Γερμανία: Δήλωση «βόμβα» της υπουργού Άμυνας - Πρότεινε τη δημιουργία διεθνούς ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία

Γερμανία: Δήλωση «βόμβα» της υπουργού Άμυνας - Πρότεινε τη δημιουργία διεθνούς ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία

Για την πρόταση της Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ) έχει ενημερωθεί η Μέρκελ

merkel_karrenbauer708
Στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας θα κριθεί σήμερα η τύχη του καθεστώτος της βόρειας Συρίας με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν να υποδέχεται τον Σουλτάνο του Βοσπόρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζητώντας για τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας στην περιοχή. Κι ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πολιτικοί άνδρες λίγες ώρες πριν την εκπνοή της εκεχειρίας (λήγει στις 10 το βράδυ), μία δήλωση-βόμβα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ έρχεται να ταράξει τα νερά σε διπλωματικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) προέτρεψε τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους εταίρους της να εμπλακούν στο θέμα της βόρειας Συρίας.

Σε αρκετές συνεντεύξεις της, η ΑΚΚ ζήτησε χθες μια διεθνώς ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας στη συνοριακή περιοχή της Συρίας με την Τουρκία.

Η «AKK» τόνισε μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ZDF ότι για την πρόταση είναι ενήμερη η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κι ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με SMS με τον υπουργό Εξωτερικών Χάϊκο Μάας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις για την πρόταση της Aνεγκρέτ. Την ίδια ώρα, σήμερα στις 10 το βράδυ λήγει η προθεσμία των 120 ωρών της εκεχειρίας ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, που είχε σκοπό την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, έως ότου απομακρυνθούν οι Κούρδοι μαχητές από τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει ο Ερντογάν.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων του YPG μέσα σε 120 ώρες σε βάθος 30 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας και σε μία ζώνη μήκους περίπου 120 χλμ. αποκλειστικά και μόνο στα ανατολικά του Ευφράτη. Οι δηλώσεις, ωστόσο, του Τούρκου προέδρου Ερντογάν προ ημερών πως η Τουρκία θέλει να φτάσει έως τα 440 χλμ., από τα δυτικά του Ευφράτη μέχρι και το Ιράκ, ήρθαν να αλλάξουν τα δεδομένα πάνω στη γεωπολιτική σκακιέρα της Συρίας. Οι περιοχές που θα περιλαμβάνονται σε αυτή τη διευρυμένη ζώνη ασφαλείας περιέχουν το Μανμπίτς και το Κομπάνι, περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του Άσαντ με τη συγκατάθεση της Ρωσίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης