Brexit: Στην Ευρώπη πετά ξανά το μπαλάκι ο Τζόνσον μετά τη νέα ήττα στη Βουλή

Brexit: Στην Ευρώπη πετά ξανά το μπαλάκι ο Τζόνσον μετά τη νέα ήττα στη Βουλή

Ο Μπόρις Τζόνσον ζητά παράταση του Brexit για μετά την 31η Οκτωβρίου μετά την καταψήφιση του χρονοδιαγράμματος-εξπρές για τους εφαρμοστικούς νόμους - Ο Τουσκ συζητά για ενδεχόμενο παράτασης έως την 31η Ιανουαρίου, «κλωτσάει» η Γαλλία που μιλά μόνο για «τεχνική» παράταση «λίγων ημερών»

boris_ar
Η επιτυχία και η αποτυχία σε μια ψηφοφορία για τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Και η πιθανότητα παράτασης της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά από ποτέ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του χθεσινού επεισοδίου στη φαρσοκωμωδία του Brexit.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε για πρώτη φορά υπέρ του νομικού πλαισίου της συμφωνίας Brexit, ωστόσο, απέρριψε το στόχο του διορισμένου πρωθυπουργού Τζόνσον να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων 322 ψήφισαν κατά της συμφωνίας Τζόνσον και 308 υπέρ. Και πλέον ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάζεται να «παγώσει» την όλη διαδικασία.

Από μια άποψη πρόκειται για μια θετική ψήφο για τον Μπόρις Τζόνσον και για την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιθυμεί να δει ένα τέλος σε αυτό το δράμα. Ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον ήταν απογοητευμένος με το αποτέλεσμα. "Το σχέδιο που θα μπορούσε να είχε εγγυηθεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, χρειάζεται περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο κ. Τζόνσον. "Τώρα αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Ο διορισμένος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας προσπάθησε να εκβιάσει την ψήφο των βουλευτών απειλώντας ότι δεν θα ζητήσει παράταση εξόδου από την ΕΕ αλλά παράλληλα ότι θα είναι οι ίδιοι οι βουλευτές υπεύθυνοι εάν αναγκαστεί να ζητήσει παράταση(!)

Από τούδε και στο εξής είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίον θα απαντήσει στο αναμενόμενο αίτημα παράτασης της διαδικασίας εξόδου από το Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βαράντγκαρ, ο πρωθυπουργός του κράτους- μέλους της ΕΕ που επηρεάζεται άμεσα από το Brexit, χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων τονίζοντας παρά ταύτα ότι «απαιτείται περισσότερη σαφήνεια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έλαβε υπόψη τη σημερινή απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων και ετοιμάζει τα επόμενα βήματα εξετάζοντας το αίτημα παράτασης του Brexit μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση της Γαλλίας, ωστόσο, δια της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ορελί ντε Μονσαλέν διεμήνυσε ότι είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μόνο μια «τεχνική» αναβολή του Brexit, η οποία πρόκειται να διαρκέσει «λίγες ημέρες», για να διευκολύνει την επικύρωση διά ψηφοφορίας της νομοθεσίας γι’ αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποκλείει κάθε παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πέραν αυτής.

«Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία», επισήμανε η υπουργός μιλώντας στη γαλλική Γερουσία.

«Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία [αποχώρησης] ξανά αποκλείεται», πρόσθεσε η Ορελί ντε Μονσαλέν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης