Εκλογές στην Ισπανία: Στις κάλπες την Κυριακή οι πολίτες με φόντο το καταλανικό

Εκλογές στην Ισπανία: Στις κάλπες την Κυριακή οι πολίτες με φόντο το καταλανικό

Η άνοδος της Ακροδεξιάς και το καταλανικό διαμορφώνουν το πολιτικό κλίμα - Η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια

47446810_303
Στην Ισπανία στρέφεται την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το ενδιαφέρον της Ευρώπης με τους αναποφάσιστους και το καταλανικό να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της κάλπης.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια στην ιβηρική χώρα, κυρίως όμως στην Καταλονία υπό τον φόβο σοβαρών επεισοδίων.

Με τους πολιτικούς αναλυτές να προεξοφλούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν θα βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, οι μετεκλογικές συνεργασίες που θα επιδιωχθούν θα είναι γρίφος.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, οι Σοσιαλιστές φέρεται να γυρίζουν την πλάτη στους Αριστερούς και να τείνουν χείρα φιλίας προ τον κεντρώο χώρο.

Η απάθεια των ψηφοφόρων, η άνοδος της Ακροδεξιάς και η κοινωνική και πολιτική αναταραχή στην Καταλονία διαμορφώνουν το κλίμα που επικρατεί στην Ισπανία με τους πολίτες να δείχνουν κόπωση για τις εκλογές της Κυριακής, τις τέταρτες μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ποσοστό αποχής θα είναι μεγάλο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά βλέπει με τα... κιάλια την κατάκτηση της πλειοψηφίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συνάψει συμφωνίες με άλλα κόμματα για να παραμείνει στην εξουσία.

Κλείσιμο
Με την αριστερή συμμαχία του Πάμπλο Ιγκλέσιας «Unidas Podemos», δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μία κυβερνητική συνεργασία. Για τον Ιγκλέσιας, η έναρξη του διαλόγου με τους Καταλανούς αυτονομιστές είναι η μόνη λύση, κάτι που αποκλείει ο Σάντσεθ.

Για την πλειοψηφία στη βουλή, απαιτούνται συνολικά 176 από τις 350 έδρες, κάτι που δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν ούτε οι «Σοσιαλιστές» του Πέδρο Σάντσεθ ούτε το «Λαϊκό Κόμμα», ακόμη και αν συνεργαστούν με άλλες σοσιαλδημοκρατικές ή «συντηρητικές» δυνάμεις.

Στόχος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι να συγκεντρώσει ποσοστό 30% με την βοήθεια του νεοφιλελεύθερου κόμματος των «Πολιτών».

Τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «El Mundo» δείχνει ότι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ παραμένει στην πρώτη θέση με 27,5% και 120 έδρες.Στις εκλογές του Απριλίου, το κόμμα είχε αποσπάσει ποσοστό 28,7% και 123 έδρες.

Στη δεύτερη θέση έρχεται το «Λαϊκό Κόμμα» με ποσοστό 20,6% και 94 έδρες (τον Απρίλιο το ποσοστό του ήταν 16,7% με 66 έδρες).Ακολουθεί το ακροδεξιό «Vox» το οποίο ενισχύει τις δυνάμεις του και καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 13,4% και 44 έδρες (από 10,3% που ήταν το Απρίλιο και 24 έδρες).

Η συμμαχία του Πάμπλο Ιγκέσιας, οι «Ποδέμος Ουνίδας» (Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) λαμβάνουν ποσοστό 13,5% και 36 έδρες (από 14,3% και 42 έδρες).

Το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες» εμφανίζονται με ποσοστό 8,9% και 16 έδρες (από 15,9% και 57 έδρες τον Απρίλιο). Ακολουθεί το κόμμα «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας»(ERC) με 4% και 15 έδρες (από 3,9% και 15 έδρες), το Εθνικό Κόμμα Βάσκων (PNV) με 1,4% και 6 έδρες (από 1,5% και 6 έδρες), ο συνασπισμός «Μαζί για την Καταλονία» (JxCat) με 1,2% και 4 έδρες (από 1,9% και 7 έδρες) και το «Περισσότερο Πατρίδα» με 3,9% και 3 έδρες, που στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε λάβει μέρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης