Mεταναστευτικό: Η κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ

Mεταναστευτικό: Η κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ

«Η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα δεν έδρεψε δάφνες για τη μεταναστευτική της πολιτική», σχολιάζει ελβετική εφημερίδα - «Για την εφαρμογή του νέου νόμου, η Ελλάδα χρειάζεται την βοήθεια της Ευρώπης», επισημαίνει η εφημερίδα «Neue Zuerchen Zeitung»

4930621
«Η Ελλάδα ενισχύει τον νόμο περί ασύλου συνεχίζοντας την μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά προς την ενδοχώρα», γράφει η ελβετική εφημερίδα «Νeue Zuerchen Zeitung» και προσθέτει:
«Για την εφαρμογή του νόμου, χρειάζεται ευρωπαική βοήθεια».

«Η μεταναστευτική κρίση είναι κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη», προσθέτει η ελβετική εφημερίδα.

«Η Ελλάδα, εκτός από την Ιταλία, είναι το πιο εκτεθειμένο κράτος στην Ευρώπη αναφορικά με το μεταναστευτικό. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η ελληνική βουλή ψήφισε έναν νέο νόμο για το άσυλο, ο οποίος αναμένεται να δώσει αέρα στη χώρα. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να κάνει πιο σύντομες τις διαδικασίες ασύλου και να επιταχύνει την επιστροφή των αιτούντων άσυλο που έχουν απορριφθεί. Με τον τρόπο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Από το πικ της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, ο αριθμός των αφίξεων δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός. Επί του παρόντος, περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν "κολλήσει" στα ελληνικά νησιά σε υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς. Υπάρχουν περίπου 80.000 μετανάστες σε ολόκληρη τη χώρα και οι εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου ανέρχονται σε 68.000».

«Το ζήτημα της μετανάστευσης αναδείχθηκε ταχύτητα σε καίριο ζήτημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που βρίσκεται μόλις τρεις μήνες στην εξουσία».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η επίλυση του προσφυγικού είναι το πιο επείγον ζήτημα για τους πολίτες, ακόμη και από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις φορολογικές περικοπές. Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη καταψήφισε τον νόμο, επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Με την πολιτική που ακολούθησε στο μεταναστευτικό η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα δεν έδρεψε δάφνες».

«Ο συνδυασμός της φιλελεύθερης νομοθεσίας με τη διοικητική ανεπάρκεια και την έλλειψη κεφαλαίων συνέβαλε σημαντικά στην καταστροφή των νησιών του Αιγαίου. Ακόμη πιο σοβαρή είναι η συλλογική ανευθυνότητα των κρατών μελών της ΕΕ που εγκατέλειψαν την Ελλάδα», υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Σε αντίθεση με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων που επέκριναν το νόμο περί ασύλου, ο Αυστριακός εμπειρογνώμονας σε θέματα μετανάστευσης, Γκέραλντ Κνάους, χαιρετίζει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ελβετικό δημοσίευμα.

«Η αύξηση της αποτελεσματικότητας κατά την εφαρμογή των διαδικασιών ασύλου είναι το κρίσιμο σημείο», όπως επισημαίνει. «Ωστόσο, ο Κνάους αμφιβάλλει κατά πόσο η Ελλάδα διαθέτει τους επιχειρησιακούς πόρους για την πραγματική εφαρμογή του νόμου».

«Οι χώρες της Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, καλούνται να βοηθήσουν την Ελλάδα», υποστηρίζει ο Αυστριακός ειδικός και προσθέτει:

«Στην πραγματικότητα, στο Αιγαίο και τον Έβρο, η Ελλάδα ελέγχει όχι μόνο τα δικά της σύνορα αλλά και την πρόσβαση σε μία στρατηγικά σημαντική θέση στον χώρο Σένγκεν».

Την ώρα που ο ελβετικός Τύπος εστιάζει στις αντιδράσεις σχετικά με τον νέο νόμο περί ασύλου που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή, τα περισσότερα γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρονται στην παραλίγο τραγωδία σαν του Έσεξ στην Ξάνθη.

«Οι αρχές της Ξάνθης εντόπισαν χθες μέσα σε φορτηγό-ψυγείο 80 μετανάστες σε κακή κατάσταση», γράφουν το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και οι δύο εφημερίδες «Die Welt» και «Tagesspiegel».

«Οι άνθρωποι αυτοί κινδύνεψαν να πάθουν ασφυξία. Ευτυχώς οι ελληνικές αρχές τους εντόπισαν στην Ξάνθη. Το φορτηγό-ψυγείο είχε προορισμό την Θεσσαλονίκη», υποστηρίζουν τα γερμανικά δημοσιεύματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης