Βρετανία: Γιατί... σέρνουν τον νέο πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων;

Βρετανία: Γιατί... σέρνουν τον νέο πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων;

Μήπως το μετάνιωσε; Μήπως δεν ήθελε να πάει στη θέση του; Τι συνέβη;

britain
Στο άκουσμα του ονόματός του για το αξίωμα του προέδρου της βουλής των Κοινοτήτων, ο βουλευτής των Εργατικών Λίντσει Χόιλ έσκασε ένα μεγάλο χαμόγελο με πολλούς Βρετανούς βουλευτές να σπεύδουν προς το μέρος του και να αρχίσουν να τον σέρνουν.

Ο Χόιλ βρέθηκε περικυκλωμένος από βουλευτές οι οποίοι τον έπιασαν από το χέρια κι άρχισαν να τον σύρουν προς την καρέκλα του προέδρου της βουλής. Εκείνος όμως αντιστεκόταν σθεναρά. Έδειχνε ντροπαλός, σαν να το είχε μετανιώσει, την ίδια όμως ώρα, το απολάμβανε...



Γιατί όμως δεν ήθελε να πάει στη θέση του; Μήπως άλλαξε γνώμη;

Στο βίντεο του βρετανικού δικτύου «Sky Νews» που ανέβασε στο Twitter, οι χρήστες μπορούσαν να απολαύσουν το περίεργο θέαμα.

Ο Λίντσει Χόιλ εξελέγη την Δευτέρα νέος πρόεδρος (Speaker) της Βουλής των Κοινοτήτων διαδεχόμενος των Τζον Μπέρκοου που κατείχε αυτήν τη θέση επί μια δεκαετία. Εξαρχής θεωρείτο φαβορί τελικά όμως εξελέγη στον τέταρτο γύρο, με 325 ψήφους υπέρ σε σύνολο 540.

«Θα είμαι ουδέτερος. Θα είμαι διαφανής», είπε ο 62χρονος Χόιλ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Αυτή η Βουλή θα αλλάξει, αλλά θα αλλάξει προς το καλύτερο», πρόσθεσε. Ο Χόιλ ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων από το 2010.

Εφόσον όμως επεδίωξε αυτό το αξίωμα, γιατί αντιστεκόταν στους βουλευτές που τον «έσπρωχναν»;

Mέχρι τον 17ο αιώνα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έβλεπαν τον Speaker ως «πράκτορα» του Στέμματος.

Κλείσιμο
Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων ενισχύθηκε με περισσότερες αρμοδιότητες έναντι του Στέμματος.

Τα πράγματα άλλαξαν όταν το 1642, ο τότε Βασιλιάς Κάρολος ο Α' εισήλθε στη βουλή και ζήτησε να συλληφθούν πέντε βουλευτές για προδοσία.

Ο τότε πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Γουίλιαμ Λίντχαλ όχι μόνο δεν συνεργάστηκε αλλά και αποστασιοποιήθηκε λέγοντας ότι είναι υπηρέτης της Βουλής των Κοινοτήτων. Δεν πτοήθηκε από τους 400 οπλισμένους άνδρες που συνόδευαν τον Βασιλιά.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Speaker της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωνε την πίστη του στην ελευθερία του κοινοβουλίου και όχι στη βούληση του μονάρχη.

Κι ενώ ο Χόιλ έχει επισήμως αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, στο μέτωπο της προεκλογικής εκστρατείας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει να μειώνεται η διαφορά Συντηρητικών - Εργατικών, με τους Τόρις να προηγούνται με επτά μονάδες έναντι του κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τομ Γουάτσον ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του «αδειάζοντας» τον Κόρμπιν, κατά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Βρετανία.

Ο Γουάτσον είχε ταχθεί υπέρ της διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης