«Καρφί» της Ρωσίας σε ΗΠΑ: Προδώσατε τους Κούρδους και τους αναγκάσατε να πολεμήσουν τους Τούρκους

trump_ar

Αιχμηρή δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου λίγες ώρες μετά τη «Γιάλτα» της Συρίας που συμφώνησαν Πούτιν-Ερντογάν - Οι Κούρδοι θα πρέπει να αποχωρήσουν σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία ενώ Ρώσοι και Τούρκοι θα κάνουν κοινές περιπολίες σε ζώνη 10χλμ. εντός της Συρίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγες ώρες αφού ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την απομάκρυνση των Κούρδων από τη «ζώνη ασφαλείας», δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία έπειτα από χρόνια στενής συνεργασίας, αναγκάζοντάς τους να πολεμήσουν εναντίον των στρατιωτών της Τουρκίας.

«Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ υπήρξαν ο στενότερος σύμμαχος των Κούρδων. Πλέον οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους και στην πραγματικότητα τους πρόδωσαν. Τώρα προτιμούν να αφήσουν τους Κούρδους στα σύνορα και σχεδόν να τους αναγκάσουν να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρο πως, αν οι Κούρδοι δεν απομακρύνονταν από τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας στη συροτουρκική μεθόριο, τότε οι Σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα αναγκάζονταν να φύγουν από την περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση οι εναπομείναντες Κούρδοι θα αναγκάζονταν να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό.

Άγκυρα και Μόσχα κατέληξαν σε συμφωνία για τον έλεγχο ζώνης στη βορειοανατολική Συρία μετά την απομάκρυνση των Κούρδων
syria_ar

Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι δεν θα επαναλάβει τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, αφού αυτοί απομακρύνθηκαν από τη μεθόριο βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν πριν πέντε ημέρες Άγκυρα και Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά τους ο Τούρκος και ο Ρώσος πρόεδρος, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συριακή κρίση, συμφώνησαν χθες να αναλάβουν από κοινού τον έλεγχο μεγάλου μέρους της περιοχής για την οποία ερίζουν η Άγκυρα και οι Κούρδοι.

Ο Άσαντ αρνείται «οποιαδήποτε εισβολή»

Έπειτα από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Σότσι της νοτιοδυτικής Ρωσίας, οι Ερντογάν και Πούτιν αποφάσισαν σε πρώτο χρόνο να αναπτύξουν ρωσικές και συριακές στρατιωτικές περιπολίες σε περιοχές της μεθοριακής ζώνης που συνορεύει με την περιοχή όπου ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε την επιχείρησή του.

Στη συνέχεια, «150 ώρες αργότερα», κοινές περιπολίες, αυτή τη φορά ρωσο-τουρκικές, θα αναπτυχθούν στην ίδια περιοχή.

Ωστόσο η Τουρκία θα διατηρήσει τον έλεγχο στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της Ταλ Άμπιαντ, την οποία κατέλαβε στην αρχή της επιχείρησής της, και της Ρας αλ Άιν, από την οποία αποχώρησαν την Κυριακή οι τελευταία Κούρδοι μαχητές. Πρόκειται δηλαδή για μια ζώνη ασφαλείας μήκους 120 χιλιομέτρων υπό τον άμεσο έλεγχο της Άγκυρας, έναντι των 440 χιλιομέτρων που ζητούσε αρχικά.

Ο Ρέντουρ Χαλίλ, ένας από τους διοικητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση «όλων των μαχητών μας και των δυνάμεων ασφαλείας από τη ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων μεταξύ της Ρας αλ Άιν ως τη Ταλ Άμπιαντ».

Πλέον η Τουρκία και η Ρωσία ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της τουρκοσυριακής μεθορίου.

«Με τον Πούτιν καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία», τόνισε ο Ερντογάν.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικές, δηλαδή αποφασιστικές, και θα επιτρέψουν να διευθετηθεί μια πολύ τεταμένη κατάσταση», επεσήμανε από την πλευρά του ο Πούτιν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο ο Σύρος ομόλογός του Μπασάρ αλ Άσαντ εκτίμησε ότι «αυτοί που είχαν αυτονομιστικά σχέδια ευθύνονται για τις εξελίξεις που υπήρξαν», αναφερόμενος στους Κούρδους, όπως μετέδωσε χθες το συριακό πρακτορείο SANA.

Υπενθύμισε εξάλλου την «πλήρη εναντίωσή του σε οποιαδήποτε εισβολή στο συριακό έδαφος υπό οποιοδήποτε όνομα και πρόφαση».

Ο Άσαντ επανέλαβε επανειλημμένα ότι τελικά η κυβέρνησή του θα αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου της Συρίας.

Επιστροφή των προσφύγων

Από τις 9 Οκτωβρίου η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση προκάλεσε τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων στη βόρεια Συρία.

Στη συμφωνία που υπεγράφη χθες στο Σότσι, οι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να διευκολύνουν την «εθελοντική» επιστροφή στη Συρία των προσφύγων, με την Τουρκία να δηλώνει ότι επιθυμεί δύο εκατομμύρια εξ αυτών να εγκατασταθούν στη ζώνη ασφαλείας που μόλις δημιουργήθηκε.

Ο Πούτιν επέμεινε στη σημασία της μάχης κατά «της τρομοκρατίας», αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και οι δυτικές χώρες ανησυχούν ότι μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα καταλήξει στην απελευθέρωση χιλιάδων τζιχαντιστών που κρατούνται από τους Κούρδους.

Η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία, εγκαταλείποντας τους Κούρδους, συμμάχους τους στη μάχη κατά του ΙΚ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε στη συνέχεια ότι ένας «μικρός» αριθμός Αμερικανών στρατιωτών θα παραμείνουν στην περιοχή, όμως μακριά από τη ζώνη όπου έχει αναπτυχθεί ο τουρκικός στρατός.

Ο Πούτιν επανέλαβε χθες ότι κατανοεί τα συμφέροντα «εθνικής ασφάλειας» της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ερντογάν και Πούτιν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν αφού η Ρωσία ουσιαστικά ανέκοψε την τουρκική προέλαση στη Συρία ενθαρρύνοντας την προσέγγιση μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων.

Ο συριακός στρατός, συνοδευόμενος από ρωσικές στρατιωτικές περιπολίες, ανακατέλαβε κάποιες περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο περιορίζοντας τις φιλοδοξίες της Άγκυρας για τον σχηματισμό «ζώνης ασφαλείας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΚΥΠΡΙΟΣ

Να ξαναπούμε τα βασικά: 1) Η Ρωσία έχει σύμμαχο τη Συρία. 2) Οι ΗΠΑ έχουν - ακόμα - σύμμαχο την Τουρκία. 3) Οι Κούρδοι ενισχύθηκαν από τις ΗΠΑ κι ήταν ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ σύμμαχοί τους. Έλεγχαν το ΒΔ μέρος της Συρίας παράνομα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- έστω κι αν μας συμφέρει ως έθνος. ΔΕΝ τους αναγνώρισαν ως κράτος ούτε οι Αμερικάνοι ούτε οι ... Σουαχίλι. 4) Οι Αμερικανοί αποδέχονται την ζώνη εισβολής της Τουρκίας. 5) Οι Ρώσοι το ίδιο. 6) Οι Κούρδοι ωρύονται και τους φταίει ο ...Τραμπ! Απαιτούν επειδή τους βοήθησε να τους βοηθά πάντα. ΕΡΩΤΗΜΑ: ΠΟΙΟΣ είναι ο προδότης; ΥΓ Ασφαλώς και είναι στρατηγική ήττα των ΗΠΑ. Αλλα αυτό είναι ΑΛΛΟ θέμα.

@

οι αναλυτες ελληνικης τηλεορασης μπορουμε να πουμε αφοβα οτι ξεφτιλιστικαν.....ειναι πλεον ιδιας αξιοπιστιας με σεισμολογους κα μετεωρολογους.....προτεινω στην επομενη εισβολη τουρκιας να σχολιαζουν σεισμολογοι το θεμα και στον επομενο σεισμο να ακουσουμε εκτιμησεις γεωστρατηγικων αναλυτων....

Η πλειονότητα αυτών γελοίοι και άσχετοι

αλλά κυρίως και επικίνδυνοι γιατί διαμορφώνουν λάθος άποψη στον σοφό ελληνικό λαό που θα χρειαστεί ίσως να πάρει σοβαρές αποφάσεις στα εθνικά το επόμενο χρονικό διάστημα.

LM

οι αναλυτες στη τηλεόραση σου φταίνε? εδώ δεν διαβαζες τα σχόλια? καθε μέρα το 99.9% των σχολιαστών έγραφε την πάτησε η τουρκία, ηρθε το τελος της τουρκίας. Καθε μέρα διαβαζες απο το 99.9% των σχολιαστών με ποιο τρόπο η τουρκία καταστράφηκε. Και αν διαβάζεις τώρα, αυτη τη στιγμή σε άλλα άρθρα, το έκαναν κωλοτούμπα. Τώρα γραφουν "η σειρα της Ελλάδας", να ο πόλεμος με την Ελλάδα, να η καταστροφή της Ελλάδας. Εαν στον νεοέλληνα πεις "αύριο το μεσημέρι απο το συντριβάνι του χωριου σου θα πεταχτεί πυρηνικο υποβρυχιο", μέχρι το βραδυ δεν θα υπάρχει χώρος. Θα έχουν παει απο νωρις να πιασουν θέση για να βλεπουν καλυτερα το υποβρυχιο που θα βγει αύριο απο το συντριβάνι. Οι αναλυτες φταινε που οτι και να πουν το καταπίνουν αμασητο οι νεοέλληνες? Και κατι για τους "αναλυτες" της τηλεόρασης. Ζούμε σε μία χώρα που έχει μετατραπει σε ¨άγονο χωριό", όπου ανάλογα με τις γνωριμίες και το γλύψιμο, σε βαφτίζουν "αναλυτή" ή ότι άλλο θέλεις. Και αναλογα με το τι σε βαφτίζουν μπαινεις απο το παραθυρο και σε αναλογες κρατικες επιτροπες για να στεπωνεις έξτρα μισθό. Στην Ελλαδα ότι δηλώσεις, είσαι.

Γεωπολιτικός Αναλυτής TV

ΟΙ Τούρκοι όπως σας αναλύουμε συνέχεια έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες στο Αφρίν και σε όλα τα μέτωπα, έχουν υποστεί πανωλεθρία από τους Κούρδους. Αυτές τις αποτυχίες τους τώρα θα της εξάγουν στο Αιγαίο.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΝΥΧΤΑ69

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΕ, ΕΥΡΩ, ΝΑΤΟ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΞΑΝΘΟ ΓΕΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ!

Χρουτσοφανελης

Ουουου σιγουρα. Ειδες πως εμπειξαν το μαχαιρι και στους Κουρδους... Κανενας απ αυτους δεν αξιζει. Δυστηχως. Πουτιν Τραμπ Ερντογαν 3 γαιδαροι μαλωνανε σε ξενο αχυρωνα. Μπηξανε το μαχαιρι στους Κουρδους. Ο δε Πουτιν ειναι αυτος που εξοπλιζει τον Τουρκο για να την πεσαι αυριο σε εμας και στον ταχα "συμμαχο" του Ασαντ. Μεγαλο φιδι κολοβο λοιπον κι ο Πουτιν. Επομενως μη του πλαθεις το εγκωμιο. Τενεκες ξεγανωτος ειναι.

Κλασσικοί Τούρκοι

Ζητάνε 10 και παίρνουν 1. Αλλά πάλι αυτό, είναι κέρδος. Το ίδιο θα κάνουν και στο Αιγαίο και στη ΑΟΖ της Κύπρου.

Αλέξανδρος

ΑΜΕΡΙΚΑ πάπαλ@@@@@@@@

Μαααλιστα

''εθελοντικη'' επιστροφη προσφυγων στη Συρια.... οταν εδω ακομα ο παυλοπουλος μιλαει για ανοιχτες θαλασσες και καλες γειτονιες και τους προσφερουν επιδοματα μασες χαψες ξαπλες

φφ

οι κουρδοι παιξαν τα ρεστα τους με ΗΠΑ και χασαν.....ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΩΣ Η ΜΟΝΗ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ,..... ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥς ΗΓΕΤΕΣ ΜΕ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΗ ΤΑΚΤΙΚΗ....αν αντιστεκοταν 1,2 βδομαδες στην τουρκια ,ισως λογω διεθνους συμπαθειας κερδιζαν ακομα και ανεξαρτησια αλλα ΑΥΤΟΙ απλως διαλεξαν αυτοκαταστροφη ,εθελοντικη εξορια και ουσιαστικα παραδεχθηκαν οτι θυσιασαν αδικα 11000 συντροφους τους την τελευταια 4 ετια...

Joker

Η Τουρκία γίνεται υπερδύναμη. Το θέλουν αυτό οι τωρινές "υπερδυνάμεις", ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία; Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα. Τα συμφέροντα της Ελλάδας εξαρτώνται από την απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα.

Kapoios

Μπούρδες. Η Τουρκία γίνεται ο απρόβλεπτος και παρανοϊκός παράγοντας στην περιοχή ο οποίος κουράζει και αναγκάζει τους υπόλοιπους να λαμβάνουν έξτρα μέτρα και να καταναλώνουν πολύτιμους πόρους για να τον συγκρατήσουν. Τέτοια καθεστώτα σύντομα πέφτουν, η Τουρκία θα διαλυθεί από τους ίδιους τους "συμμάχους" της

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης