Εκλογές στην Ισπανία: Ακυβερνησία ξανά - Ψυχρολουσία από τον διπλασιασμό των εδρών για το ακροδεξιό Vox

000_1M61RS

Πρωτιά με ποσοστό 28% για τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ - Σχεδόν 3,5 εκατ. Ισπανοί ψήφισαν το ακροδεξιό κόμμα - «Μάχη» για τη σύσταση κυβέρνησης

Τέσσερις εκλογικές διαδικασίες σε ισάριθμα χρόνια... Μία υπηρεσιακή κυβέρνηση... Ένα αγανακτισμένος από τις δυσκολίες κόσμος και μία μεγάλη και άκρως σημαντική περιοχή, η Καταλονία, να επιμένει στην απόσχιση... Οι τράπεζες προχωρούν καθημερινά σε δεκάδες κατασχέσεις κατοικιών, ενώ οι μισθοί, σε σχέση με το κόστος ζωής, παραμένουν χαμηλά για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας...

Η μεγάλη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου «φλέγεται», καθώς η πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση διαρκεί πολύ περισσότερο απ' ότι είχαν υπολογίσει οι «ειδικοί αναλυτές».

Όλα τα παραπάνω καλλιέργησαν το έδαφος για κάτι που η Ευρώπη απευχόταν, αλλά που όμως δεν έκανε το παραμικρό για να το αποτρέψει, παρακολουθώντας με το «γνώριμο» μπλαζέ ύφος της τις εξελίξεις. Όλα τα παραπάνω, καλλιέργησαν το έδαφος στην ακροδεξιά της Ισπανίας, καθώς στις χθεσινές εκλογές, η είδηση δεν ήταν η πρωτιά του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, αλλά ο διπλασιασμός των εδρών του ακροδεξιού Vox. Ενός κόμματος, που συγκέντρωσε το 15,1% των ψήφων, κερδίζοντας 52 έδρες. Πώς μεταφράζεται το 15,1% σε αριθμό ψήφων στην Ισπανία; Σε κάποια εκατομμύρια, σχεδόν 3,5 εκατ. Ισπανοί... Σε μία περιοχή, που μία ανάλογη κατάσταση στο παρελθόν, προκάλεσε αμέτρητα δεινά στην Ισπανία, αλλά και στην Ευρώπη.

Με την ελπίδα, λοιπόν, ότι η ιστορία δεν θα επαναλειφθεί, η Ευρώπη παρακολουθεί «παγωμένη» τις εξελίξεις στην Ισπανία, την ίδια στιγμή που τα ακροδεξιά, φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα ολένα και γιγαντώνονται. Μία Ευρώπη που υπέστη νέα ψυχρολουσία, αυτή τη φορά από την Ιβηρική, την ίδια στιγμή που δεν έχει βρει «φάρμακο», «ασπίδα» για την ακροδεξιά της Λεπέν στη Γαλλία, για την άνοοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία, για τα ακροδεξιά-ρατσιστικά κινήματα στη Γερμανία, για την κατάσταση με την αποχώρηση της Βρετανίας, για τα ποσοστά της ακροδεξιάς σε Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, για τις κυβερνήσεις σε Ουγγαρία, Πολωνία και για πολλά ακόμα, τα οποία όλα μαζί, ίσως οδηγήσουν τη «Γηραιά Ήπειρο» σε περιπέτειες και μαζί ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές της Ισπανίας, αλλά δεν ξεπέρασε το 28% και αυτό σημαίνει πολλά. Μόλις 13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το τρίτο Vox, το ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας, ο σοσιαλιστής υπηρεσιακός πρωθυπουργός καλείται να κάνει συμμαχίες και υποχωρήσεις. Διότι αυτή τη φορά δεν έχει να αντιμετωπίσει την πολιτική αδιαλαξία της αντιπολίτευσης. Έχει να αντιμετωπίσει την άκρα δεξιά και μία νέα πραγματικότητα στη χώρα της Ιβηρικής. Μία πραγματικότητα που αναδύεται ως φάντασμα από το παρελθόν και απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. Η αποτυχία συμφωνίας για τη σύσταση κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα σημάνει την περαιτέρω ενδυνάμωση της άκρας δεξιάς, η οποία τρέφεται από την ακυβερνησία, την πολιτική ανικανότητα και την ανέχεια της κοινωνίας.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές κατέχουν 120 έδρες στο Ισπανικό κοινοβούλιο με ποσοστό 28% και ακολουθεί το PP, με 88 έδρες και 20,8%.

Το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει έδρες στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια. Το Vox κερδίζει 52 έδρες στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 15,1%, σχεδόν διπλασιάζοντας τις έδρες που είχε κερδίσει τον Απρίλιο.

Οι κεντροδεξιοί Ciudadanos συγκεντρώνουν ποσοστό 6,8% και 10 έδρες, ενώ οι Unidas Podemos 12,8% και 35 έδρες. 13 έδρες κερδίζουν και οι Sobiranistes, το αριστερό κόμμα της Καταλονίας.

spain_pinakas


Κάλεσμα Σάντσεθ σε όλα τα κόμματα εκτός του Vox

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας και αρχηγός των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε «όλα τα πολιτικά κόμματα» — πλην του ακροδεξιού Vox — να καταβάλλουν προσπάθεια από σήμερα Δευτέρα για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής — την τέταρτη καταφυγή στις κάλπες μέσα σε τέσσερα χρόνια — από τις οποίες προέκυψε ένα κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.

Ο Σάντσεθ είπε ότι σκοπός του είναι να σχηματίσει σταθερή και «προοδευτική» κυβέρνηση.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ, η παράταξη του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση.

Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η πρόκλησή του για συνεργασία απευθύνεται σε «όλα» τα κόμματα εκτός εκείνων που διασπείρουν το μίσος, προφανώς αναφερόμενος στο Vox.

Vox: Πατριωτική εναλλακτική

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι θέλει να οικοδομηθεί η «πατριωτική εναλλακτική» για την Ισπανία, μετά τον διπλασιασμό των εδρών της παράταξής του στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Με σχεδόν το 99% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το Vox καταλαμβάνει 52 από τις 350 έδρες του ισπανικού κοινοβουλίου, υπερδιπλασιάζοντας την πολιτική του δύναμη από τον Απρίλιο.

Ο Αμπασκάλ δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τις συμμαχίες που θα συνεπαγόταν αυτή η «πατριωτική εναλλακτική» λύση.

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Δαναος

χαζοι οι ισπανοι!!εμεις καταφεραμε και νικήσαμε την ακροδεξια και τον λαικισμο!!

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ.ΘΕΤΙΚΟ Ο ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΡΔΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ.

Άμα η Ευρώπη," παγωνει"

με την άνοδο της "ακροδεξιάς" να απελασει από παντού τους ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ μουσουλμανους,γιατι όπως όλα δείχνουν, μετά την "παγωμαρα" θα αρχίσει να φλέγεται. Κυριολεκτικά...

Ναι... Ναι..

Πολλές φορές ακούμε για ακροδεξιά στο Πρώτο Θέμα, ποτέ όμως για ακροαριστερά. Υπάρχει λοιπόν μόνο αριστερά. Το "ακρο" και μη, ποιός το προσδιορίζει/πώς προσδιορίζεται; Αυτό επίσης που δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι αρθρογράφοι του Π.Θ. είναι ότι λίγη σημασία έχει αν κάνουν συνασπισμό όλοι οι άλλοι εκτός των "ακροδεξιών" κομμάτων, όπως π.χ. επιχειρήθηκε και εδώ και στη Γαλλία και τώρα στην Ισπανία. Διότι βλέποντας τα μεγάλα κόμματα να πάνε σε άλλο "πηγάδι", πιο δεξιά οι ψηφοφόροι τους, αρχίζουν και τα ίδια την ίδια περίπου ρητορική και δράσεις με πιο κομψό μεν τρόπο αλλά με ίδιο αποτέλεσμα, για να μη χάσουν την καρέκλα. Διαβάστε το καλά πριν το αναρτήσετε ή μη, λίγη εξάλλου σημασία έχει αυτό. Το θέμα είναι πως το αντιλαμβάνεται κανείς το πράγμα..

Leon Degrelle

Άμα είχατε αφήσει την Χρυσή Αυγή να κυβερνήσει το 2012 θα είχατε σώσει την Ευρώπη και τον πλανήτη. Εσείς οι μεταπολιτευτικοί φταίτε για ότι συμβαίνει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!

Άμα η Χ. Α. γενικά, είναι οπως

της περιοχής μου, πού οι αλβανιδες σύζυγοι των χρυσαυγητων, απειλούσαν μέχρι και την κομμώτρια τους, εάν δεν πετύχαινε το ντακαπαζ, να μας λείπει.

22/

"Καμιά ψυχρολουσία" κ. αρθρογράφε ως προς την άνοδο του VOX. Αντιθέτως ΕΛΠΙΔΑ δημιουργείται με την άνοδο του VOX και την επανάκαμψη της κοινής λογικής απέναντι στον φασιστικό παραλογισμό της λαθροεισβολής των απολίτιστων.

THX 1138

"Με την ελπίδα, λοιπόν, ότι η ιστορία των Εθνών της Ευρώπης θα εξαλειφθεί, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση παρακολουθεί «παγωμένη» τις εξελίξεις στην Ισπανία, την ίδια στιγμή που τα πατριωτικά κόμματα (αυτά που εμείς αποκαλούμε ακροδεξιά, φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα) ολοένα και γιγαντώνονται. Μία Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση που υπέστη νέα ψυχρολουσία, αυτή τη φορά από την Ιβηρική, την ίδια στιγμή που η προπαγάνδα και τα ψέμματά της δεν είναι ικανά να σταματήσουν την άνοδο των πατριωτών (ακροδεξιών κτλ, κτλ) σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία και να ρίξουν της κυβερνήσεις σε Ουγγαρία και Πολωνία. Όμως εμείς θα συνεχίσουμε να φέρνουμε στην Ευρώπη ισλαμοεποίκους ως δήθεν πρόσφυγες οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ψηφίζουν και έτσι "δημοκρατικά" θα πετύχουμε τους σκοπούς μας. Η ελπίδα για την εξαφάνιση της Ευρώπης των Εθνών και την εγκαθίδρυση της Ευρώπης των Τραπεζών θα γίνει πραγματικότητα".

Σωτήρης

Γιατί κόβεται τα μηνύματα ρε ξεφτίλες,τα παιδιά σας την ίδια μοίρα με τα δικά μας θα έχουν..ξυπνάτε ρε αργυρωνητοι

τακης ο χαλκιδεος

εεεε! και μεις ψηφισαμε πατριωτικα, ψηφισαμε ΝΔ και μας φερνει πατριωτες........αλλοδαπους!

κωστας

Παντα τα παπαγαλακια το γνωστο μοτιβο καθε πατριωτης, εθνικιστης ειναι και φασιστας και νεοναζι(Μιχαλαρε δεν υπαρχει ναζιστης νεοναζι λεγεται αχρηστε) αλλα τουλαχιστον σε πολλες χωρες τις Ευρωπης ο κοσμος δεν κοιμαται οπως γινεται πολλα χρονια στην Ελλαδα γιαυτο και μας κυβερνανε αυτοι που μας κυβερνανε και φυσικα το ολο συστημα το σιγονταρουν δημοσιογραφοι σαν τον Μιχαλαρο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tourkia-nyxta-seismos540

Νέος μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ το απόγευμα του Σαββάτου -  39 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα χαλάσματα σπιτιών και κτιρίων που έχουν καταρρεύσει - 1.130 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 34 εξ αυτών έχουν μεταφερθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας - Συγκλονιστική στιγμή που διασώστρια μιλά τηλεφωνικά με γυναίκα που είναι εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

83