Brexit - Τουσκ: «Το αν η ΕΕ θα δώσει παράταση θα εξαρτηθεί από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή»

Brexit - Τουσκ: «Το αν η ΕΕ θα δώσει παράταση θα εξαρτηθεί από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή»

Έντονη ήταν η αντίδραση των Εργατικών

tusk
Το αν οι Βρυξέλλες θα δώσουν παράταση για το Brexit θα εξαρτηθεί από το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Τουσκ υποστήριξε ότι έχει ενημερώσει τους Ευρωπαιους ηγέτες για το πώς θα προχωρήσουμε, αλλά ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στο Ουέστμινστερ.

Στο μεταξύ, τρεις ημέρες διορία έδωσε χθες στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Τζέικομπ Ρις Μογκ για να εξετάσουν προσεκτικά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα.

Το κείμενο των 110 σελίδων γνωστό και ως «Συμφωνία Αποχώρησης» ουσιαστικά δίνει νομική υπόσταση στα όσα διαπραγματεύτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες.

«Όσοι δεν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας θα ψηφίσουν κατά του Brexit στις 31 Οκτωβρίου και πρέπει να το καταλάβουν αυτό καλά», προειδοποίησε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, Τζέικομπ Ρις Μογκ.

Έντονη ήταν η αντίδραση των Εργατικών. Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κέιρ Στάρμερ έγραψε στο Twitter ότι οι «υπουργοί πιέζουν τους βουλευτές να υπογράψουν ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη χώρα. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτόν τον πρωθυπουργό».

Κλείσιμο
Η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται μετά την άρνηση του προέδρου της Βουλής να θέσει την συμφωνία σε ψηφοφορία. Ο Τζον Μπέρκοου εξήγησε ότι η πρόταση αυτή εξετάστηκε ήδη το Σάββατο.

Kι ενώ απομένουν μόλις εννέα ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι. Αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε με συμφωνία ή άτακτο Brexit, έξοδος την προκαθορισμένη ημερομηνία ή νέα παράταση στο δράμα, Brexit με απόφαση της Βουλή των Κοινοτήτων ή νέες εκλογές και ενδεχομένως δημοψήφισμα είναι τα πιθανά σενάρια.

Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον προετοιμάζεται για ακόμη μια εμφάνιση στη Βουλή στην οποία θα αναφερθεί στις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που θα καταθέσει. Ελπίζει σε μια ξεκάθαρη θετική ψήφο από την πλειοψηφία των βουλευτών ούτως ώστε με συνοπτικές διαδικασίες έως το Σαββατοκύριακο να την περάσει και από την Βουλή των Λόρδων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης