Δολοφονία Κασόγκι: «Δεν μπορεί να κλείσει έτσι η υπόθεση, θέλω διεθνή έρευνα» λέει η μνηστή του

Δολοφονία Κασόγκι: «Δεν μπορεί να κλείσει έτσι η υπόθεση, θέλω διεθνή έρευνα» λέει η μνηστή του

Στο πλευρό της Χατιτσέ Τσενγκίζ η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ καταδίκασε την «παθητικότητα της διεθνούς κοινότητας»

tza12
Θεωρήθηκε μια από τις πιο σκοτεινές και ντροπιαστικές υποθέσεις στην ιστορία του Τύπου. Η εξόντωση του αρθρογράφου της Washington Post αποκάλυψε την απολυταρχική φύση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο για πολλούς δεν έλαβε την έκταση που της άρμοζε.

Επανέρχεται, με νέες τοποθετήσεις, στη δημόσια σφαίρα η μνηστή του δολοφονηθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, Χατιτσέ Τσενγκίζ, η οποία μαζί με την εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, Ανιές Καλαμάρ, καταδίκασαν την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στη Σαουδική Αραβία, 14 μήνες μετά τη φρικτή δολοφονία του δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιούνιο η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Καλαμάρ παρουσίασε στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την έκθεση της για την υπόθεση στην οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να ξεκινήσει έρευνα για τις ευθύνες του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post.

Έκτοτε, «δεν υπάρχει καμία σημαντική δράση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε η Χατιτσέ Τσενγκίζ σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η Τσενγκίζ μιλούσε στα τούρκικα και οι δηλώσεις της μεταφράζονταν στα αγγλικά.

Ο Κασόγκι, που κάποτε ήταν προσκείμενος στο σαουδαραβικό καθεστώς προτού γίνει σφοδρός επικριτής του, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018 στη διάρκεια μιας επιχείρησης που διεξήγαγαν πράκτορες που είχε στείλει το Ριάντ. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί η σορός του.

«Καλούμε σε μια διεθνή έρευνα και εργαζόμαι για τον σκοπό αυτό», δήλωσε η Τσενγκίζ. «Αυτό δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί να κλείσει έτσι, για μένα, η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι είναι η πιο απάνθρωπη στη σύγχρονη εποχή».

Κλείσιμο
«Θέλω αυτό να συνεχίσει να ενοχλεί τους ανθρώπους, και κάποιοι άνθρωποι πρέπει να χάσουν τον ύπνο τους», είπε.

Στο πλευρό της, η Καλαμάρ «καταδίκασε (...) την παθητικότητα της διεθνούς κοινότητας να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία υπόλογη», προσδίδοντας τη βούληση των κρατών «να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα απογοητευτική στις αντιδράσεις της απέναντι στη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε η εισηγήτρια του ΟΗΕ, η οποία ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Η διεθνής κοινότητα στέλνει το μήνυμα ότι τα κράτη με επαρκή ισχύ μπορούν να γλυτώσουν ατιμώρητα από τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου»,σημείωσε.

Ζήτησε ένα μορατόριουμ στις εξαγωγές εξοπλισμού επιτήρησης και επιβολή κυρώσεων εις βάρος ανώτατων αξιωματούχων που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου. Συμπλήρωσε ότι οι σημερινές επιμέρους κυρώσεις, κατά την άποψή της, απευθύνονται σε άτομα χαμηλότερης βαθμίδας.

Η Καλαμάρ επέκρινε και πάλι την επικείμενη G20 που θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία ως ένα «λάθος» και ζήτησε από τις συμμετέχουσες χώρες να θέσουν στην ημερήσια διάταξη την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ζήτησε επίσης τη διενέργεια δίκης στην Τουρκία για αυτή τη δολοφονία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης