Brexit: Οι επιστολές Τζόνσον και η νέα ψηφοφορία - Στάση αναμονής από την Ε.Ε.

brexit000

Κρίσιμη εβδομάδα για το Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε 3 επιστολές στην ΕΕ - Στη μία ζητά αναβολή, στην άλλη δεν τη θέλει - Η Ε.Ε. δεν θα απαντήσει στο αίτημα πριν τη συζήτηση της συμφωνίας στο Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα

Με τον δικό του τρόπο ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε και να υπακούσει τον νόμο Μπεν, αλλά και να τηρήσει την υπόσχεσή του ότι δεν θα διαπραγματευθεί νέα αναβολή του Brexit με τους Ευρωπαίους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε χθες Σάββατο, τρεις επιστολές: Μια ανυπόγραφη επιστολή προς τον Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας μια νέα αναβολή του Brexit, αλλά και μια άλλη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την αναβολή αυτή, δήλωσε μια κυβερνητική πηγή.

Ε.Ε.: Δεν θα βιαστούμε να απαντήσουμε για την παράταση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα σπεύσει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα που διατύπωσε απρόθυμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για μια νέα αναβολή του Brexit, δήλωσαν διπλωμάτες της Ένωσης έπειτα από μια 15λεπτη συνάντηση που είχαν σήμερα.

Σε μια συνάντηση που είχαν πρεσβευτές από τις 27 χώρες μέλη που θα αποτελούν την ΕΕ μετά το Brexit, οι διπλωμάτες αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία του Τζόνσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση. Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα και θα συζητήσει τη συμφωνία για το Brexit.


«Αναζητούμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες πως έλαβε το αίτημα για παράταση και πως τώρα θα συζητήσει με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πώς θα αντιδράσει.


Αν και έχουν κουραστεί με την περίπλοκη διαδικασία του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία και δεν θεωρείται πιθανό να απορρίψουν το αίτημα για παράταση. Ελπίζουν ότι η συμφωνία μπορεί εντέλει να εγκριθεί στο Λονδίνο.


Οι τρεις επιστολές Τζόνσον

Ο Τζόνσον ήταν υποχρεωμένος από έναν νόμο, που ψήφισε η βρετανική Βουλή τον προηγούμενο μήνα, να ζητήσει από την ΕΕ μια παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, καθώς οι βουλευτές ματαίωσαν το Σάββατο την προσπάθειά του να περάσει την συμφωνία του για το διαζύγιο με το μπλοκ.

Η κυβερνητική πηγή ανέφερε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε συνολικά τρεις επιστολές στον Τουσκ: Ένα αντίγραφο του κειμένου αυτού του νόμου (γνωστός ως νόμος Μπεν), ένα διαβιβαστικό σημείωμα από τον αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τρίτη επιστολή στην οποία δηλώνει ότι δεν θέλει μια αναβολή.

"Κατέστησα σαφές από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός και κατέστησα σαφές ξανά σήμερα στο Κοινοβούλιο την άποψή μου και τη θέση της κυβέρνησης ότι μια νέα παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση", έγραψε ο Τζόνσον στην τρίτη του επιστολή, που δημοσίευσε στο twitter ο ανταποκριτής της Financial Times στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή αυτή παράλληλα ο ηγέτης των Τόρις τόνισε ότι είναι βέβαιος πως η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (σ.σ. την τωρινή προθεσμία).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι έλαβε το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον. "Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε", τόνισε με tweet του ο Τουσκ.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Βρετανοί βουλευτές κατηγόρησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι με αυτή του την κίνηση, χρησιμοποίησε το «εγχειρίδιο Τραμπ».

«Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. Κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρςι ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».

Η νέα ψηφοφορία και τα επόμενα βήματα

Ο Ντόναλντ Τουσκ αρχίζει άμεσα διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες και ο Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει στη Βουλή.

Αύριο, Δευτέρα, θα επιχειρήσει να επαναφέρει τη συμφωνία και ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου θα αποφασίσει εάν θα το επιτρέψει. Ενδεχομένως να έχουμε μία «δεύτερη ανάγνωση» το βράδυ της Τρίτης. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπάρχει ήδη προσφυγή στη δικαιοσύνη, ώστε ο πρωθυπουργός να σεβαστεί επί της ουσίας το νόμο Μπεν.

Ένα σενάριο είναι ότι με τον ελιγμό της τριπλής επιστολής, το «μασάζ» σε αντάρτες, που διεγράφησαν τον Σεπτέμβριο και βλέπουν και πάλι την πόρτα των Τόρις μισάνοιχτη, αλλά και τη στήριξη των κουρασμένων Ευρωπαίων, ο Τζόνσον πετυχαίνει τελικά να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης πριν τις 31 Οκτωβρίου και προκηρύσσει εκλογές με στόχο να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Σε ένα δεύτερο σενάριο η αντιπολίτευση πετυχαίνει να μπλοκάρει τη Συμφωνία και να εξασφαλίσει την τρίμηνη παράταση, που προβλέπεται στο νόμο Μπεν (ενδεχομένως και με απόφαση δικαστηρίου). Προκηρύσσονται εκλογές στις οποίες ο Τζόνσον, αν λάβουμε υπόψη και τις δημοσκοπήσεις, θα είναι ο μεγάλος νικητής. Κάνει έτσι πραγματικότητα το όραμά του να είναι ο πρωθυπουργός, που θα υλοποιήσει το Brexit, έστω και με καθυστέρηση.

Σύμφωνα με αναλυτές μπορεί οι εργατικοί και φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να αποφασίσουν να ενώσουν δυνάμεις προεκλογικά. Έτσι καταλήγουν σε συμφωνία για απόσυρση δικών τους υποψηφίων που δεν έχουν πιθανότητες εκλογής και στήριξη κοινών υποψηφίων, που μπορούν να «κλέψουν» έδρες από τους Τόρις. Εάν το εγχείρημα πετύχει, το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο στη νέα Βουλή θα μπορούσε να πιέσει για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, προκειμένου η όποια συμφωνία με τους 27 να τεθεί στην κρίση των πολιτών, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους Βρετανούς να ξανασκεφτούν εάν πραγματικά θέλουν να αποχωρήσουν.


Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων

Times: Ο Τζόνσον άνοιξε νέο μέτωπο στο Brexit
timas


Η Mirror γράφει «το δράμα του Σαββάτου στη Βουλή: Ταπεινωμένος»

mir2

Ο Observer κάνει λόγο για «ταπεινωτική ήττα» του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.
ΟΒΔ

 H Sunday Telegraph, γράφει «Ο Τζόνσον αρνείται να υπογράψει την επιστολή για την καθυστέρηση του Brexit»

teleee
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (55)

αφιλότιμος

πλείστες ηλίθιε και μην το κόβεις δεύτερε ηλίθιε.

αφιλότιμος

πλείστες ηλίθιε και μην το κόβεις δεύτερε ηλίθιε.

Αρκετά τους ανεχτήκαμε

Όχι άλλη παράταση. Να μας επιστρέψουν τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα και να πάνε στο διάολο.

Englishman

Μολών λαβέ

Όχι στην δημοκρατία αλα κάρτ

Η Βόρεια Ιρλανδία και η Σκωτία ψήφισαν παραμονή στην ΕΕ, άρα στο όνομα της δημοκρατίας η Αγγλία πρέπει να τους αφήσει να αποσχισθούν και να παραμείνουν στην ΕΕ. Αλλιώς είναι δικτατορία

Έτσι, στα τέσσερα

Με λίγα λόγια ο Μπόρις αποδέχτηκε τη διάσπαση της Βρετανίας και την επανένωση της Ιρλανδίας. Η ΕΕ τα πήρε όλα κι έφυγε. Πολύ ωραία

θλιβερή απατηλότητα

Το ό,τι η ΕΕ διαθέτει Αρχές και ανώτερες Αξίες περισσότερο από κάθε άλλη χώρα επί της γης, δεν υπάρχει αμφιβολία. Επιπλέον έμαθε από τα σφάλματά της. Υπάρχουν πλύστες αποδείξεις. Δεν είναι τυχαίο ό,τι ο σημερινός Ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίχθηκε πάνω στα καλούπια του αρχαίου Ελληνικού. Από την Ευρώπη προβλήθηκε "κουτσά στραβά" στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Για την ώρα η ΕΕ είναι πολύ αποδυναμωμένη να επιβάλει κάτι διεθνώς. Το ΒRΕΧΙΤ τα κάνει ακόμα χειρότερα, αφού αποσπά ισχύ από αυτήν. Το σύνολο είναι ισχυρότερο από το άθροισμα των μερών αυτού δίδασκαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Αλλά ο μεγαλοαπατεώνας Τζόνσον που κατέχει παράνομα τα γλυπτά του Παρθενώνα, τον θώκο του σκέφτεται. Στην ουσία καρφί δεν του καίγεται για την ΕΕ. Κάτω από αυτή την θλιβερή απατηλότητα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος για την Ανθρωπότητα.

O neoellinas filosofos

O νεοέλληνας φιλόσοφος, που έχει μπερδέψει τον Λιακοπουλο με τον Σωκράτη έβγαλε ετυμηγορία για τις απαρχές και τις ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αυτός που ψήφισε Σημίτη και Καραμανλή λέει πολιτικούς άλλων χωρών απατεώνες...

αφιλότιμος

πλείστες ναι, ''πλύστες'' όχι νούμερο, που θες να αρθρογραφήσεις κι από πάνω για την Ευρώπη των ναζί.

αφιλότιμος

πλείστες ηλίθιε. και μην το κόβεις δεύτερε ηλίθιε.

Φαρμακης

Πιο καραγκιόζης πεθαίνεις!!!

Γιώργος

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ΕΕ κάθεται και παρακολουθεί σαν χαζή τα τερτίπια της Μεγάλης Βρετανίας. Παράταση δόθηκε και λήγει στις 31/10. Πάρτε μια απόφαση να τελειώνουμε.

Σοφια UK

Το Brexit ειναι το αποτελεμα της απιστευτα ηλιθιας αποφασης του Cameron(αν και οπως λεει το εχει μετανιωσει), για εσωκομματικους λογους, να προκηρυξει δημοψηφισμα χωρις να υπολογισει την αγραμματη πλεμπα κυριως των βιομηχανικων πολεων του Βορρά που δεν μπορει να κατανοησει πολυπλοκα γεωπολιτικα δεδομενα με οικονομικες προεκτασεις λογω ελλειψης μορφωσης και διανοητικης ανεπαρκειας, γι αυτο αλλωστε ανηκουν και σε αυτη την κοινωνικη ταξη. Το προβλημα ειναι οτι αυτοι που κατανοουν τις μακροπροθεσμες επιπτωσεις αυτης της αποφασης επεσαν πανω σε λαικιστες δημαγωγους (χειροτερους και απο το Τσιπρα) Boris the clown και Farage, που θελουν να εκπληρωσουν τα πολιτικα τους ονειρα εις βαρος της χωρας τους. Το δευτερο δημοψηφισμα ειναι μονοδρομος αν δωθει η παραταση και ολες οι δημοσκοπησεις δειχνουν οτι προηγειται το remain. H δημοκρατια δεν ειναι πανακεια ουτε εγγυαται σωστες αποφασεις οπως δειχνει και η εκλογη του Χιτλερ απο τις μαζες οπως και του Τσιπρα, κατι που ειχε επισημανει πολυ σοφα ο πολιτικος γιγαντας Winston Churchill με τη ρηση του "Το καλυτερο επιχειρημα εναντιον της δημοκρατιας ειναι μια πενταλεπτη συζητηση με το μεσο ψηφοφορο" , αν και για τους Ελληνες νομιζω και το ενα λεπτο αρκει.

Αυτο...

... που υποστηριζεις ξερεις πως λεγεται?.... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΑ ΚΑΡΤ.....

George

Συγχαρητήρια για την άψογη προσέγγιση. Μέσα σε ένα μικρό κείμενο όλες οι μεγάλες αλήθειες...

Έτσι μπράβο!

Η Δημοκρατία είναι καλή όταν μας συμφέρει,όταν δεν...καλή είναι κι η Δικτατορία.

Σοφάκι

Είσαι τρέλα με το μικρό το μουστάκι

Γιώργος 45

Απόλυτα σωστή και to the point. Δυστυχώς οι ασχετο-ανόητοι είναι πολύ περισσότεροι.

Το Μπρεξιτ

προηγειται με 54 % . Η άποψη ότι όλοι οι αμόρφωτοι Βρετανοί θέλουν Μπρεξιτ και οι μορφωμένοι είναι υπέρ της παραμονής είναι το ίδιο αλήθεια όσο το ότι ο Τσίπρας νοιάζεται για τους φτωχούς και είναι αριστερός .

NikGr

ΔΙΚΑΊΩΣΗ ΣΤΟ ΌΝΟΜΑ ΤΗΣ ΔΏΡΑ ΖΕΜΠΕΡΗ! ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΎΝ ΌΣΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ. ΨΕΥΤΟΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης