Ο Τραμπ αίρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Ο Τραμπ αίρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες η εκεχειρία που εμείς πετύχαμε τηρείται πολύ καλά» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Λίγες ώρες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία για ανακωχή 150 ωρών, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι έκανε «καταπληκτική δουλειά» στο θέμα της Συρίας

maxresdefault-11
Σε αλλαγή πλεύσης προχωρά ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από τον πόλεμο δηλώσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία και μετά τη συμφωνία Άγκυρας - Μόσχας για εκεχειρία 150 ωρών. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τις οποίες είχε επιβάλλει για την στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρονται οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς - όπως τόνισε - θα υπάρξει μόνιμη ανακωχή στη βόρεια Συρία. Η απόφαση των ΗΠΑ φτάνει ενώ οι Κούρδοι εγκαταλείπουν την περιοχή, όπως άλλωστε προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Μόσχα και Άγκυρα.

Μεγάλος κερδισμένος, πάντως, από τις εξελίξεις στη Συρία αναδεικνύεται η Ρωσία καθώς εμφανίζεται ως δύναμη επιβολής της ειρήνης. Ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη αναπτυχθεί στα προπύργια των Κούρδων Κομπάνι και Μανμπίτζ, ενώ χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από τη Συρία. 

Παρόλο που από τις πρώτες ώρες μετά τη σύναψη της αμερικανοτουρκικής συμφωνίας για πενθήμερη ανακωχή ήχησαν τουρκικά πυρά, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά για πολύ καλή τήρηση της εκεχειρίας στη βορειοανατολική Συρία. Επιχειρώντας να χτίσει, δε, το προφίλ του ειρηνοποιού αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πολεμούν πλέον στο αιμοτοβαμμένο έδαφος της Συρίας. Δεν μπορεί, ωστόσο, να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι ο πλανητάρχης δέχθηκε διεθνείς επικρίσεις, αλλά και πυρά από μέλη του κόμματός του για εγκατάλειψη των Κούρδων.

«Κάναμε τρομερή δουλειά»

«Ένας μικρός αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων θα παραμείνουν στην περιοχή για να προστατεύουν τα αποθέματα πετρελαίου», δήλωσε ο Τραμπ.

«Έχουμε κάνει τρομερή δουλειά» ισχυρίστηκε, ακόμη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσπαθώντας να εμφανίσει σοφή την επιλογή του να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία.

«Στην αρχή περιφρονούσαν τη δουλειά που κάναμε με την Τουρκία, τώρα όμως ο κόσμος λέει: καταπληκτικό αποτέλεσμα, μπράβο».

Κλείσιμο
Εξαπολύοντας, δε, επίθεση στον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, ο Τραμπ έκανε λόγο για αρρωστημένη πολιτική σχετικά με το συριακό, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.


Πριν από ένα 24ωρο και μετά την εκπνοή της συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για πενθήμερη ανακωχή στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι οι ΗΠΑ αθέτησαν τις υποσχέσεις τους.

«Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν πλήρως τις υποσχέσεις που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στη συμφωνία για την προσωρινή εκεχειρία στην βορειοανατολική Συρία», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ τόνισε - από την πλευρά του - πριν από λίγες ώρες και μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, πως η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει.

«Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς – και υποθέτω πως είναι ακριβείς – θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNN.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης