Χιλή: Σάλος για τον θάνατο διαδηλωτή επειδή οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν τις πρώτες βοήθειες - Δείτε βίντεο

Χιλή: Σάλος για τον θάνατο διαδηλωτή επειδή οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν τις πρώτες βοήθειες - Δείτε βίντεο

Ο 29χρονος Αμπέλ Ακούνια είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή

binteo-chile
Μήνυση για φόνο σε βάρος αστυνομικών ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ) της Χιλής γιατί, όπως υποστηρίζει η ανεξάρτητη αρχή εμπόδισαν νοσοκόμους να βοηθήσουν διαδηλωτή που υπέστη καρδιακή ανακοπή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το ΕΙΑΔ μονάδες της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων, βλημάτων με επικάλυψη από καουτσούκ και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση εμποδίζοντας τα στελέχη του κέντρου άμεσης βοήθειας να προσφέρουν βοήθεια στο θύμα.

Asesinato de abel acuña


Ο θάνατος του 29χρονου Αμπέλ Ακούνια διαπιστώθηκε λίγη ώρα μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο κοντά στην Πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο τόσο ένα ασθενοφόρο όσο και ένας νοσοκόμος χτυπήθηκαν από βλήματα αστυνομικών καθώς προσπαθούσαν να προσφέρουν βοήθεια στον Ακούνια.

Κλείσιμο
Η υπόθεση προστέθηκε σε άλλες περίπου 1.000 για τις οποίες διενεργούνται έρευνες από εισαγγελείς.

Investigan muerte de joven en Plaza Italia


Οι καταγγελίες για παρεκτροπές των δυνάμεων ασφαλείας — βασανισμούς διαδηλωτών, σεξουαλική βία... — πολλαπλασιάστηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν άρχισαν οι μαζικές διαδηλώσεις και οι ταραχές στη Χιλή, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες άλλοι πολίτες έχουν τραυματιστεί.

Τα επεισόδια και οι κινητοποιήσεις στη Χιλή, με αφορμή την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο, που ακυρώθηκε από τον συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα αλλά αφού ήδη η κατάσταση είχε τεθεί εκτός ελέγχου, προκάλεσαν τη σοβαρότερη κρίση στη χώρα μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Ο Σέρχιο Μίκο, ο διευθυντής του ΕΙΑΔ, χαρακτήρισε τον θάνατο του διαδηλωτή στο Σαντιάγο «εξαιρετικά σοβαρή» υπόθεση και πρόσθεσε ότι πρόκειται για το έκτο κρούσμα που η αστυνομία εμπόδισε υγειονομικό προσωπικό να προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονταν. «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», τόνισε ο Μίκο.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της αστυνομίας της Χιλής για να σχολιάσει την υπόθεση. Η αστυνομία έχει διαβεβαιώσει σε προηγούμενες περιπτώσεις ότι τηρεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας και ότι τα στελέχη της έχουν εκπαιδευτεί για την αντιμετώπιση ταραχών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης