Συρία: Νέα πολεμικά «παίγνια» Τουρκίας και ΗΠΑ - «Επίδειξη ισχύος» από αμερικανικό αεροσκάφος

Συρία: Νέα πολεμικά «παίγνια» Τουρκίας και ΗΠΑ - «Επίδειξη ισχύος» από αμερικανικό αεροσκάφος

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, τόνισε πως αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση πάνω από την βορειοανατολική Συρία, όταν μαχητές υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα προσέγγισαν αμερικανικά στρατεύματα - Οι μαχητές σκορπίστηκαν έπειτα από την επίδειξη δύναμης, είπε - Ο Ερντογάν τόνισε στον Τραμπ ότι δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία 

syr02
Σκηνικό που θυμίζει τον εφιάλτη της Παρασκευής, με τις αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο κομμάτι της Συρίας να επηρεάζονται από τα τουρκικά πυρά, εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος προχώρησε σε «επίδειξη δύναμης» στη Συρία, καθώς μαχητές που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας βρέθηκαν πολύ κοντά σε αμερικανικές δυνάμεις, ενώ εξελίσσεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως το αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση πάνω από την περιοχή αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία αισθάνθηκαν πως οι προσκείμενοι στην Άγκυρα μαχητές βρέθηκαν πολύ κοντά.

Οι μαχητές σκορπίστηκαν έπειτα από την επίδειξη δύναμης, συμπλήρωσε ο αξιωματούχους.

Το Πεντάγωνο δεν προέβη σε σχόλιο.

Ερντογάν: Δεν σταματάμε και δεν φοβόμαστε τις αμερικανικές κυρώσεις

Πολεμοχαρής και συνάμα αμετακίνητη εμφανίζεται για ακόμη μια φορά η Άγκυρα, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις και τα προειδοποιητικά μηνύματα της Μόσχας, με την επίδειξη ισχύος από τουρκικής πλευράς να έχει σπάσει κάθε κοντέρ προκλητικότητας.

Κλείσιμο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ξεκαθάρισε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, και πως δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες», αναφέροντας πως ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία είναι ξεκάθαρος και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων.

Σε συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως ο στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας.

Συμπλήρωσε πως η είσοδος του συριακού στρατού στην πόλη Μάνμπιζ «δεν είναι αρνητική», αλλά μαχητές δεν πρέπει να παραμείνουν εκεί, ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μάνμπιζ συνεχίζονται.Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ξεκαθάρισε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, και πως δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες», αναφέροντας πως ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία είναι ξεκάθαρος και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων.

Σε συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως ο στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας.

Συμπλήρωσε πως η είσοδος του συριακού στρατού στην πόλη Μάνμπιζ «δεν είναι αρνητική», αλλά μαχητές δεν πρέπει να παραμείνουν εκεί, ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μάνμπιζ συνεχίζονται.

Με εντολή Τραμπ ο αντιπρόεδρος Πενς σπεύδει στην Τουρκία

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα αναχωρήσει για την Τουρκία «εντός των επόμενων 24 ωρών», με την ελπίδα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μάικ Πενς θα δει τον Ερντογάν στις 17 του μηνός.

«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο» μετά την επιχείρηση της Άγκυρας, τόνισε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ρώσοι και Σύροι «στο πλευρό» των Κούρδων

Συνεχίζεται η ρωσική ρουλέτα από την Άγκυρα, καθώς κλιμακώνει το σφυροκόπημα και τραβά τόσο το σκοινί που έρχεται αντιμέτωπη ακόμη και με τη Μόσχα. Η ένταση έχει ανέβει επικίνδυνα, με τη σκακιέρα να εμπλουτίζεται, μετά τον συριακό στρατό του καθεστώτος Άσαντ, και με έναν ακόμη παίκτη: τη Ρωσία. Γριφώδες παραμένει, πάντως, ποιος θα βγει ο μεγάλος ηττημένος από τη σύγκρουση στη βόρεια Συρία.

Με μια πρώτη ανάγνωση, θα έδειχνε κανείς τους Κούρδους, ύστερα και από την αιματοχυσία που προκάλεσε η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». Με μια πιο δεισδυτική ματιά, όμως, θα έκλινε κανείς προς τη μεριά της Δύσης και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, καθώς ενισχύεται η εικόνα όσων βοηθούν τους Κούρδους και κατ'επέκταση συμβάλλουν στην αποτροπή τέλεσης εγκλημάτων πολέμου.

Εκλαμβάνεται πλέον ως de facto η ισχυρή παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, την οποία διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι στρατιώτες που υπολογίζεται να εγκαταλείψουν τη Συρία ανέρχονται στους χίλιους.

Από τη Μόσχα, πάντως, εν μέσω κατηγοριών για την πολιτική Τραμπ σχετικά με την εγκατάλειψη των Κούρδων, διαμηνύεται ότι δεν θα επιτρέψουν τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή η εικόνα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζει να ενισχύεται καθώς ο κατά τη Δύση στυγνός δικτάτορας εμφανίζεται ως προστάτης των Κούρδων. Οι Κούρδοι, από τη μεριά τους, αποδέχονται τη βοήθειά του αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: θάνατος ή συναίνεση.

Κατά συνέπεια, Ρωσία και Συρία εμφανίζονται ως προστάτες των Κούρδων που αποτρέπουν την έναρξη νέας ανθρωπιστικής κρίσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης