Der Spiegel: Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για 6.500 push - back παράνομων μεταναστών τον Οκτώβριο του 2019

Der Spiegel: Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για 6.500 push - back παράνομων μεταναστών τον Οκτώβριο του 2019

Έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών που περιήλθε στην κατοχή του γερμανικού περιοδικού έχει μαρτυρίες αναφέρεται σε περίπου 60.000 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο

ebros
Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Τουρκία κατηγορούν την Αθήνα ότι έχει απελάσεεπαναπροωθήσει στην Τουρκία μέσα σ' ένα χρόνο σχεδόν 60 χιλιάδες παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα, σύμφωνα με έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

«Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί την Αθήνα για επαναπροώθηση (push back) δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία. Η Ελλάδα το αρνείται», αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του γερμανικού περιοδικού, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επέστρεψε συνολικά 58.283 παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία μέσα σε διάστημα 12 μηνών πριν από την 1η Νοεμβρίου του 2019», δηλαδή και από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι ήταν Πακιστανοί (16.435), όπως και πολίτες από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Μπαγκλαντές και την Αλγερία. Υπάρχουν επίσης περισσότεροι από 4.500 από τη Συρία.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό, «το τουρκικό υλικό περιλαμβάνει αναφορές περιστατικών, συνεντεύξεις και φωτογραφίες με μετανάστες που ισχυρίζονται ότι έχουν πέσει θύματα κακομεταχείρισης από τις ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα αρνείται τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία εδώ και χρόνια».

Για παράδειγμα, το περιοδικό «Der Spiegel» κάνει αναφορά σ' έναν πρόσφυγα από τη Συρία ο οποίος βρήκε καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια έφθασε στην Ελλάδα με τη βοήθεια ενός διακινητή. Εκεί ήθελε να ζητήσει άσυλο με τη σύζυγό του, αλλά συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές, και δύο ημέρες αργότερα το ζευγάρι επέστρεψε στην Τουρκία με βάρκα.

«Tα "push-backs", όπως λέγονται οι άτυπες αναγκαστικές επιστροφές μεταναστών και προσφύγων, απαγορεύονται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο», σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα. Σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο, ο αριθμός των αναφερθέντων push-backs από την Ελλάδα ξεπέρασε τις 6.500 τον Οκτώβριο του 2019. «Τα έγγραφα δεν είναι αποδεικτικά στοιχεία και οι ισχυρισμοί των μεταναστών δεν μπορούν να επαληθευτούν», διευκρινίζει το περιοδικό «Der Spiegel».

«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαμάχη. Στις αρχές Νοεμβρίου, η σύγκρουση κορυφώθηκε: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε οι ελληνικές αρχές ότι συνέλαβαν πρόσφυγες, τους χτύπησαν και κατάσχεσαν διάφορα αντικείμενα και στη συνέχεια τους έστειλαν πίσω στην Τουρκία», αναφέρει το άρθρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης