LIVE

Κορωνοϊός

Brexit: Η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται με νέα παρά(σ)ταση και πρόωρες εκλογές

boris_mk

Γιατί υποχώρησε ο Μακρόν στην προσπάθειά του να μπλοκάρει μια άνευ όρων παράταση στη Βρετανία και γιατί ο Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές

«Βρισκόμαστε στο έτος 2192. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέπτεται τις Βρυξέλλες για να ζητήσει μια ακόμα παράταση για το Brexit. Κανείς δεν θυμάται πώς ξεκίνησε αυτό το έθιμο, κι όμως συγκεντρώνει τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο». Αυτή η πανέξυπνη δημοσίευση που στο Twitter περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το χάος που επικρατεί με το Brexit.

Οι πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προκηρυχθούν την 12 Δεκεμβρίου. Δηλαδή την πρώτη ημέρα διεξαγωγής τος χειμερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το βρετανικό χιούμορ είναι σίγουρα κάτι που θα λείψει από την ΕΕ. Εκτός φυσικά από τα χρήματα που θα έπρεπε να καταβάλει η χώρα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τη θέση της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Για την ιστορία, οι Βρετανοί πολίτες αποφάσισαν στις 23 Ιουνίου του 2016 - με δημοψήφισμα - να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έξοδος της χώρας είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου 2019. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεννόηση με το Λονδίνο, αποφάσισε να σεβαστεί την ψήφο των Βρετανών πολιτών. Αφού οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση... ας φύγουν.

Το ζήτημα ήταν ότι δεν έφευγαν. Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δώσει μια παράταση στους Βρετανούς. Για να μην υπάρξει η περίπτωση μιας «άτακτης» εξόδου (σσ. ενός διαζυγίου κατ' αντιδικία), οι Βρυξέλλες και οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να σεβαστούν την απόφαση των Βρετανών πολιτών αλλά και την κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας. Άλλωστε καμία πλευρά δεν κερδίζει από ένα διαζύγιο. Συνεπώς οι Ευρωπαίοι δώσαμε λίγο ακόμα χρόνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να εγκαταλείψει την ΕΕ τα ξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου του 2019. Δεν τα κατάφερε. Η ΕE αποφάσισε να δώσει ακόμα (!) μια παράταση σε αυτήν την φαρσοκωμωδία. The show must go on...

Σε όλη αυτήν τη διάρκεια, οι ψηφοφορίες που έλαβαν χώρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν πρωτοφανείς. Το Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας δεν μπορούσε να αποφασίσει για την αποχώρηση από μια Ένωση στην οποία κανείς δεν θέλει να τους κρατήσει. Από την πρώτη ψηφοφορία μέχρι σήμερα τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου. Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να κάνει για νιοστή φορά το χατίρι στο Λονδίνο και να δώσει μια ακόμα παρά(σ)ταση μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Η Βουλή των Κοινοτήτων προσπαθεί να περάσει μια τροπολογία με την οποία η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές πριν τα Χριστούγεννα, ώστε με το νέο έτος η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει επιτέλους να ασχοληθεί με το σημαντικότερο ζήτημά της. Δηλαδή με τον επόμενο προϋπολογισμό της. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να μπλοκάρει μια άνευ όρων παράταση στη φαρσοκωμωδία του Brexit, ωστόσο μετά το «βέτο» που έθεσε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, οι πιθανότητες να καταφέρει να περάσει ξανά τη θέση του ήταν μηδαμινές.

«Ήταν 29 εναντίον μίας χώρας» ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές στο protothema.gr. Με λίγα λόγια, 26 κράτη – μέλη της ΕΕ συν τα τρία βασικά θεσμικά όργανα της ΕΕ (ήτοι Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) ήταν απέναντι από το Παρίσι και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία υποχώρησε. Τι άλλαξε όμως από την τελευταία φορά που ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ άσκησε όλη του την επιρροή για να δοθεί μια ακόμα παράταση στο Λονδίνο; Η απάντηση είναι απλή. Δεν άλλαξε, σχεδόν, τίποτα. Ως εκ τούτου η ΕΕ δίνει μια ακόμα ευκαιρία στο Λονδίνο, ουδείς γνωρίζει εάν θα είναι η τελευταία, ελπίζοντας να προκηρυχθούν εκλογές στο Λονδίνο πριν τα Χριστούγεννα και το νέο έτος να φέρει επιτέλους ένα συντεταγμένο Brexit.

Γάλλοι διπλωμάτες θεωρούν ότι ο απερχόμενος, Πολωνός, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μαζί με κάποια κράτη – μέλη όπως η Γερμανία, προσπαθούν να δώσουν στο Λονδίνο την ευκαιρία να παραμένει στην ΕΕ μέσω διαρκών παρατάσεων. Το Παρίσι θεωρεί αυτήν τη διαδικασία ως μια μεγάλη «φάρσα» και ζητεί να γίνει σεβαστή η ψήφος των Βρετανών πολιτών και η χώρα να εγκαταλείψει την ΕΕ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Τι θα γίνει εάν ο Μπόρις Τζόνσον επανέλθει με απειλές για ασύντακτο Brexit ακόμα και μετά τα Χριστούγεννα; Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν κάθε λόγο να το κάνει» δήλωσαν στο prothema.gr. διπλωματικές πηγές από το Παρίσι.

Την ίδια στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο άπαξ και συνεχίσει να αποτελεί κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά την 1η Νοεμβρίου, θα πρέπει να προτείνει έναν ή μια Επίτροπο για την Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ λάιεν. Η εκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να βρει ένα ακόμα χαρτοφυλάκιο για έναν Βρετανό Επίτροπο ο οποίος βάσει του άρθρου 245 της Συνθήκης της ΕΕ, θα σταματήσει να εργάζεται «για το συμφέρον ολόκληρης της ΕΕ» μετά την 1η Φεβρουαρίου του 2020.

Μια λύση θα μπορούσε να ήταν μια ακόμα παράταση στην Επιτροπή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Όταν ο Λουξεμβούργιος πολιτικός δήλωσε δημοσίως ότι θεωρεί σχεδόν διασκεδαστικό το γεγονός ότι δεν μπορούν να τον αντικαταστήσουν, δεν γνώριζε ενδεχομένως ότι θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να παραμείνει στην προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, λόγω της αδυναμία ενός δημοσιογράφου και πρώην ανταποκριτή στις Βρυξέλλες (!) του Μπόρις Τζόνσον, να κάνει πράξη αυτό που πάντοτε επιθυμούσε. Να βγάλει τη χώρα του από την ΕΕ.

Παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ο διορισμένος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, καθώς ο ηγέτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρπιν είναι ο πιο αντιδημοφιλής πολιτικός των τελευταίων δεκαετιών. Η «kolotoumba» του κ. Τζόνσον, όπως σχεδόν κάθε «kolotoumba» πολιτικού στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία δεν φαίνεται να επηρεάζει τους ψηφοφόρους. Μόνο τους ίδιους τους «ακροβάτες της πολιτικής», λίγο καιρό μετά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Τι λέτε ;

Είναι ο Μπόρις Τζόνσον ο νέος Τσώρτσιλ;

boorish: a rude and insensitive person

Ο Τσώρτσιλ μιλούσε για ένωση Γαλλίας-Βρετανίας ως μία χώρα και για ευρωπαϊκή συνοχή, συνομοσπονδία κτλ. Franco-British Union

Ilias pagt

Είναι; Ο Αλέξης Τσίπρας ο νέος Ελευθέριος Βενιζέλος???!

δέρνω

Η Σκοτία θα απελευθερωθεί απ' την σκλαβιά ασχέτως με το τι γίνει στην ξεχωριστή από αυτούς χώρα Αγγλία. Οι Άγγλοι μετρούν τα λεφτά, ενώ η σημαία τους αποτελεί συμβολισμό τριών αγίων. Ευτυχώς οι Πακιστανοί και οι Ινδοί θα αντικαταστήσουν τους λευκούς Βρετανούς. Πού πήγε η αυτοκρατορία τους; Τί νόημα είχε όλος αυτός ο κόπος αφού οι ηλίθιοι δεν αποδέχονται την συμβατότητα μεταξύ των λαών;

Είναι πολύ μεγάλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να χωρέσει στη γερμανική ΕΕ.

Καλή διάλυση στο γερμανικό μόρφωμα.

Ilias pagt

Εσείς εδώ πιστεύετε ότι ΑΝ βγουν.... τελειώσαμε!! Σε λίγο καιρό θα μας τα ξανά πρήζουν γιατί θα θέλουν να ξαναμπούν.

Από την στιγμή που θα φύγει η Αγγλία..

Το μέλλον της Γερμανικής Ε. Ε. είναι προδιαγεγραμμένο. Όπως το 1940.

Καφετζής με πτυχίο της ζωής...

Καλά κράτα την αναπνοή σου...όπου να ναι έρχεται!

Scotch

Όλη η Ελλάδα προσκυνά την Βρετανική μοναρχία. Εδώ ο Έλληνας καταψήφισε την δικιά του. Πολύ σημαντική χώρα η Αγγλία. Σου αρέσουν οι μαύροι; Έχεις πάει Αγγλία; Δεν ελέγχουν ούτε την σκούφια τους! Ισλαμιστής, Ινδουιστής ή Σιχ είσαι; Η Σκοτία έφυγε. Scotland με o. Όχι Scωtland.

x.

Εσείς και το Espresso, για έγκυρη ενημέρωση...

Ποιός φταίει, οι Άγγλοι;

Ή η Ε.Ε. που ξεφτιλίστηκε και δεν τραβάει;

Μάθε ελληνικά και μάθε από ζωή

Στη ζωή ξεφτιλίζεται αυτός που ζητάει και όχι αυτός που δίνει

σύγκρινε τις σημαίες

Οι ναζί και οι Ευρωπαίοι έχουν σχεδόν την ίδια σημαία, με κύκλο, γωνίες και ισχυρή την Γερμανία. Νικήσαμε! Οι Άγγλοι απλώς θα χάσουν την Σκοτία, κι αντί για ΗΠΑ, θα πάρουν... εγώ στο είπα.

Η φαρδοκωμωδία,κύριε συντάκτα,έγκριται στο ότι το κοινοβούλιο μπλοκάρει τη λαϊκή βούληση για Brexit.

Αλλά τέρμα τα ψέματα.Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

οξεία απώλεια μνήμης

Τι έγινε το 31 Οκτώβρη; Ποια βουλή αγαπητέ δεν αφήνει, η βουλή είναι διασπασμένη όπως κι αυτοί που ψήφισαν μέσα/έξω (50/50) κ έτσι η παραλυσία και οι ξεφτίlες θα συνεχίζονται...Περιμένουμε τις 31 Γενάρη για να μας ανακοινώσεις τη...νέα ημερομηνία που θα πάει...ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

@

Η φαρσοκωμωδία, κύριε σχολιαστά, έγκειται στο γεγονός οτι και το κοινοβούλιο εκφράζει τη λαϊκή βούληση. Οι βουλευτές έχουν εκλεγεί από το λαό και εκφράζουν αυτούς που τους ψήφισαν εν γνώσει των απόψεων τους.

Δημοκρατία σημαίνει εκλογές μία φορά στην ζωή σου

ειδάλλως έχουμε αμεσοδημοκρατικό αναρχισμό.

Θέατρο παραλόγου

Κανένας δεν εκπλήσσεται. Τα κόμματα που θέλουν μπρέξιτ (συντηρητικοί- όχι όλοι, φαράζ) αντιπροσωπεύουν το 50% και τα κόμματα κατά του μπρέξιτ (εργατικοί-όχι όλοι, φιλελεύθεροι, πράσινοι κ.α.) συγκεντρώνουν το άλλο 50%. Πάλι οι συντηρητικοί θα κερδίσουν τις εκλογές αλλα τίποτα δεν θ' αλλάξει αφου είναι κ οι ίδιοι χωρισμένοι μεταξυ τους και δεν θα μπορούν να περάσουν τίποτα στη βουλή. Μάταιες εκλογές για να περνάει ο καιρός κ ακυβερνησία πάλι, κ το ξέρουν....

τρώω Άγγλους για πρωινό

Θα κάνουν μπινιά θα το δεις. Οι Άγγλοι σκέφτονται από τα πισινά. Ότι δεν κάνουν με το μυαλό, το κάνουν με γλοιώδη δόλο. Ευτυχώς γέμισαν με σκουρόδερμους, που τουλάχιστον είναι ηθικότεροι απ' Βρετανικό πάτο. Χωρίς την Αγγλία, δεν θα χάναμε την Πόλη, γιατί θα είχαμε συνείδηση Τούρκου (πράγμα πιο έντιμο, διότι στα μυαλά ο Έλληνας ακόμα Τούρκος είναι). Ως ευχαριστώ στην Αγγλία θα έπρεπε να αποκεφαλίσουμε όλη την βρετανική βασιλική οικογένεια διότι ο τελετουργικός πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται μέσα από κοινοβουλευτικές ίντριγκες και όχι βάσει γονιδίων. Τουλάχιστον υπάρχει λήξη στην θητεία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης