερέζα Μέι το 2017

Αν και επιρρεπής στις γκάφες, ο Μπόρις Τζόνσον ήταν σαφώς καλύτερος από τον ισχυρότερο πολιτικό του αντίπαλο Τζέρεμι Κόρμπιν. Δεν έκανε «κωλοτούμπες» με το θέμα του Brexit κρατώντας μία σταθερή πολιτική.

Αντίστοιχα πέντε λόγους ξεχώρισε ο Guardian για την ήττα του Κόρμπιν και αυτοί συνοψίζονται στα εξής:

1. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν: Ο επικεφαλής των Εργατικών ξεκίνησε τις εκλογές έχοντας το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής από τα τέλη της δεκαετίας του 70. Παράλληλα του στοίχισαν πολύ οι αντισημιτικές θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν καθώς και η στήριξή του στο κίνημα αυτονόμησης της Ιρλανδίας.

2. Το πολύπλοκο Μανιφέστο: Επιχειρώντας να απευθυνθούνσε όλα τα τμήματα της κοινωνίας οι Εργατικοί «έχασαν τη μπάλα». «Δεν ήταν ότι οι πολίτες απέρριψαν τις ιδέες μας, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν πάρα πολλές» δηλώνει πηγή των Εργατικών.

3. Η στάση για το Brexit: Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ των Εργατικών Ίαν Λάβέρι, «δεν ήταν καλή συνταγη να αγνοήσουμε τις επιθυμίες 17,4 εκατ. ψηφοφόρων».

4. Έχασαν το «κόκκινο τείχος»: Οι Εργατικοί έχασαν την επαφή τους με την βάση των ψηφοφόρων τους θεωρώντας τους δεδομένους ενώ σε αυτό συνετέλεσε η παρουσία Κόρμπιν στην εξουσία ο οποίος προέρχται από το Βόρειο Λονδίνο και τη μεσαία τάξη.

5. Η εκλογική στρατηγική: Αποδείχθηκε λάθος η επιλογή να μην στηρίξουν όσο έπρεπε τους υποψηφίους τους σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (99)

Μαρινοσ

Ηδη στο 1,20 το ευρω στην λιρα και καποιοι μιλανε για καταστροφη χαχαχα

kyriakos

Μαρίνο μου χαζούλη. Μην πετάγεσαι εάν δεν ξέρεις. Αυτά έχουν να κάνουν με την εξάλειψη της απειλής Κορμπυν.

Πάλι στην Ελλάδα τείνουμε να θεωρούμε τις καταστάσεις από τα άκρα...

Με το Brexit ούτε η Βρετανία θα καταστραφεί, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πολυασχοληθεί. Ο καθένας χώρια στο δρόμο του και όλοι καλά κι ευτυχισμένοι. Κακά τα ψέματα, η Βρετανία ως χώρα δεν πίστεψε ΠΟΤΕ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ένωση. Πάντα ήταν με το ένα πόδι έξω και το βλέμμα στραμμένο προς τους Αμερικανούς. Τώρα της δίνεται η ευκαιρία να πορευτεί το δρόμο της, όπως κατά βάθος πάντα επιθυμούσε. Από την άλλη, ούτε οι Ευρωπαίοι (δηλ. οι Γερμανοί) θα χάσουν τον ύπνο τους. Φεύγει από τη μέση η χώρα η οποία ήταν ανέκαθεν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (και μέσω αυτής της γερμανικής επικυριαρχίας στην Ευρώπη συμπληρώνω εγώ). Το θέμα είναι ότι η Βρετανία είχε τα μέσα και τον τρόπο να αποδεσμευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτό βοήθησε ότι δεν ήταν ούτε μέσα στο ευρώ. Άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και πολύ περισσότερο η Ελλάδα, ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ. Κατά συνέπεια καλό το Brexit για όλους, όμως εμείς εδώ στην Ελλάδα πρέπει να κοιτάξουμε τα του οίκου μας και είτε μας αρέσει είτε όχι, το μέλλον μας είναι μέσα στην Ευρώπη. Εξάλλου όλες οι μεγαλύτερες πολιτικές παρατάξεις του τόπου είναι υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα.

δ

αχυροκεφαλε του χρονου θα εχουμε Δραχμη και θα γινει Grexit,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ,ΤΙΘΕΤΑΙ θεμα για το βρωμο σαπιο ευρω και γερμανοευρωπαικη ενωση εσυ και οι πολιτικοι σου που εκπρωσοποιτε.Οι πολιτικοι δεν εκπροσωπουνε το τιποτα.Τσοκαρο ε ΤΣΟΚΑΡΟ για το τσοκαρομυαλο σου δεν τιθεται θεμα.

kyriakos

Τώρα ο καθυστερημενος που έκαναν πρωθυπουργό οι βάρβαροι τσιφτετελαδες, θα αρχίσει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των πράξεών του. Στη μεσαιωνια όμως δεν μπορεί να πει ότι είχε αυταπάτες. Θα το κρεμάσουν από τα ίδια. Το κύριο μέρος της τραγωδίας άρχισε. Τώρα ή μέσα με συμφωνία χειρότερη από της Μει ή στο πυρ το εξώτερο. Απολαύστε τσιφτετελαδες την παράσταση!!! Καλούνται όλοι οι στοκοι που άρχισαν τα τσιφτετελια να πάνε στην χώρα των θαυμάτων του καθυστερημενου αλβανοτσαμη της μεσαιωνιας για να βρουν την ευτυχία!!!

οποίος πιστεύει τα

κουμμουνια και τους αριστεροσοσιαλιστες σαν τον Κορμπιν τότε είναι τεμπέληδες εκ πεποιθήσεως που περιμένουν από το κράτος για να φάνε

Βασίλης

Τό ωραίο είναι ότι κάποιοι φανατικοί ευρωπαϊστές οικτίρουν τήν Βρετανία γιά τήν στάση της καί προδικάζουν τήν οικονομική της καταστροφή. Εκτιμούν μάλιστα ότι θά απολέσει τήν κυρίαρχη θέση της ως χρηματοποστωτικό καί παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο. Τήν ίδια στιγμή οι άκαμπτοι Γερμανοί, στούς οποίους βγάζω τό καπέλο σέ επίπεδο οργάνωσης καί παραγωγής, θέτουν επιπλέον φόρους στίς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές καί υφίστανται καί οι ίδιοι braindrain κυρίως πρός τήν Αμερική, λόγω τής υψηλότατης φορολογίας απομεινάρι τής πάλαι ποτέ ακμάζουσας σοσιαλδημοκρατίας. Όσοι έχουν γνωρίσει τούς Άγγλους, συμπαθώντες καί μή, δέν μπορούν παρά νά παραδεχθούν ότι έχουν τήν ευελιξία τών λαών τής θάλασσας πού δέν θά αποκτήσουν ποτέ οι άκαμπτοι κεντροευρωπαίοι. Κανείς δέν θά χαθεί λοιπόν, παρά μόνο αυτοί πού ανοήτως μιμούνται πρότυπα καί νόρμες άλλων λαών μέ τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, αρνούμενοι συμπλεγματικά τήν φύση τους (φυσικά εννοώ εμάς τούς Έλληνες).

Βασίλη,

τα έγραψες όμορφα, εύγε!

Άντε γεια

Το νησί σήκωσε παντιέρα. Από την απέναντι όχθη, οι δούλοι κοιτάζουν σαστισμένοι.

Καλά έκαναν οι Βρετανοί

Ώριμος και υπερήφανος λαός που δεν πίστεψε σε αμόρφωτους απατεώνες «ψευδό αριστερούς» με αυταπάτες. Μεγάλη Βρετανία, πέμπτη ισχυρότερη χώρα στον κόσμο που δεν θέλει να είναι γερμανική αποικία σαν την Ελλάδα.

JOHNNY F

Ηλίθιος και ευκολόπιστος λαός που πίστεψε τον αχυρομαλλιά...Απλά ποτέ δεν ήταν και με τα δυο πόδια μέσα στην Ευρώπη...

Χιουστον απο ψηλα...ουχαχαχαχα...

Ε ρε γιδοπροβατα στο πασοκισταν που σας δουλευουν και οι τενεκεδες , εδω δεν μπορειτε να πιασετε τις ψευτιες της τριτης ερασιτεχνικης Ελλαδος θελετε να πιασετε και τα παιχνιδια των Αγγλοσαξονων που ετσι και αλλιως διοικουν τον κοσμο και εχετε και αποψη. Το Χιουστον απο το δορυφορο εχει σκιστει στα γελια με τους ντοπιους αυστραλοπιθηκους

δ

και η Ελλαδα θα εχουμε την Δραχμη μας το ελληνικο νομισμα μας θα φυγουμε απο το βρομωευρω πονηρο ψεμα ειναι το ευρω και το δ......ιατρειο την ευρωπαικη ενωση ΝΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ μακαρι το 2020 το GREXIT

Χα χα χα

Ναί, είναι ωραία ιδέα να φύγουμε απο την ΕΕ, ειδικά τώρα που μας επιτίθεται η Τουρκία. Ωραία ιδέα καρπουζοκέφαλε.

Κλαιρη

Οι δεξιοί θα καταστρέψουν την Ευρώπη

Άξιοι

Εάν οι δεξιοί είναι αυτοί που θα γκρεμίσουν την εε των ελίτ των πολυεθνικών και των λαθρομεταναστων τότε... ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΔΕΞΙΟΙ. Εξάλλου η αριστερά δοκιμάστηκε και απέτυχε οικτρά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης