Σεισμός στην Αλβανία: Οι σεισμοπαθείς φοβούνται να γυρίσουν στα σπίτια τους

Σεισμός στην Αλβανία: Οι σεισμοπαθείς φοβούνται να γυρίσουν στα σπίτια τους

Αρκετοί προτιμούν να μένουν σε φιλικά σπίτια ή στο αμάξι τους - Τουλάχιστον 3.822 κατοικίες και 461 πολυκατοικίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές - Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ ήταν ο χειρότερος στην ιστορία της χώρας 

Σεισμός στην Αλβανία: Οι σεισμοπαθείς φοβούνται να γυρίσουν στα σπίτια τους
Επιβεβαίωση για την ασφάλεια των κτισμάτων θέλουν να λάβουν οι ένοικοι των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές από τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στο Δυρράχιο της Αλβανίας, πριν επιστρέψουν σε αυτά.

Σε μια πολυκατοικία, ομάδα δημοσιογράφων του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ανέβηκε τη σκάλα, γεμάτη τούβλα και σοβάδες, και είδε τοίχους που χάσκουν ανοιχτοί ή έχουν καταρρεύσει, αποκαλύπτοντας υπνοδωμάτιο και μπάνια και άλλα δωμάτια.

Τούβλα ήταν πεσμένα πάνω σε κρεβάτια. Ένα σαλόνι σε διαμέρισμα στην πρόσοψη δεν είχε πλέον τοίχο να το χωρίζει από τον εξωτερικό χώρο, ήταν ορατό από τον δρόμο.

Συνολικά 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν έπληξε την Αλβανία ο σεισμός 6,4 βαθμών την περασμένη εβδομάδα. Αφού εξασφάλισε προσωρινά καταλύματα για τους 6.300 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι — σε ξενοδοχεία, γυμναστήρια, κοινωνικά κέντρα, ακόμη και σε σκηνές — η κυβέρνηση του Έντι Ράμα καλείται τώρα να συντονίσει τους ελέγχους της ασφάλειας των σεισμόπληκτων κτιρίων και την ανοικοδόμηση των σπιτιών.

Περίπου 70 ειδικοί, ανάμεσά τους 50 ξένοι, εργάζονται για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα των ζημιών ανά κτίριο.

Κάτοικοι που φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων ή ζουν ακόμη και μέσα στα αυτοκίνητά τους επιστρέφουν διαρκώς στα διαμερίσματά τους, για να προστατεύσουν από εκείνους που αποπειρώνται να κλέψουν τα υπάρχοντά τους ή να πάρουν από εκεί υπάρχοντά τους, καθώς οι εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις εντείνουν την ανησυχία τους αλλά και την καταπόνηση των κτισμάτων.

Τουλάχιστον 3.822 κατοικίες και 461 πολυκατοικίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και τα 20 έχουν ήδη χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα, κατεδαφιστέα.

Ο Ρόμπερτ Μπούσι, 61 ετών, δήλωσε ότι χρειάστηκε να τραβήξει την 20χρονη κόρη του από το κρεβάτι της για να τη σώσει όταν έπεσαν τούβλα πάνω της τραυματίζοντάς τη στο μέτωπο. Ο τοίχος του σαλονιού του διαλύθηκε. Το διαμέρισμά του, σε δεκαώροφη πολυκατοικία, βρισκόταν κοντά σε δύο ξενοδοχεία τα οποία κατέρρευσαν και πλέον κατεδαφίζονται σε μια περιοχή κοντά σε παραλία στο Δυρράχιο.

Σεισμός στην Αλβανία: 49 οι νεκροί - Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους
Κλείσιμο


«Στην τηλεόραση τα παρουσιάζουν σαν οι αρχές να τα έχουν φροντίσει όλα αλλά έχουν περάσει έξι ημέρες που είμαστε στον δρόμο και κανένας δεν ήρθε να μας πει αν το κτίριο είναι ασφαλές», στηλίτευσε ο εξηντάρης μιλώντας στο Ρόιτερς.

Ο σεισμός των 6,4 βαθμών, ο χειρότερος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, είχε επίκεντρο μια περιοχή 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων και έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων και στη νότια Ιταλία, στην άλλη πλευρά της Αδριατικής.



Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός στην Αλβανία (40 νεκροί) είχε πλήξει τη χώρα το 1979. Η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης δεν είχε στη διάθεσή της μέσα για να τον αντιμετωπίσει, ενώ πολλά από τα κτίρια που κατέρρευσαν κάθε άλλο παρά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αντισεισμικά και αρκετά είχαν περισσότερους ορόφους από αυτούς για τους οποίους είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες.

Ο πρωθυπουργός Ράμα, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Δυρράχιο, υποσχέθηκε στους πολίτες ότι θα γίνουν έλεγχοι σε όλα τα κτίρια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης