Σεισμός στην Αλβανία: Συγκρότηση νέων κωμοπόλεων για τους σεισμόπληκτους ανακοίνωσε ο Ράμα

Σεισμός στην Αλβανία: Συγκρότηση νέων κωμοπόλεων για τους σεισμόπληκτους ανακοίνωσε ο Ράμα

Ευθύνες στους κατασκευαστές κτηρίων από τον Αλβανό πρωθυπουργό - Ο νέος απολογισμός των καταστροφών

rama_mak
Το μεγαλόπνοο σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης για τη συγκρότηση 3-4 νέων κωμοπόλεων με 5 χιλιάδες διαμερίσματα βραχυπρόθεσμα και 10 χιλιάδες μεσοπρόθεσμα, ώστε να στεγαστούν σε αυτές περισσότερες από τριάντα χιλιάδες άτομα, ανακοίνωσε ο Έντι Ράμα, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης.

Την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η γειτονική χώρα, μετά τον καταστροφικό σεισμό, αποδεικνύει και το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες στέγασης σε ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα, κοινόχρηστους χώρους και συγγενικά πρόσωπα, σημαντικός αριθμός αστέγων παραμένει σε σκηνές. Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζεται να φθάσουν στη χώρα και χειμερινές κατασκηνώσεις.

Ευθύνες στους κατασκευαστές κτιρίων

Επιπρόσθετα, ο Ράμα αναφέρθηκε στους κατασκευαστές κτιρίων, λέγοντας ότι ευθύνονται για τις ζημιές, επειδή δε σεβάστηκαν τις απαιτούμενες από τον νόμο προδιαγραφές. Μάλιστα, τους προειδοποιεί με φυλάκιση σε περίπτωση που δεν αναλάβουν την επισκευή και κατασκευή αυτών.

Για ποινικές διώξεις κατά των κατασκευαστών που δεν εφάρμοσαν τις προδιαγραφές των νόμων μίλησε και ο Πρόεδρος της δημοκρατίας Ι. Μέτα στο χθεσινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ο νέος απολογισμός των καταστροφών

Η αλβανίδα αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Ροβένα Βόντα ανακοίνωσε το νέο απολογισμό της καταστροφής, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έως τις 12, το μεσημέρι της Τρίτης.

Συνολικά έχουν καταρρεύσει 1.183 κατοικίες, 5.497 οικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ επισκευάσιμες είναι 3.520 κατοικίες. Σε 558 πολυκατοικίες έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές ενώ 335 πολυκατοικίες έχουν υποστεί λίγες ζημιές. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της γείτονος, 146 έχουν υποστεί ζημιές λόγω του φονικού σεισμού και των μετασεισμών.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υποδομές έχουν υποστεί ζημιές 28 σχολεία, δύο κέντρα υγείας και 15 υποσταθμοί ηλεκτρισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης