ΗΠΑ-Συρία: Βουλευτές πρότειναν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία - Οργή για την «προδοσία» Τραμπ

ΗΠΑ-Συρία: Βουλευτές πρότειναν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία - Οργή για την «προδοσία» Τραμπ

Τη νομοθεσία υπογράφουν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές - Ντόμινο αντιδράσεων με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να είναι και πάλι εκτεθειμένος καθώς «πούλησε» τους συμμάχους Κούρδους - Κυρώσεις και σε Ερντογάν, αντιπρόεδρο τουρκικής κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας

us_congress
«Ντόμινο» αντιδράσεων εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η νέα εισβολή του τουρκικού στρατού στην επικράτεια της Συρίας, με στόχο την εξολόθρευση των κουρδικών δυνάμεων. Διακομματική επιτροπή βουλευτών πρότεινε στην αμερικανική Γερουσία την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και σε οντότητες, με τα ονόματα των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, έως ότου η Άγκυρα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «προδοσία» κατά των «συμμάχων» Κούρδων την απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή που επιχειρούσε ο τουρκικός στρατός.

Να σημειώσουμε ότι η Ουάσιγκτον είχε υπογράψει στρατιωτική συνθήκη με τους Κούρδους, προκειμένου από κοινού να δράσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ειδικότερα για την απελευθέρωση της πόλης Ράκκα, από τα χέρια των τζιχαντιστών.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές προτείνουν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσω του ΝΑΤΟ, το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Ερντογάν, του Τούρκου αντιπροέδρου και του υπουργού Άμυνας, καθώς και σε εταιρείες και οντότητες που συνεργάζονται με το στρατό της Τουρκίας ή με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που εξυπηρετούν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τη νομοθεσία υπογράφουν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham και ο Δημοκρατικός Chris Van Hollen. Προτείνουν επίσης την εξαίρεση της Τουρκίας απ' όλα τα στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ και τη διακοπή κάθε στρατιωτικής συνεργασίας με την Άγκυρα.

Ο Γκράχαμ και αρκετοί άλλοι νομοθέτες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι για την ξαφνική στρατιωτική αποχώρηση των στρατευμάτων, με εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από τις θέσεις στη βόρεια Συρία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «προδοσία των κουρδικών δυνάμεων που για χρόνια συνέβαλαν στην καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών». Ερμηνεύτηκε δε, ως αποτελεσματικό πράσινο φως για την Τουρκία, ώστε να ξεκινήσει την προγραμματισμένη επίθεση στη Συρία.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν αμέσως μετά την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο απαιτεί υπογραφή του προέδρου. Θα παραμείνουν, δε, σε ισχύ έως ότου η Τουρκία αποσύρει τις δυνάμεις της από τις περιοχές που καταλήφθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη.

«Αυτές οι κυρώσεις θα έχουν άμεσες και εκτεταμένες συνέπειες για τον Ερντογάν και τους στρατιωτικούς του», δήλωσε ο Van Hollen στο Twitter.

Με το Κογκρέσο επί του παρόντος σε διακοπές, είναι απίθανο ότι οποιαδήποτε ενέργεια για το μέτρο θα ληφθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα. Το Σώμα και η Γερουσία επιστρέφουν στις συνεδριάσεις την Τρίτη.

Δείτε το κείμενο του νόμου που κατατέθηκε και το οποίο, αν ψηφιστεί από τα δύο τρίτα του σώματος, εγκρίνεται αυτόματα και δίχως το δικαίωμα του «βέτο» από τον πρόεδρο: 

papaer1
paper2
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης