Η KGB δολοφόνησε τον Αλμπέρ Καμύ γιατί ήταν εχθρός της Σοβιετικής Ένωσης;

Η KGB δολοφόνησε τον Αλμπέρ Καμύ γιατί ήταν εχθρός της Σοβιετικής Ένωσης;

Αυτό υποστηρίζει Ιταλός συγγραφέας - Στο βιβλίο του γράφει  ότι το τροχαίο δυστύχημα το 1960 στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Αλμπέρ Καμύ ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς Ρώσων πρακτόρων

kami-ft
Θύμα δολοφονίας από την KGB έπεσε ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ σύμφωνα με βιβλίο Ιταλού συγγραφέα.

Ο Τζιοβάνι Κατέλι παρουσίασε τη θεωρία ότι ο 46χρονος τότε Καμί δολοφονήθηκε από Ρώσους πράκτορες για την αντι-σοβιετική ρητορική του.

Ο Κατέλι παρουσίασε για πρώτη φορά τη θεωρία του το 2011 στην εφημερίδα Corriere della Sera επικαλούμενος στοιχεια που υποστήριξε ότι ανακαλύψει σε ημερολόγιο του Τσέχου ποιητή και μεταφρασή Γιάν Ζαμπράνα ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ότι ο θάνατος του Καμύ δεν ήταν τυχαίος.

Ο Καμύ σκοτώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1960 όταν το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο εκδότης του Μισέλ Γκαλιμάρ βγήκε εκτός δρόμου και έπεσε σε δέντρο.

Ο Καμύ σκοτώθηκε ακαριαία με τον Γκαλιμάρ να αφήνει την τελευταία του πνοή λίγες ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Στη βιογραφία του Καμύ που κυκλοφόρησε το 1978 αναφερόταν για το δυστύχημα ότι «φαίνεται να προκλήθηκε είτε από σκασμένο λάστιχο είτε από σπασμένο άξονα. Οι ερευνητές προβληματίζονται για το δυστύχημα που συνέβη σε μια ευθεία σε έναν δρόμο μεγάλου πλάτους με ελάχιστη κίνηση».

Κλείσιμο
Ο Κατέλι στο βιβλίο του με τίτλο The Death of Camus πιστεύει ότι η αλήθεια κρύβεται σε μια παράγραφο στο ημερολόγιο του Ζαμπράνα. Ο Τσέχος ποιητής έγραψε ότι «ένας άνδρας με καλές διασυνδέσεις του είπε ότι πίσω από το δυστύχημα βρίσκεται η KGB. "Πείραξαν το λάστιχο με ένα ειδικό εργαλείο με αποτέλεσμα αυτό να τρυπήσει όταν το αυτοκίνητο ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή την διαταγή έδωσε ο τότε υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Σοβιετικής Ένωσης Ντμίτρι Σεπίλοφ ως αντίποινα για άρθρο του Καμύ στη γαλλική εφημερίδα Franc-Tireur που είχε δημοσιευτεί τον Μάρτιο του 1957.

«Φαίνεται ότι στις μυστικές υπηρεσίες πήρε τρία χρόνια να εκτελέσουν την εντολή. Το κατάφεραν τελικά με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα και σήμερα όλοι να πιστεύουν ότι ο Καμί πέθανε σε ένα συνηθισμένο δυστύχημα. Ο άνδρας αρνήθηκε να μου δώσει την πηγή του αλλά υποστήριξε ότι ήταν απόλυτα αξιόπιστη» έγραφε ο Ζαμπράνα.

Ο Καμύ είχε ταχθεί δημοσίως στο πλευρό της επανάστασης στην Ουγγαρία το φθινόπωρο του 1956 και ήταν σφόδρα επικριτικός προς τις ενέργειες της Σοβιετικής Ένωσης υποστηρίζοντας, επίσης, ανοιχτά τον Ρώσο συγγραφέα Μπορίς Πάστερνακ ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως αντι-σοβιετικός.

Στο βίβλιο του ο Κατέλι υποστηρίζει ότι ερεύνησε για χρόνια την αξιοπιστία των ισχυρισμών του Ζαμπράνα συζητώντας με τη γυναίκα του και μελετώντας την δραστηριότητα της KGB στη Γαλλία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης