Φον ντερ Λάιεν: Στο δρόμο που χάραξε η Κίνα στην Αφρική

Φον ντερ Λάιεν: Στο δρόμο που χάραξε η Κίνα στην Αφρική

Κλιματική αλλαγή, προσφυγικό, εκπαίδευση, είναι το τρίπτυχο, στο οποίο επενδύει η νέα Κομισιόν στην Αφρική. Κυρίως όμως επιδιώκει να ανακτήσει χαμένο έδαφος στις οικονομικές σχέσεις, όπου τα πρωτεία διατηρεί η Κίνα

vonderlayen
«Επέλεξα την Αφρική ως το πρώτο ταξίδι μου εκτός Ευρώπης. Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα για το ότι η Αφρική και η Αφρικανική Ένωση στην ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μας είναι πολύ σημαντικές». Είναι δηλώσεις της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, της νέας προέδρου της Κομισιόν, στο πομπώδες κτήριο της Αφρικανής Ένωσης στην έδρα της, την Αντίς Αμπέμπα. Νυχτερινή πτήση από την Ευρώπη προς την Αιθιοπία, 17 ώρες συνεχών διαπραγματεύσεων και μετά νυχτερινή πτήση πίσω στις Βρυξέλλες. Η φον ντερ Λάιεν έχει ελάχιστο χρόνο για ξεκούραση ή για επαφές με απλούς πολίτες. Το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας είναι βαρύ, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Κορυφής.

«Είμαστε γείτονες»

Στην πραγματικότητα, και το παραδέχθηκε και δημόσια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήρθε περισσότερο για να ακούσει και όχι για να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας. «Είμαστε κάτι περισσότερο από γείτονες, μοιραζόμαστε το ίδιο πεπρωμένο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Από τον πρόεδρο της Αφρικανικής ΄Ενωσης Μούσα Φάκρι ενημερώθηκε για την πορεία καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των εξεγέρσεων με υπόβαθρο τη θρησκεία.

Ο Φάκρι υπογράμμισε την αναγκαιότητα στενότερης συνεργασίας με την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα στον αγώνα κατά των κινδύνων που απειλούν τη σταθερότητα και την παγκόσμια ειρήνη. Τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί κοινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης, ενώ τον Οκτώβριο ακολουθεί συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και τους ομολόγους τους από την Αφρική.

Παράγων Κίνα

Το ότι ο στρατηγικός ανταγωνιστής της Ευρώπης, η Κίνα, διαθέτει στην Αιθιοπία και σε άλλες αφρικανικές χώρες ισχυρή επιρροή μέσω της οικονομικής συνεργασίας και της χορήγησης δανείων, είναι ασφαλώς γνωστό στη νέα πρόεδρο της Κομισιόν. Η οποία όμως ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα ανακτήσουν χαμένο έδαφος. Διπλωμάτες της Αφρικανικής Ένωσης διαβεβαίωναν κεκλεισμένων των θυρών ότι οι Αφρικανοί αποφασίζουν μόνοι τους με ποιους συνεργάζονται και με ποιους όχι, και ότι δεν έχουν καμιά αντίρρηση να συνεργάζονται τόσο με τους Κινέζους, όσο και με τους Ευρωπαίους.

Κλείσιμο
Κλιματική αλλαγή, εκπαίδευση και εργασία για νέους, προσφυγικό, αυτό είναι το τρίπτυχο των σημαντικότερων προκλήσεων που κατά την άποψη των Ευρωπαίων έχουν άμεση προτεραιότητα. «Για να σας πω την αλήθεια, δεν έχω απάντηση για κάθε μία πρόκληση» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «αλλά είμαι πεπεισμένη ότι θα βρούμε μαζί καλές απαντήσεις και λύσεις, που θα λειτουργούν τόσο για την Ευρώπη, όσο και την Αφρική».


Πηγή:  Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης