Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τεταμένο το κλίμα μεταξύ ισχυρών ηγετών - Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Μπόρις Τζόνσον

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τεταμένο το κλίμα μεταξύ ισχυρών ηγετών - Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Μπόρις Τζόνσον

Το Λονδίνο υποδέχεται τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, την ώρα που οι διαφωνίες των ηγετών απειλούν να χαλάσουν την εορταστική ατμόσφαιρα - Οι δηλώσεις του Μακρόν που ενόχλησαν και οι... προβληματισμοί για τη στάση του Τραμπ

london-summit
Εξαίροντας την αναγκαιότητα ενότητας του ΝΑΤΟ, ο «οικοδεσπότης» της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας και πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υποδέχεται σήμερα τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ουάτφορντ του Λονδίνου.

Αναλαμβάνοντας το ρόλο του «πυροσβέστη», ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ στρώνει το κόκκινο χαλί στους συμμετέχοντες της συνόδου για την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της Συμμαχίας, με το κλίμα όμως να είναι τεταμένο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC, σε μία προσπάθεια να πείσει τους ηγέτες ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει άδικο όταν λέει ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικό νεκρό», ο Βρετανός πρωθυπουργός , Μπόρις Τζόνσον, σηκώνει τα μανίκια για να κατευνάσει τα ήδη οξυμένα πνεύματα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν βρίσκεται αντιμέτωπος μόνο με τη Γερμανία και όσες χώρες δεν συμμερίζονται την άποψη ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι κλινικά νεκρή. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ανοίξει μέτωπο και με τις ΗΠΑ, όπως και την Τουρκία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με δασμούς-μαμούθ το Παρίσι, θεωρώντας αθέμιτη τακτική τη βαριά φορολογία στους κολοσσούς των ψηφιακών υπηρεσιών. Η Ουάσινγκτον βάζει, μεταξύ άλλων, στο στόχαστρο τη γαλλική σαμπάνια και τα τυριά απειλώντας ότι θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 100%, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, σε αντίποινα για την επιβολή φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και «ασυνήθιστα» αμερικανικές εταιρείες.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την κόντρα που είχαν με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ. Οι δύο ηγέτες είχαν ανταλλάξει προσβολές και οι εταίροι τους ελπίζουν ότι θα λύσουν τις διαφορές τους πριν την έναρξη της συνόδου σήμερα, στη διάρκεια μιας διάσκεψης για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Από την πλευρά του, ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικεντρωθεί στο οικονομικό βάρος που επωμίζεται η χώρα του για αμυντικές δαπάνες και την αύξηση της συνεισφοράς των Ευρωπαίων συμμάχων του και του Καναδά. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι η συμφωνία για τη μείωση της συμμετοχής των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας και οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι άλλες χώρες για να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες θα καθησυχάσουν τον Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει διαβεβαιώσει ότι το 2020 οι χώρες - μέλη της Συμμαχίας, εκτός των ΗΠΑ, θα έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για την άμυνα κατά 130 δισεκατομμύρια από το 2016.

Κλείσιμο
Η περσινή παρουσία του Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ έχει χαραχτεί στη μνήμη πολλών. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιτεθεί στην Άνγκελα Μέρκελ κατηγορώντας την ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει επαρκώς στις δαπάνες της Συμμαχίας και ότι σαμποτάρει τις προσπάθειες περιορισμού της επιρροής της Ρωσίας αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου. Ο Τραμπ θα έχει σήμερα το πρωί μία συζήτηση με τον Στόλτενμπεργκ στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Μακρόν, ο οποίος πρόσφατα είχε καταγγείλει ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».

Οι επικρίσεις του Γάλλου προέδρου αφορούσαν την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τις στρατηγικές αποφάσεις που έλαβαν ΗΠΑ και Τουρκία για τη Συρία. Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος απάντησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αυτός που «βρίσκεται σε εγκεφαλική παράλυση».

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικής σύστημα S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό της Συμμαχίας, δεν θα είναι αγαπητός στους εταίρους του. Το απόγευμα, οι 29 ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα παραστούν σε δεξίωση που θα παραθέσει η βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταβούν στη Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης