Μαίνεται ο δικαστικός πόλεμος του Ριμπολόβλεφ με τον Ελβετό έμπορο τέχνης

Μαίνεται ο δικαστικός πόλεμος του Ριμπολόβλεφ με τον Ελβετό έμπορο τέχνης

Aπό το 2003 έως και το 2015 ο Ελβετός έμπορος τέχνης είχε λάβει εντολή από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ να συνδράμει στην απόκτηση πολυάριθμων έργων τέχνης συνολικής αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων

ribol
Η απόφαση του Εφετείου στο Μονακό που ακύρωσε τη διαδικασία σε βάρος του Ελβετού εμπόρου έργων τέχνης Ιβς Μπουβιέ, μετά την κατάθεση αγωγής το 2015 για απάτη από τον δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, είναι ακόμη μια πράξη στον δικαστικό πόλεμο που μαίνεται εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια μεταξύ του Ρώσου μεγιστάνα και του Ελβετού εμπόρου τέχνης.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ η απόφαση του Εφετείου δεν είναι οριστική και θα αμφισβητηθεί προσφεύγοντας στο δικαστήριο αναθεώρησης. «Το Εφετείο κλήθηκε να αποφανθεί μόνο σε ένα σημείο: τη διαδικαστική εγκυρότητα των ερευνών, συλλήψεων και κατηγοριών που έγιναν σε σχέση με τη διερεύνηση της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μετά την καταγγελία που υπέβαλαν οι πελάτες μας τον Ιανουάριο του 2015 κατά του Ίβς Μπουβιέ και της Τάνια Ράπο. Η απόφαση αυτή δεν είναι οριστική. Την αμφισβητούμε και θα προσφύγουμε αμέσως στο δικαστήριο αναθεώρησης» δήλωσαν οι δυο συνήγοροι της οικογένειας Ριμπολόβλεφ κύριοι Χερβ Τεμιμέ και Τόμας Τζιακάρντι.

ER4

Όπως εξήγησαν από το 2003 έως και το 2015 ο Ελβετός έμπορος τέχνης είχε λάβει εντολή από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ να συνδράμει στην απόκτηση πολυάριθμων έργων τέχνης συνολικής αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφμ, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό, ένοικος του Σκορπιού και μεγιστάνας της ποτάσας, καταθέτει μήνυση εις βάρος του Ίβς Μπουβιέ κατηγορώντας τον για εξαπάτηση, αφού ο καλά δικτυωμένος έμπορος φέρεται να χειραγωγούσε τις τιμές των έργων τέχνης κατά την πώλησή τους, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει υπέρογκα ποσά ως προμήθεια.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2015 ο Ίβς Μπουβιέρ συνελήφθη από τις διωκτικές αρχές του Μονακό, ύστερα από τη μήνυση που είχε υποβάλλει ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και οδηγήθηκε στη φυλακή όπου λίγες ημέρες αργότερα αποφυλακίστηκε πληρώνοντας 10.000.000 ευρώ ως εγγύηση -η πληρωμή θα γινόταν σε τρεις δόσεις- ενώ οι έρευνες των δικαστών επεκτείνονται σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, όπου ο Ελβετός εκατομμυριούχος διατηρεί μεγάλες αποθήκες (freeports) στις οποίες φυλάσσονται έργα τέχνης, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, συνολικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεδομένης της προσφυγής ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απόφαση του Εφετείο στο Μονακό, δεν βάζει τέλος στη δίωξη του Ίβς Μπουβιέ στο Μονακό. Επιπλέον, διεξάγεται έρευνα στη Γενεύη όπου ο Ίβς Μπουβιέ κατηγορείται ότι εξαπάτησε τους πελάτες μας κατά τη διάρκεια 38 συναλλαγών σε διάστημα 12 ετών. Τέλος, υπενθυμίζουμε σε όλους ότι η απόφαση αφορά μόνο την υπόθεση απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά του Ίβς Μπουβιέ, η οποία έχει διερευνηθεί από το 2016 από τον ανακριτή Morgan Raymond. Δεν σχετίζεται με άλλη διεξαγόμενη έρευνα στο Μονακό σχετικά με τις κατηγορίες περί επιρροής και διαφθοράς για την οποία έχει κατηγορήσει ο Ίβς Μπουβιέ τον κ. Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ο κ. Ριμπολόβλεφ δηλώνει αθώος και παραμένει βέβαιος ότι θα απαλλαγεί από την κατηγορία αυτή, κατά την οποία, μετά από διετή διεξοδική έρευνα, δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του» καταλήγει η δήλωση των συνηγόρων της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, Χερβ Τεμιμέ και Τόμας Τζιακάρντι.
ER6
ER7
ERF1
WR2

Κλείσιμο
Ο κ. Ριμπολόβλεφ σε αυτό τον δικαστικό αγώνα ο οποίος διεξάγεται σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, μιας και εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις εναντίον του Ίβς Μπουβιέ σε Σινγκαπούρη, Ελβετία και Νέα Υόρκη. Μάλιστα στη Νέα ο Ρώσος μεγιστάνας κατέθεσε στις 2 Οκτωβρίου 2018 αγωγή 380 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του οίκου Sotheby’s, κατηγορώντας ότι ο αντιπρόεδρος του οίκου κ. Σάμιουελ Βαλέτε «βοήθησε ουσιαστικά στη μεγαλύτερη απάτη με έργα τέχνης στην ιστορία», αφού, σύμφωνα με την αγωγή της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, συνεργαζόταν με τον Ίβς Μπουβιέ ώστε να κάνουν υπερτιμολογήσεις στα έργα που πουλούσαν στην οικογένεια.

Δήλωση σχετικά με την απόφαση του Εφετείου στο Μονακό έκαναν και οι άλλοι δυο δικηγόροι της οικογένειας Ριμπολόβλεφ η κυρία Σαντριν Τζιρούντ και ο κύριος Μάρκ Χένζελιν οι οποίο ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση: «Γνωρίζουμε την απόφαση του Εφετείου του Μονακό σχετικά με την δικαστική διαμάχη εναντίον του Ιβς Μπουβιέ και της Τάνια Ράπο για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.Αυτή η απόφαση, η οποία θα αμφισβητηθεί και θα προσβληθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, παραμένει εντελώς διαδικαστική και δεν επηρεάζει τη συνεχιζόμενη υπόθεση στη Γενεύη, όπου ο Ίβς Μπουβιέ αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης εις βάρος των πελατών μας σε σχέση με 38 συναλλαγές που αφορούν την αγορά έργων τέχνης κατά τη διάρκεια μιας δωδεκάχρονης περιόδου και με αποτέλεσμα απώλειες ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο κ. Ίβς Μπουβιέ θα πρέπει να λογοδοτεί για τις ενέργειές του. Τον Οκτώβριο καταθέσαμε μια πρόσθετη καταγγελία 400 σελίδων η οποία εξηγεί βήμα προς βήμα πώς διαπράχθηκε η απάτη κατά των πελατών μας. Η καταγγελία αυτή περιλαμβάνει έγγραφα που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση στο Μονακό. Αυτά είναι δεκάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των πελατών μας και του Ίβς Μπουβιέ , καθώς και emails που αφορούν τη σχέση του κ. Μπουβιέ με οίκο δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη. Αυτά τα έγγραφα βρίσκονται στα χέρια των δικαστικών αρχών της Γενεύης που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την έρευνά τους. Παραμένουμε αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης στη Γενεύη, όπου ο κ. Μπουβιέ διώκεται για απάτη. Οι όποιες ενέργειες των εναγομένων για καθυστέρηση της διαδικασίας δεν μπορούν να αποκρύψουν την αλήθεια η οποία είναι πάρα πολύ σοβαρή», καταλήγει η δήλωση των δικηγόρων της οικογένειας Ριμπολόβλεφ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης