ΗΠΑ: Ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕΕ «καίει» τον Τραμπ

ΗΠΑ: Ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕΕ «καίει» τον Τραμπ

Ιδιαίτερα εκτεθειμένος ο Τραμπ μετά την κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Γκόρντον Σόντλαντ – Είπε ότι όλοι ήταν «ενήμεροι» για την απόφαση να ζητηθούν από τον Ουκρανό πρόεδρο ανταλλάγματα

21920673
Καταστροφική ήταν για τον Aμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η χθεσινή κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε Γκόρντον Σόντλαντ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το CNN.

Ενώπιον της αμερικανικής βουλής παραδέχθηκε πως όλοι ήταν «ενήμεροι» για την απόφαση να ζητηθούν από τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας ανταλλάγματα που θα ωφελούσαν πολιτικά τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Σόντλαντ επεσήμανε, ωστόσο, ότι ουδέποτε άκουσε τον ίδιο τον Τραμπ να ζητεί τα ανταλλάγματα αυτά, δήλωση που χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο ως απόδειξη ότι είναι αθώος.

Το αντάλλαγμα που φέρεται να ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να κάνει δεκτό τον νέο Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο ήταν να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνες κατά της διαφθοράς, με έμφαση στην εταιρεία ενέργειας Burrisma, σύμβουλος της οποίας ήταν ο γιος του τέως αντιπροέδρου των Δημοκρατικών και υποψηφίου για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν.

«Υπήρχαν ανταλλάγματα; Σε σχέση με το αίτημα για τηλεφώνημα με τον Λευκό Οίκο και για επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στον Λευκό Οίκο, η απάντηση είναι ναι», είπε ο Σόντλαντ στην επιτροπή της Βουλής που ερευνά την ενδεχόμενη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη. Πρόσθεσε τι το πρόσωπο που μετέφερε τις προεδρικές εντολές ήταν ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

«Όταν ο πρόεδρος λέει "μίλα με τον προσωπικό μου δικηγόρο" και εν συνεχεία ο Τζουλιάνι δίνει κάποιες κατευθύνσεις και οδηγίες, υποθέτουμε ότι προέρχονται από τον πρόεδρο», είπε.

Κλείσιμο
Στη κατάθεσή του, ο Σόντλαντ υποστήριξε ότι για τη συναλλαγή ήταν ενήμεροι και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μουλβάνι, οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Ενέργειας Ρικ Πέρι, καθώς και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον.

Το γραφείο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς διέψευσε κατηγορηματικά ότι η συζήτηση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Πενς πράγματι συνέβη.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι, μετά την κατάθεση του Σόντλαντ, η υπόθεση έχει κλείσει.

«Αυτή είναι η τελευταία λέξη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ», είπε ο Τραμπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης