Μεξικό: Βίντεο με το φιάσκο από τη «σύλληψη» του γιού του Ελ Τσάπο

Μεξικό: Βίντεο με το φιάσκο από τη «σύλληψη» του γιού του Ελ Τσάπο

Αναπάντητο ακόμα ποιος έδωσε την εντολή για αυτή την τόσο κακά σχεδιασμένη επιχείρηση αλλά και πώς οι άνθρωποι των καρτέλ κατάφεραν τόσο γρήγορα να συγκροτήσουν μια τόσο δυναμική επιχείρηση απελεύθερωσης του γιού του Ελ Τσάπο

tsapo-1
Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με το φιάσκο για τη σύλληψη ενός εκ των γιών του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν επιχείρησε η κύβερνηση το Μεξικό.

Η αποτυχημένη επιχείρηση, καθώς οι αστυνομικοί τελικά υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τον Οβίδιο Γκουζμάν Λόπεζ, αφού αρχικά τον είχαν συλλάβει, προκειμένου να γλιτώσουν, πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου.

Στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές του Μεξικό την Τετάρτη φαίνονται οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν τον γιο του Ελ Τσάπο και να τον καλούν να μιλήσει με τα μέλη του καρτέλ Σιναλόα προκειμένου να σταματήσει η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του.

Momento exacto de la detención del hijo de 'El Chapo' Guzmán


Ο 29χρονος Οβίδιο Γκουσμάν φαίνεται στο βίντεο να μιλάει με τα μέλη του καρτέλ και να τους ζητά να σταματήσουν την αντεπίθεσή τους. «Σταματήστε το, παρακαλώ, έχω παραδοθεί. Σταματήσε τώρα, ηρεμήστε, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο... Πείτε τους να οπισθοχωρήσουν, δεν το θέλω αυτό».

Κλείσιμο
Η έκκληση του γιού του Ελ Τσάπο, ωστόσο, έπεσε στο κενό καθώς για τουλάχιστον τέσσερις ώρες τα μέλη του καρτέλ συνέχιζαν τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών υποχρεώνοντας τους υπεύθυνους της επιχείρησης να δώσουν εντολή ο 29χρονος Οβίδιο να αφεθεί ελεύθερος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Μεξικό, μια ειδική μονάδα της αστυνομίας είχε σταλεί στην πόλη Κουλιακάν όπου είχε εντοπιστεί ο Οβίδιο, ο οποίος σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές «είναι ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ».

Footage reveals foiled raid against El Chapo's son


Ο σχεδιασμός της αστυνομίας προέβλεπε τον σχηματισμό δύο ζωνών ασφαλείας γύρω από το σπίτι για το οποίο υπήρχαν ασφαλείς πληροφορίες ότι βρισκόταν ο γιος του Ελ Τσάπο.

Η επιχείρηση, όμως, κατέρρευσε όταν ένοπλοι εμπόδισαν τους στρατιώτες και τους εθνοφρουρούς από το να σχηματίσουν τον εξωτερικό από τους δύο κύκλους ασφαλείας.

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας η πίεση για τις αρχές αυξήθηκε όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτια στρατιωτικών παίρνοντας ως ομήρους έναν αξιωματικό και εννέα φαντάρους.

Ο ίδιος απάντησε και σε όσους ασκούν κριτική για μικρή δύναμη πυρός των αστυνομικών λέγοντας ότι είχαν μαζί τους θωρακισμένα οχήματα, πολυβόλα των 50 χιλιόστών και εκτοξευτές πυραύλων. Πρόσθεσε δε ότι, αν είχε χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη δύναμη πυρός, τότε θα υπήρχε κίνδυνος για αμάχους.

Αυτό, πάντως, που δεν απαντήθηκε από τις ανακοινώσεις της Τετάρτης ήταν ποιος έδωσε την εντολή για αυτή την τόσο κακά σχεδιασμένη επιχείρηση αλλά και πώς οι άνθρωποι των καρτέλ κατάφεραν τόσο γρήγορα να συγκροτήσουν μια τόσο δυναμική επιχείρηση απελεύθερωσης του γιού του Ελ Τσάπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης